Av DAG HÅKON HELLEVIK

Både høsten 1968 og høsten 1998 tapte vi våre fem første bortekamper i serien, og dette har stått som klubbverste fram til i dag. Ingen av disse sesongene var spesielt oppløftende. I 98/99 reddet vi oss unna nedrykk fra Championship med den berømte 6-0-seieren over Crystal Palace, mens vi i 68/69 debuterte på elitenivå med å ligge sist hele året og rykke ned med klar margin.

Hjemme vant vi fire kamper totalt i 68/69 - det samme som vi har fram til i dag i 14/15. Borte tok vi bare poeng i tre uavgjorte kamper, vi tapte alle de øvrige 18. Men vi slapp å bli «agent 007» ettersom det første bortepoenget kom «allerede» i den sjette bortekampen i form av 1-1 i Stoke!

Når dette skrives er QPR sammen med Blackpool (Championship) og Gillingham (League One) de eneste klubbene i de fire øverste engelske divisjonene uten borteseire. Begge de to andre har imidlertid sikret seg 3-4 bortepoeng i form av uavgjorte resultater.

Vi kan godt utvide forskningsprosjektet vårt langt ut over dette. Tar vi også med de fire øverste nivåene i Skottland, samt de seks seriene på nivå 5 til 7 i England finner vi heller ikke der noe som ligner. Nærmest kommer Prestalyn Town, et av bunnlagene Premier League i Wales (!) som står med 0-1-7 borte, samt Nuneaton i Conference National (England nivå fem) og Hyde i Conference North (nivå seks) som har henholdsvis 0-1-11 og 0-1-10 borte når dette skrives. Alle disse fikk imidlertid sitt første bortepoeng lenge før de kom til syv kamper.

QPR-statistikerne kan imidlertid finne trøst i et par andre særheter fra årets resultatrekke. Et av dem er at alle våre syv bortetap er mot lag som per i dag ligger på øvre tabellhalvdel. Blant disse er Chelsea, Southampton, Manchester United og West Ham, fire av de fem øverste. Vi bør forvente å bite bedre fra oss når vi reiser på besøk til de svakere lagene i divisjonen.

En annen trøst er at hvis vi setter opp en PL-tabell bare basert på bare hjemmekamper så er vi faktisk helt oppe på en syvendeplass! Chelsea (21 hjemmepoeng) topper, fulgt av Man Utd (19) Swansea (17) samt Man City, Southampton og West Ham (alle 16).  Med 14 hjemmepoeng ligger vi likt med Newcastle.

Men selvsagt er det skår i den gleden også. For på samme måte som vi har spilt borte mot bare de beste har vi også spilt hjemme mot stort sett bare de dårligste, og da er ikke poengfangsten i W12 mer enn den må være. Vi har hatt besøk av alle de tre bak oss på tabellen (Hull, Burnley og Leicester) og dessverre bare slått to av dem. Totalt har 13 av våre 14 hjemmepoeng kommer mot lag som per dato ligger som nr 11 og nedover. 2-2-kampen mot Manchester City har gitt oss vårt eneste poeng så langt mot noe lag over midtstreken, det være seg borte eller hjemme.

14 poeng på 8 hjemmekamper gir oss et snitt på 1,75 poeng per kamp. Ganger vi dette opp til 19 hjemmekamper gir det 33 poeng. Det får vi hvis vi vinner 6 og spiller 1 uavgjort på våre 11 gjenværende hjemmekamper. Da har vi råd til å tape ytterligere 4 hjemme - mot et par av topplagene kanskje i tillegg til et eller to arbeidsuhell av typen Hull. Men selv da er trepoengere mot WBA og Palace to absolutte forutsetninger!

I så fall vil vi med et påslag på bare 6-7 bortepoeng ha brukbar sjanse til ny kontrakt. Likevel er dette en strategi vi håper Harry ikke satser på. Greit nok at vi har hatt positiv formutvikling og at vi viser svært mye bedre takter enn da vi ramlet ned i 12/13 (og sto med 6 poeng etter 15 kamper - mot altså 14 i dag) men marginene er fortsatt for små til at vi opplever dagens tabellsituasjon som spesielt komfortabel.

Til slutt enda ert par detaljer, for liksom å røbbe det inn, som det heter på engelsk.

Første spørsmål: Hvor mange mål har vi scoret utenfor Vest London per 10. desember?

Første svar: Ett - Charlie Austin (hvem ellers) da vi tapte 1-2 for Southampton.

Andre spørsmål: Når kommer årets første borteseier?

Andre svar: Til helgen mot Everton selvsagt, det har jo statistikken fortalt oss. For Everton er jo bare nr 12, vår første bortemotstander på andre halvdel av tabellen!