Terje Dahl er død

Grunnleggeren av den første QPR-klubben i Norge, Terje Dahl, er død. Han ble 55 år gammel.

terje
Terje Dahl, 1961-2017

Av DAG HÅKON HELLEVIK

Terje var 14 år gammel da han i 1976 stiftet supporterklubben hjemme på gutterommet i Ålesund. Interessen for QPR gikk imidlertid enda lengre tilbake, forteller hans bror Asgeir.

- Året er 1969. Vi ligger hjemme i Ålesund og hører på fotball på BBC. Det er QPR mot Chelsea. Vi velger oss hvert vårt lag, og Terje valgte QPR. Dette var begynnelsen for Terje sin kjærlighet til QPR, sier broren.

Svært mange norske supportere fra denne generasjonen så sin første QPR-kamp da Rangers møtte Coventry i en NRK-sendt tippekamp høsten 1973. Det gjorde Terje også. Interessen forsterket seg ytterligere da klubben kjempet i toppen av gamle førstedivisjon høsten 1975. I mars 1976 kom Terje til London for første gang. Her fikk han se 1975/76-laget slå Manchester City på Loftus Road, og supporterklubben ble stiftet omtrent på denne tiden. Terje var da svært tidlig ute, av de norske supporterklubbene for britisk fotball som eksisterer i dag er det bare Manchester City-klubben fra 1974 som er eldre enn den første QPR-klubben.

I steinalderen før internett var de trykte mediene eneste mulighet for entusiaster som ville skape interesse for en supporterklubb. Tippebladet Tips var fast kanal for dette i mange år, både for Terje og for andre tilsvarende ildsjeler. I tillegg skrev han også til aviser i Sverige og Finland. Årskontingenten på 25 kroner holdt ikke til annonsering, det handlet om å skrive til media å håp om å verve medlemmer ved hjelp av noen linjer med redaksjonell omtale.

I begynnelsen laget Terje et enkelt medlemsbrev, velvillig assistert av sin Chelsea-bror Asgeir. Et skikkelig blad, medlemsbladet Ranger, kom ut første gang i 1978.

- Problemet med å skaffe stoff var imidlertid stort, fortalte han en gang vi intervjuet ham til dagens medlemsblad Superhoops.

- Jeg abonnerte på kampprogrammene og jeg tok noen telefoner til den engelske supporterklubben, men vi slet med å lage ordentlig redaksjonelt innhold.

Terje Dahl drev supporterklubben fram til sommeren 1981. Dette var en periode hvor han var en svært aktiv QPR-fan. Han reiste til England  flere ganger, og i påsken 1979 arrangerte klubben sin første norske fellestur. Rangers spilte to kamper på to dager (!) og utbyttet for 9-10 deltakere ble 0-0 og 1-1 mot henholdsvis Norwich hjemme og Tottenham borte.

Noen måneder senere gjorde Terje det mange fans drømmer om, han  flyttet til England og fulgte laget fast en periode. Han bodde i Bournemouth og dro til alle kampene i londonområdet. Ett av høydepunktene da var da QPR vant 7-0 over Burnley i oktober 1979.

- Den kampen sitter spikret, med mål av blant andre Paul Goddard og Clive Allen. Jeg husker den gode følelsen jeg hadde på toget tilbake til Bournemouth. Jeg var i kjempehumør for jeg hadde vel aldri sett laget så bra før, fortalte han.

Terje var drivkraften i QPR-klubben frem til 1981. Etter englandsoppholdet dro han hjem for å bli fotballspiller i Aalesund FK og senere jusstudent i Oslo. Timeplanen stappet seg til, og han startet jakten på noen som kunne ta over klubbdriften. De han fant var Bjørn Johannessen fra Hamar og Arnfinn Ringvold fra Gjøvik. Disse to drev klubben frem til 1984, da den gikk i dvale. QPR Norway av i dag ble startet opp av Einar Fötschl fem år senere, og det er 1989 klubben nå regner som sitt stiftelsesår. Svært mange av medlemmene fra Terjes klubb fra 1970-tallet er imidlertid også med i den norske supporterklubben av i dag. De hadde mye kontakt med Terje, og husker ham med glede.

I QPR Norway etter 1989 var Terje Dahl menig medlem og ikke aktiv i driften. Han bosatte seg i Bergen og jobbet som jurist i Bergen Huseierforening. Han var aktiv både i Old boys-fotball og i laget til sønnen sin, og han beholdt QPR-interessen hele livet. Han var i London en lang rekke ganger, og han så kamper på tv eller på pc så ofte han kunne.

Terje døde av hjertestans, brått og uventet. Det skjedde 26. januar, en drøy måned etter at han hadde fylt 55 år.

- QPR har mistet en god bror som elsket sin klubb helt til det siste. Jeg, som bror, har fulgt med QPR i alle disse årene, selv om jeg fortsatt er Chelsea-supporter. Terje elsket QPR av hele sitt hjerte, det er det ingen tvil om, sier Asgeir.

Vi vil huske Terje Dahl som en svært viktig person for den store QPR-interessen i Norge. Vi i QPR Norway sender nå våre tanker til Terjes familie, og da først og fremst til hans sønn på 12 år.

På vegne av QPR Norway

Dag Håkon Hellevik

 • Kondolanse

  Dette var trist å høre. De største kondolanser og tanker til familien.

  På vegne av Chelsea Norway
  Øystein Vinje

  2017-02-21 22:07:23
  [Svar]
 • Terje

  R.I.P. Terje.
  Kondolerer til familien.

  2017-02-14 10:30:03
  [Svar]