Hvil i fred!

Ray Wilkins døde onsdag, 61 år gammel. Han vil bli husket som en legende av en spiller i flere klubber, og QPR var så heldige å være en av dem. 

52020745IW008_Millwall_v_Wo

Av STIAN KARLSEN

Raymond Colin Wilkins, som er hans full navn, har slitt med helsen de siste årene. For noen måneder siden hadde han en større hjerteoperasjon, og følte seg i noe bedre form. Det var likevel et hjerteinfarkt og en påføgende hjertestans som inntraff fredag forrige uke.

Legene ved sykehuset St.Georges la Wilkins i kunstig koma, men bekjeden om hans død kom dessverre ikke som noen stor overraskelse i dag onsdag. 

Stor spillerkarriere
Ray Wilkins hadde en stor karriere som spiller og den startet i Chelsea allerede tilbake i 1973. Der var han frem til 1979 før turen gikk videre til Machester United, Milan, Paris Saint Germain og Rangers før han tilslutt kom til QPR i 1989. Mange var skeptiske til signeringen av den da 32 år gamle midtbanespilleren, men han skulle raskt sette en stopper for all skepsis. 

Wilkins fikk tilsammen syv strålende år i QPR, 175 kamper og 7 mål, hvor han var sterkt delaktig i den siste "storhetstiden" til klubben. Han forlot QPR til fordel for Crystal Palace sommeren 1994, men kom tilbake allerede samme høst som spillende manager da Gerry Francis forlot klubben til fordel for Tottenham. Han avsluttet spillerkarrieren med korte opphold i Wycombe, Hibernian, Millwall og Leyton Orient før han la skoene på hylla som 40-åring i 1997.  

Han fikk 84 kamper for det engelske landslaget og var i en periode kaptein for Three Lions. Han spilte to VM med flagget på brystet, i Italia 1982 og i Mexico 1986. 

Om sin aktive fotballkarriere har han uttalt:
- Jeg tror ikke det finnes et bedre liv. Jeg har vært velsignet. 

Etter karrieren
Livet etter karrieren som aktiv forble innenfor fotballen. Han startet sin managerkarriere som nevnt i QPR som spillende manager, og har i tillegg Fulham, Chelsea og Jordan på manager-CV´en. Siste klubben han var ansatt i var Aston Villa hvor han var assistentmanager under Tim Sherwood i 2015. 

Ellers har Ray Wilkins vært ekspertkommentator for SkySports og jobbet for Talksport. 

Wilkins blir omtalt som en hedersmann av kollegaer, gamle lagkamerater og spillere han har trent. En av disse er Les Ferdinand som kom opp som unggutt i QPR da Wilkins var i klubben. 

- Ingen hadde større innflytelse på min karriere enn Ray. Han var brilliant for QPR og en absolutt glede å spille sammen med. Savnet av ham er enormt.  

Wilkins etterlater seg kone, to barn og tilsammen seks barnebarn. 

Takk for alt og hvil i fred Ray Wilkins!