Av DAG HÅKON HELLEVIK

Dette viser Optas statistikk etter 28 serierunder. Det forbauser neppe noen at QPR er det laget som har latt motstanderne sette flest skudd på mål - innenfor stengene altså - til sammen 164. Av disse har 50 gått inn, (selvmål teller ikke) også det mest i divisjonen.

37 av disse 164 har vært hva Opta definerer som «store sjanser» - i prinsippet situasjoner hvor angriperen er alene med keeper og hvor ingen andre forsvarere befinner seg mellom angriper og mål når skuddet går. 

Av disse 37 skuddene har Robert Green avverget 21, noe som gir ham en redningsprosent på 54. Bare to er bedre enn ham i denne øvelsen. Fraser Forster (for tiden Englands nr 2) og David De Gea har begge 59 prosent. Englands faste landslagsmålvakt Joe Hart har ikke mer enn 44.

Fraser Forster har «bare» reddet 13 slike 100-prosent-sjanser, men han har heller ikke vært nødt til å gjøre det så ofte. Southampton har bare sluppet motstanderne til i slike situasjoner 22 ganger. Også Hart og De Gea spiller naturlig nok bak forsvarsrekker av en slik kvalitet at de har hatt betydelig mindre å gjøre enn Robert Green.

Nå sier ikke disse statistikkene alt om en keepers kvaliteter. For det første er utvalget situasjoner basert på skjønn og ikke på eksakt vitenskap, og for det andre er målvaktens andre egenskaper, eksempelvis som feltarbeider, ikke regnet inn. Likevel bekrefter statistikken to ting vi visste fra før: At QPR har en keeper i den absolutte toppklassen og en backfirer i den absolutte bunnklassen. 

1. Fraser Forster (Southampton) 13 redninger av 22 = 59,1 %

2. David De Gea (Man Utd) 17 redninger av 29 = 58,6 %

3 Robert Green (QPR) 21 redninger av 39 = 53,8 %
......
Joe Hart (Man City) 12 redninger av 27 = 44,4 %

Hva Joe Hart angår har han en mye bedre statistikk i Champions League enn i Premier League. Når Opta slår de to turneringene sammen står den engelske landslagskeeperen med 21 redninger på 42 situajoner, altså nøyaktig 50 prosent.