Av DAG HÅKON HELLEVIK (Tahiti) 

For QPR får endringene mindre betydning, for QPR spiller som kjent Premier League-fotball på Old Oak Stadion når dette eventuelt trer i kraft i 2019/20-sesongen. Likevel er det interessant å se hva som kommer til å skje med røkla, alle de andre ubetydelighetene fra Championship og nedover.

Den største forandringen vil være at forslaget legger opp til fire Football League-divisjoner med 20 klubber i hver på nivåene under Premier League.

En positiv konsekvens er at midtukekampene vil bli så godt som fjernet. Slik serien blir satt opp nå vil det være ni midtukerunder i Championship i 2016/17. Med åtte kamper mindre å spille vil dette bli redusert til en. Fansen vil nok se dette som positivt, færre midtukekamper vil bety mindre reising på ugunstige tidspunkter, ikke minst til bortekamper. For klubbenes del betyr imidlertid fire færre hjemmekamper mindre inntekter, og dette kan bli et problem. Klubbene vil neppe støtte en endring de tror de vil tape økonomisk på. På plussiden forsvinner utgiftene til fire bortekamper, og kanskje vil færre kamper totalt bety behov for mindre stall og påfølgende lavere lønnskostnader. Men stort sett har de små klubbene reagert negativt, de frykter at færre hjemmekamper vil komme til å svi.

I praksis har engelsk fotball hatt fem nasjonale divisjoner lenge, helt siden National League (The Conference, blant venner) ble inkludert med automatisk opp- og nedrykk til ligaens nivå fire i 1987. Mange har ventet på en «annektering» av The Conference (noe tilsvarende skjedde både i 1892 og i 1919) men det blir ikke tilfelle. Det som vil skje er at maksimalt åtte conferencelag rykker opp i 2019, for ingen vil rykke ned fra Football League det året. Men kanskje blir det færre opprykk, for muligheten for å la noen Premier League-klubber stille B-lag i nye League Three vil også bli diskutert. Det siste er det imidlertid - heldigvis - stor motstand mot i England. Det samme gjelder tanken om å la Celtic og Glasgow Rangers spille i England og starte på nivå fem.

Ligaen foreslår videre å fjerne omkampene i FA-cupen, slik de allerede har gjort i Ligacupen. Fra og med kvartfinalen skjer dette allerede i 2016/17, så her handler det om de tidligere rundene. Dette vil de store klubbene si ja og amen til. Ikke minst for klubber som spiller i Europa er ekstra cupkamper en pest og en plage. For de minste klubbene derimot, er logikken stikk motsatt. Forsvinner omkampene forsvinner også muligheten til å spille over evne hjemme mot et stort lag for så å bli belønnet med en inntektsbringende bortekamp. Billettinntektene til en kamp i FA-cupen deles likt mellom de to klubbene, og for en mindre klubb kan en enkelt kamp på Anfield, Old Trafford eller Emirates bety større inntekter enn hva de har gjennom hele den ordinære ligasesongen. Enda lengre nede i systemet kan betydningen bli enda større. Det er en kjent sak at pengene fra de to førsterundekampene mot QPR i 2001 holdt liv i nå nedlagte Vauxhall Motors FC i nærmere ti år.

Småklubbene vil selvsagt fortsatt kunne tjene stort på å trekke en stor klubb borte, men uten omkampene vil det blir færre slike lottogevinster enn det er i dag.

En endring som vil påvirke klubbene som havner på nivå tre, fire og fem vil være en omlegging av Football League Trophy-turneringen, for tiden kjent som Johnsens Påmalte Trofe. Dette er en «Mikke-Mus-turnering» som siden 1983 har omfattet klubbene i det som i dag er League Three og League Four. Formatet har vært en ren utslagsturnering, men ideen nå er å lage et innledende gruppespill for å gi klubbene på de laveste nivåene litt flere kamper som kompensasjon.

En forutsetning, i følge Football League, er at det fortsatt skal være tre opprykksplasser fra Championship til Premier League. Tre opp og tre ned skal være regelen hele veien (i dag rykker fire lag opp og ned mellom League Two og League One), men vi antar at ligaen fortsatt vil holde litt igjen på opprykk fra Conference. I dag slipper bare to klubber opp den veien og inn i ligasystemet. Systemet med playoff om den siste opprykksplassen fra hver divisjon skal beholdes.

Dokumentet som er sendt til klubbene er å sammenlikne med et norsk «høringsnotat», hvor alle skal få god tid til å mene før noe bestemmes. Kjøreplanen er å ta en avgjørelse i august 2017. Da er det i så fall bare tida og veien, for 2018/19 vil bli et bikkjeslagsmål av en mellomsesong. Syv lag vil rykke ned fra Championship og bare tre opp. Dette vil så forplante seg nedover. League Two vil bli et gedigent bikkjeslagsmål hvor fire rykker opp, en håndfull klubber blir i divisjonen mens halvparten havner i League Three på nivå fem.

Dette vil nok vekke sterke følelser og lange diskusjoner. Endringer i det engelske ligasystemet har ikke skjedd ofte. Ligaen ble startet med 12 klubber i 1888 og fikk to divisjoner i 1892. Det skjedde ved en annektering av en rivaliserende liga, Football Alliance, som hadde blitt til i 1889.

I 1920/21 ble Southern League til Divisjon 3, med QPR som en av de deltakende klubbene. Allerede i 1921/22 ble imidlertid tredje nivå delt. Divisjon 3 ble til Divisjon 3 Sør, og det ble satt sammen en Divisjon 3 Nord av interesserte klubber nord for Sinsenkrysset. Slik var systemet til 1957/58 da øvre halvdel av begge avdelinger ble Divisjon 3, og nedre halvdel ble Divisjon 4. Systemet med fire divisjoner så altså dagens lys i 1958/59, og har nå stått uforandret i snart 60 år.

Dannelsen av Premier League i 1992 har hatt mye å si for de beste klubbenes status og inntekter, men endret aldri strukturen på divisjonssystemene innen engelsk profesjonell fotball. Det vil dette forslaget gjøre dersom det blir vedtatt.