Vinduet lukker snart

Vi har signert bare en seniorspiller så langt i sommer, og nå begynner det å haste å få tak i flere. Sommervinduet er nemlig ikke åpent til 1. september lenger, det stenger allerede torsdag 9. august.

Odemwingie
Klassisk deadline øyeblikk!

Av DAG HÅKON HELLEVIK

Forklaringen er at Football League (EFL) har valgt å henge seg på Premier Leagues nye transferfrist, som er satt til torsdagen før første PL-runde. Klubbene ønsker å unngå situasjonen hvor spillere kiver om overganger flere uker inn i den nye sesongen, noe som kan skape uro gjennom så mye som tre-fire serierunder frem til slutten av måneden.

Ulempen, både for PL og EFL, er at de fleste andre store europeiske ligaene fortsatt opererer med slutten av august som deadline. Unntaket er Italia hvor det stenger 18. august, men uansett risiker de engelske klubbene fortsatt at andre jakter på deres spillere etter at de selv er forhindret fra å kjøpe erstattere. Denne sjansen har imidlertid flertallet klubbene bestemt seg for at de er villige til å ta. I PL stemte 14 av 20 klubber for denne endringen, et flertall på to tredeler. I EFL var flertallet knappere, 40 av 72 stemte for.

EFL-vinduet åpnet på selveste 17. mai i år. Det europeiske åpnet 1. juni, og det var derfor overgangen til QPRs Tony Leistner, som kom fra Tyskland, ble offentliggjort på denne datoen.

Det er imidlertid et par smutthull i regelverket. EFL-klubbene kan fortsatt foreta lånesigneringer frem til 31. august. En praktisk konsekvens av dette er at de kan låne spillere i perioden 9. til 31. august, også med intensjon om en permanent overgang i januar. Skulle dette skje med en av våre mest ettertraktede, eksempelvis Mass Luongo, er vi i realiteten like langt som om fristen hadde vært utgangen av august hele tiden.

Spillere som forlater en klubb uten å gå direkte til en ny klubb kan, som nå, signere ny kontrakt etter at vinduet er lukket. Det forutsetter imidlertid at forrige kontrakt utløp eller ble kansellert før deadline. Grensen for dette er fortsatt 31. august. En spiller kan med andre ord forlate en klubb mellom 9. og 31. august, og senere tegne ny kontrakt etter 31. august i egenskap av å være klubbløs.