AV DAG HÅKON HELLEVIK

Media meldte fredag at QPR har inngått et forlik som går ut på at klubben skal betale en bot på 17 millioner pund til EFL. I tillegg skal klubben betale ligaens juridiske kostnader på 3 millioner. De siste 22 millionene kommer faktisk QPR til gode, for det er penger eierne har lånt til klubben og som de nå må avskrive og omgjøre til egenkapital.

Boten skal være straffen for at QPR nokså ettertrykkelig brøt FFP-reglene i sesongen 2013/14 da vi rykket opp til Premier League via playoff. Det har vært spekulert i at klubben kunne fått så mye som 50 millioner pund i bot. EFL har nå gått med på et straffenivå som man håper skal avskrekke andre fra å gjøre det samme, men uten at man straffer klubben så hardt at det i realiteten blir umulig å drive den videre.

En viktig del av avtalen er at de 17 millionene skal betales over ti år. Det skal ikke betales renter, og denne utgiften skal heller ikke være en del av det regnskapet som skal ligge til grunn når man vurderer klubbens fremtidige forhold til FFP. Man skal med andre ikke få en ny bot fordi man har fått et større underskudd fordi man har betalt den gamle boten.

QPR har også gått med på en transferblokade i januarvinduet i 2019. Dette er imidlertid en bestemmelse som kan omgås på visse betingelser. Da må det imidlertid handle om en nysignering som erstatning for en spiller som forlater klubben i samme vindu. Den nye spilleren må komme på fri transfer, og han kan ikke ha en lønn som overstiger 600.000 pund i året eller 75 prosent av hva den utgående spilleren hadde. Dessuten kan klubben også i januar betale overgangspenger for U23-spillere, men disse kan ikke spille A-kamp før i sesongen 2019/20.

Som de fleste kompromisser er dette en avtale hvor begge parter både gir og tar. EFL kan konstatere at QPR ikke har vunnet frem med å utfordre lovligheten av FFP-reglene. Avtalen slår fast at eiernes «triks» med å omgjøre 60 millioner pund av underskuddet til lån heller ikke har vært gyldig. EFL kan vise til at klubbens eiere har måttet punge ut med 42 millioner pund, et beløp som ikke er så langt unna de 50 millionene det tidligere har vært spekulert om.

QPR på sin side har fått en løsning som ikke truer klubbens eksistens. Fordelt over ti år er de 17 millionene innenfor grensen for hva klubben kan håndtere. Klubben har dessuten fått sin gjeld til eierne (som den betaler et ikke uvesentlig årlig rentebeløp for) redusert med 22 millioner.

Supporterne har sett for seg at de i verste fall har måttet starte ny klubb i tiendedivisjon etter mønster av AFC Wimbledon, så vi kan derfor trygt slå fast at den lange ankeprosessen klubben har lønnet seg.

Den har faktisk lønnet seg såpass mye at to eksperter på fotballfinanser sier til BBC at dette er et bøtenivå som slett ikke er egnet til å avskrekke klubber fra å satse over evne. Blir resultatet opprykk og deretter en stabil tilværelse i PL kan pengene raskt tjenes inn. Tall fra 2016/17 viser at 18 av 20 PL-klubber gikk med overskudd. Tidligere i år har Bournemouth betalt 4,75 millioner og Leicester 3.1 millioner etter brudd på FFP- reglene, og dette er virkelig småpenger mot hva klubbene har tjent på sine bravader i PL etter at de rykket opp.

QPR er imidlertid fortsatt et stykke unna opprykk, og det mest betenkelige perspektivet med FFP-reglene står fortsatt ved lag. Dette er og blir et regelverk som hindrer de nest største klubbene i å ta igjen de som allerede har vokst seg store - og det nettopp gjennom den type «økonomisk doping» som FFP nå tar sikte på å bekjempe. Vi kan gratulere QPR med at klubben har kommet levende fra en svært vanskelig juridisk og økonomisk situasjon, men vi kan også gratulere klubber av typen Chelsea og Man City med at de stores hegemoni i fotballindustrien ikke kommer til å bli utfordret med det første.

Det som nå teller for QPR er å holde seg innenfor de nye FFP-reglene som trådte i kraft etter at klubben sist rykket opp. Disse sier at klubben maksimalt kan ha et underskudd på 39 millioner pund rullerende over tre sesonger. QPR har nå fullført de første tre sesongene etter siste nedrykk fra PL, så hvordan vi ligger an vil vi få vite når regnskapene for 2017/18 blir klare en gang i det nye året.