Vi må glede oss over det offensive

Etter at en tredel av sesongen er unnagjort er vi i topp tre når det gjelder scorete mål, og i bånn tre når det gjelder innslupne. Det er imidlertid viktigere å glede seg over det første enn å gremmes over det andre, mener Don Shanks.

Av DAG HÅKON HELLEVIK

Høyreback Shanks, Stan Bowles bestekompis Shanks fotballkort.jpgog Dave Clements personlige varamann under storhetstiden midt på 1970-tallet, vokste opp i W12 som QPR-supporter. 36 år etter at han la opp bor han fortsatt i nabolaget og er fortsatt supporter. Som supporter er han fortsatt i godt humør, selv om QPR ikke er det topplaget vi var i hans tid, og selv forsvaret han selv pleide å spille i lekker som en råtten pram.

- Vi har hatt tre-fire år nå hvor alt har handlet om hvorvidt vi skulle klare å holde oss i Championship og hvor det har vært hardt å være en QPR-fan, slår han fast! 

- I år ser jeg lysere på livet! Vi har tre unge gutter som virkelig begynner å blomstre. Både Ebere Eze og Bright Osayi Samuel begynner å se ut som de spillerne vi har sittet et par år og håpet de skulle bli. Min store favoritt er imidlertid Ilias Chair! Han er i ferd med å bli den komplette fotballspilleren! Han har en energi og et taktomslag som det stråler av, og han har en ballkontroll som virkelig imponerer. Alt han trenger er å kunne score litt mer, og vi kommer til å ha en spiller som kan levere på alle områder, og på et meget høyt nivå!

- Vi har imidlertid en målforskjell som forteller at vi alltid slipper inn mål! Med trykk på «alltid»!

- Vi har en målforskjell som forteller at vi spiller virkelig attraktiv fotball! Vi har en manager som har fått det offensive til å sitte, og som har spillere som kan levere. Vi gir bort noen dumme mål innimellom, men vi er morsommere å se på enn på lenge. Som tilskuere sitter vi der og føler at vi alltid kan score, også om vi kommer bakpå fra start! 

- Men som gammal forsvarsspiller, blir du ikke bekymret av å se en backrekke som aldri holder nullen?

- Jo, det bekymrer meg, men jeg gleder meg likevel mer over hvor gode vi er fremover. Vi underholder, vi skaper entusiasme på tribunene, det er gøy å se på QPR! Og dessuten, vi har gode spillere også bakover. Se på Ryan Manning på venstre back, han ikke bare spiller forsvar, han sender innlegg hele tiden! Vi hadde Bidwell der tidligere, han kom opp og sendte en og annen krossball, men hverken kvaliteten eller frekvensen var i nærheten! Manning er QPRs De Bruyne, og når angriperne vet at innleggene kommer til å komme, det er da de kan skape farlige situasjoner! I midten har Leistner vist i flere kamper at han kan holde følge med en hvilket som helst angriper på dette nivået, og til tross for at Barbet har gitt bort et par straffespark og har hoppet inn i situasjoner hvor han burde holdt seg på beina, så er heller ikke han noe svakt punkt. Da skorter det i mine øyne mer på den defensive midtbanen. Vi er ujevne i Scowens rolle, og Cameron har ikke holdt det nivået han hadde i fjor.

Shanks DHH.jpg
Et skrytebilde av intervjueren og intervjuobjektet, og intervjuerens notisbok. Bare en av de to har spilt fotball på toppnivå, men begge har de vært QPR-fans omtrent like lenge!

- Savner du noen av de vi solgte i sommer?

- Det vil være dumt å si at jeg ikke satte stor pris på Luke Freeman, men samtidig unner jeg ham den sjansen Sheffield United har gitt ham i Premier League. Det er ikke lenge siden vi så United slå Arsenal, og det var flott å se ham være en del av en slik kamp! Jobben han har gjort i QPR de siste årene har vært formidabel. Likevel er vi et bedre lag uten ham, for med Freeman som den eneste kreative offensive spilleren ble QPR veldig endimensjonal. Alle visste at ballen skulle innom Luke, og alle visste at klarte de å begrense ham, så ville QPR slite. Nå har vi flere slike spillere i laget, derfor er vi bedre nå enn vi var da vi hadde Luke!

I tillegg til Chair har selvsagt også Ebere Eze utviklet seg stort det siste året, påpeker Don Shanks.

- Førstetouchen er et godt eksempel. Han pleide å ta imot ballen mer statisk og la den sprette litt tilbake i den retningen den kom fra. Nå er han flinkere til å la ballen rulle langs kroppen og dempe slikt at den fortsetter i fartsretningen, og da går det plutselig raskere fremover! Dessuten jobber han bakover. Han er ikke verdens beste i forsvar akkurat, men det vil komme med mer øvelse. Jeg liker Eze som type, jeg tror ikke han er en som vil kaste bort karrieren på seine kvelder på byen. Dette er en fyr som jeg tror er villig til å gjøre den jobben som kreves for å bli en best mulig fotballspiller!

- Når det gjelder BOS, han har farten til å komme forbi forsvarerne i mange situasjoner, men han kan bli bedre på de små en-to-bevegelsene de gangene farten ikke er nok. Det han virkelig gjør bra, imidlertid, er når han snur for å skyte eller legge inn når han står med ryggen til mål og har forsvarerne bak seg. Det er en teknisk øvelse som ikke veldig mange er gode på! 

- Til tross for Eze, BOS og Chair, til tross for Mannings raid og Wells mål, så er vi fortsatt ikke noe topplag i divisjonen?

- Mitt poeng er at vi etter flere vanskelige år ser en positiv utvikling, og kan Warburton løfte det defensive på samme måten som han har løftet det offensive har vi ikke så langt igjen. Det eneste jeg savner veldig, på kort sikt, er noen gode kamper mot naboene i vår del av byen. Vi taper for mye mot Fulham og ikke minst Brentford, vi trenger virkelig noen seire i disse lokaloppgjørene få litt mer å skryte av i vår egen del av London!

- Er Warburton vår nye Terry Venables, manageren som skal gi oss den lokale tronen tilbake og føre oss ut av skyggenes dal?

-  Vi håper det. Jeg liker ham, og jeg liker den stilen han får laget til å spille. Jeg liker hans oppførsel på linja under kamp, og jeg liker at han bruker alle innbytterne! Jeg skulle ønske det var litt flerre bytter i min tid som spiller, hadde jeg kanskje stått med litt flere QPR-kamper i boka enn de jeg endte opp med, flirer Don Shanks!

Vi kommer tilbake til Don Shanks i neste nummer av Superhoops. Da snakker han mer om sin egen karriere, sitt vennskap med Stan Bowles og sine joggeturer til inntekt for kampen mot sykdommen som har satt Stan ut av spill så alt for tidlig!

Shanks Bowles.jpg
Stan Bowles og Don Shanks har vært bestekompiser siden 1972, og er det fortsatt. De spilte ca 100 kamper sammen for QPR!

 

 

 

 

 

 

 • NYCM

  https://results.nyrr.org/event/M2018/result/58557

  2019-11-12 17:47:05
  [Svar]
 • Joggetur

  Han løp vel New York maraton i 2018
  Løp under fanen "Run for Stan" og samlet inn masse penger.

  2019-11-12 17:46:06
  [Svar]