Mathieu James Smith

Matt Smith er noe så sjeldent som en velutdannet fotballspiller. 

qpr-crest64-3103808

Av DAG HÅKON HELLEVIK

Matt Smith er noe så sjeldent som en fotballspiller med en plan B. Frem til han var 22 år spilte han i de lavere luftlag, fra nivå seks og nedover, mens han fullførte en grad i American Business Management ved Manchester University. 

På denne tiden spilte han for ikke mindre enn fem klubber, og de fleste klubbskiftene skjedde for å kunne tilpasse fotballen til studiene. Han var fraværende ett år på grunn av studier i USA, men i 2010/11-sesongen scoret han 23 mål på 27 kamper for 3 klubber i Conference North, mer enn nok til å være interessant for klubbene i Football League. På tre kamper for Littleton, for 35 tilskuere i Midland League (nivå 10), scoret han 9 mål.

Først da eksamen var i boks tuslet han ned gata til Oldham Athletic for å signere proffkontrakt. Karrieren i Oldham førte ham til Leeds, hvor han i 2013/14 leverte 13 mål i Championship. Derfra ble han kjøpt av Fulham og utlånt til Bristol City, hvor han i 2014/15 var lagkamerat med Luke Freeman og Jay Emmanuel-Thomas da City rykket opp fra League One.

Mathieu Smith (hans mor er fransk) beskrives som en klassisk engelsk nr 9; stor, fysisk sterk, god på hodet, og med en spillestil lik den mer kjente Andy Carroll. Suksessen i Leeds og Bristol City til tross, Matt Smitt har levert færre mål på Craven Cottage enn tidligere i sin karriere, og det var nok derfor han fikk lov til å gå til QPR.