Av DAG HÅKON HELLEVIK

Utbyggingen av Old Oak Common ligger an til å bli det største byutviklingsprosjektet i hele England i nyere tid, og denne uken fikk QPR og samarbeidspartneren Genesis Housing godkjent planene for de første boligene i området.

Det handler altså ikke om stadion denne gangen, men om de første 605 av det som er ment å bli 24.000 nye boliger. Genesis Housing er hva vi på norsk ville kallt et boligbyggelag, en privat non-profit-organisasjon som bygger boliger, hovedsakelig for utleie. 40 prosent av leilighetene i dette byggetrinnet skal være «affordable», noe som betyr at de skal være økonomisk tilgjengelige for folk med en middels inntekt i det aktuelle området. Et stort problem i London er at boligprisene er så høye at bare folk i de øvre luftlag har råd til å bo i eller nær sentrum, noe byens nyvalgte borgemester Sadiq Khan har satset mye prestisje på å endre på.

QPR ser for seg sitt nye stadion som del av et tett bymiljø med både boliger og arbeidsplasser i umiddelbar nærhet, og derfor samarbeider klubben med utbyggere som Genesis Housing. Et problem er at den største grunneieren der stadion eventuelt havner, klubbens tidligere sponsor Car Giant, har lagt sine egne planer uten QPR. Dette behøver imidlertid ikke bli avgjørende, for i et så stort prosjekt vil myndighetene kunne ekspropriere grunn fra private dersom man mener det er til storsamfunnets beste.

QPR-new-ground.jpg
Ett steg nærmere ny storstue!

Organet som denne uken ga sin plangodkjennelse er Old Oak and Park Royal Development Corporation (OPDC), som er et slags «interkommunalt plan- og bygningskontor» for de de tre londonkommunene Brent, Ealing og Hammersmith & Fulham. Alle disse er berørt av det store prosjektet som i tillegg til Old Oak også omfatter Park Royal, bydelen hvor QPR spilte forrige gang klubben hadde en stor og skreddersydd stadion til rådighet. Da snakker vi om Park Royal Stadion med plass til 60.000 mennesker hvor klubben holdt hus fra 1907 til 1915.

Alle planer må selvsagt godkjennes politisk, og her kommer Sadiq Khan, som etterfulgte Borils Johnson 9.mai, til å bli svært sentral. QPR ser imidlertid på den administrative godkjennelsen av første trinn som en indikasjon på at klubbens planer er i samsvar med de politiske myndighetenes ønsker. I tillegg viste en undersøkelse i lokalsamfunnet som nylig ble offentliggjort at 90 prosent av de spurte var positive til et fotballstadion som del av utbyggingen av Old Oak.

Litt mindre storslagent, men kanskje like viktig, er det for klubben vår å få på plass et moderne treningsanlegg. For en tid siden la QPR sin elsk på det falleferdige Warren Farm Sports Centre i Ealing, 6-7 kilometer vest for Loftus Road. Her har klubben full støtte blant bydelspolitikerne, men har møtt hard motstand blant deler av lokalbefolkningen. QPR får en gratis langtids leiekontrakt mot å bygge ikke bare et anlegg for klubben selv, men også et sportsanlegg til offentlig bruk. Protestene går ut på at de offentlig tilgjengelige områdene av det som i dag er et allment friluftsområde, blir for lite. Saken har gått en rekke runder blant både politikere og advokater, og den siste protesten kom fra en gruppe aksjonister som mente at det gikk en hevdvunnen gangsti gjennom de delene av området QPR ønsker til eget bruk. Slik hevdvunnen ferdsel har en sterk stilling i England, og kan for eksempel hindre en huseier i å gjerde inn sin egen hage.

article-2314584-197B2621000005DC-57_634x402.jpg

Den gode nyheten - for QPR, men ikke for aksjonistene, er at kravet om en permanent gangsti denne uken ble avvist av  plan- og bygningskomiteen i Ealing kommunestyre. Om det er den siste protesten er uvisst, men det er i alle fall et lite skritt i retning av at kanskje også Warren Farm kan bli en realitet for QPR.