Av STIAN KARLSEN

18 august 2011
Tony Fernandes blir annonsert som ny eier da han overtar 66% av aksjene i QPR Holding. Ut av klubben går endelig Flavio Briatore og Bernie Ecclestone etter fire år med kontroverser. Neil Warnock (manager i 2011) får £10 mill. disponibelt til spillerkjøp i overgangsvinduet som stenger 14 dager senere. 

Status 2011
QPR har rykket opp til Premier League og tapt åpningskampen mot Bolton 0-4 på Loftus Road. Warnock henter blant annet Barton, SWP, DJ Campbell, Anton Ferdinand før vinduet stenger. 

Nytt treningsanlegg
Det ble tidlig klart at Fernandes ønsket å finne nye lokaliteter og fasiliteter til treningsanlegget. Harlington skulle byttes ut med Warren Farm og første utkastet var stort, flott og pompøst. Forslaget møtte motstand i lokalbefolkningen og det ble noen lange runder med lokale myndigheter. Utgangspunktet for prosjektet var at fasilitetene skulle stå ferdig til starten av 2014/15-sesongen, men det ble tidlig klart at dette var overambisiøst. 

Sommeren 2014 var Fernandes lei av at "ting tar tid" og var klar på å forkaste alle planer og oppgradere vår nåværende lokasjon i Harlington. 

- Hva er et treningsanlegg? Er det viktig med en Rolls Royce?
Du kan gi meg nye fotballsko, men det kommer ikke til å utgjøre store forskjellen. Det som utgjør forskjellen er treneren og spillerne. 

Senere på høsten (2014) sender Fernandes følgende Tweet:

Super meeting with council leader Julian bell of Ealing. Super leader .so passionate. Warren Farm back on. Super exciting . great leader.

— Tony Fernandes (@tonyfernandes) October 4, 2014

 

Nå har det kommet nyheter om treningsanlegget de siste dagene, og det skal etter sigende stå ferdig om to år. Ikke like stort og prangende som først antydet, men det skal ligge i Warren Farm. Vi sier som i Flåklypa: "Time will show!" 

2012/13
Vi beholder plassen i Premier League med et nødskrik på vårparten med Mark Hughes i førersetet og utskiftningen av spillerstallen fortsetter. Inn kommer Zamora, Johnson, Cisse, Onuoha, Nelsen, Green, Diakite, Park Ji Sung, Hoilett, Cesar, Granero og Mbia. 

Dette må da bli bra!? Mark Hughes var Tony Fernandes sitt valg som manager og han fikk enorme mengder disponible midler. Økonomiske midler som de fleste andre managere bare kan drømme om. 

Vi vet alle hvordan det gikk og Mark Hughes måtte gå få måneder inn i den nye sesongen (2012/13). Banneren "Come save us Harry!" vaiet på Loftus Road og Tony Fernandes hørte på fansens bønner.  

 

Harry Redknapp overtok et bunnlag med en splittet garderobe. Det er det liten tvil om. Han fikk midler av Fernandes i januarvinduet og brukte dem på Loic Remy og Christoffer Samba. Skuta kom derimot aldri på rett kjøl og nedrykk ble sluttresultatet. 

Ny Stadion
Høsten 2013 ble nye stadionplaner lansert. Old Oak Common er området som er blinket ut. Planene skulle regenerere hele området og en ny stadion skulle romme 40000 tilskuere. Prosjektet hadde/har en ambisjon om å stå ferdig i 2018. 

Også dette prosjektet skulle imidlertid møte stor motbør i lokalmiljøet. Car Giant (tidligere hovedsponsor hos QPR) eier en stor del av området som er tiltenkt og de hadde/har helt andre planer for arealet enn å selge dette!

Tony Fernandes har vært klokkeklar på at QPR må flytte fra Loftus Road og sa dette i forbindelse med lanseringen i 2013:
-    Loftus Road er - og vil alltid ha - en spesiell plass for klubben og våre supportere, men vi trenger mer enn 18000 i kapasitet

-     Vi ser frem til å jobbe med ordføreren og de lokale myndighetene. I tillegg er de viktig for oss at våre lojale fans og lokalsamfunnet taes med på råd og informeres om våre spennende planer allerede tidlig i 2014

Nå halvannet år senere er det merkelig stille rundt hele prosjektet, selv om nettsidene nå er oppe å går igjen etter å ha ligget "brakk" en periode. 
http://www.new-queens-park.co.uk

 

2013/14
Foran sesongen etter nedrykket så gjorde Fernandes/Redknapp sitt beste overgangsvindu frem til nå. Inn kom blant annet Simpson, O´Neil, Austin, Dunne og Kranjcar, men det aller viktigste var at Redknapp klarte å kvitte seg med det store antallet av overbetalt daukjøtt (Ferdinand, Bosingwa, Bothroyd, Park, Ferdinand for å nevne noen) 

Sesongen fikk opp og nedturer, men endte i lykkerus da laget rykket opp 24 mai i en uforglemmelig playoff-finale mot Derby på Wembley. 

Tilbake i Premier League
Tre år etter at Fernandes kom til klubben var vi akkurat på samme plass i ligasystemet som da han ankom. Vi tapte (som vanlig) åpningskampen i Premier League, og skrek etter nye signeringer. Noe vi selvsagt gjør også når det skrives januar og vi ligger på nedrykksplass. Sportslig sett er det ikke mye som har endret seg... 

Oppsummert
Før sesongen 2013/14 (i championship) var Fernandes stolt over hva han hadde fått til på kort tid i QPR, og at klubben hadde en lys fremtid. 
- Det vi trenger nye treningsfasiliteter, et nytt stadion og et akademi med suksess.

Ikke for å komme med sure oppstøt og oppgulp, men er vi egentlig nærmere noe slikt i dag enn da Tony Fernandes kom til klubben? 

  • Akademiet ser ikke nevneverdig bedre ut, og vi vet at det har vært store uroligheter internt i trenergruppa. Vi er fremdeles et stykke unna å fostre opp egenprodusert kvalitet.
  • Positivt med nye signaler om treningsfasiliteter i skrivende stund, men skepsisen blant fansen er levende. "Vi tror det ikke før vi får se det!" 
  • Et nytt stadion er helt i det blå for øyblikket. 

Hva er da forskjellene med og uten Onkel Tony?
Forskjellen med Tony Fernandes er at vi har en mann med gode intensjoner for klubben. Vi tror virkelig at han vil QPR alt godt, men sannheten er at etter tre og et halvt år ved roret så er det vanskelig å se vesentlige endringer i de store linjene. Den store endringen vi har opplevd sammenlignet med Briatore/Ecclestone er at Tony Fernandes utviser trygghet og tillit i form av sin personlighet. Dette skal selvsagt ikke undervurderes, og han har bred støtte blant oss supportere. 

Det har foreløbig vært mange store ord (stadion og treningsanlegg), men en realisering av prosjektene fremdeles virker som den reneste utopi. Penger har det vært brukt kontinuerlig for å forbedre spillertroppen siden 2011, men stallen per dags dato er ikke av nevneverdig høyere kvalitet enn da Fernandes overtok. Forskjellen på troppene er at vi idag har en toppspiss i Charlie Austin. Det hadde vi ikke i 2011. Ellers er troppen like ubalansert med omtrent samme snittalder (godt over myndig!) som da Briatore og Ecclestone forlot oss. 
Kan Charlie Austin redde æren til både Redknapp og Fernandes? Det gjenstår å se. 

Økonomisk bakrus?
Kjøpefesten til Fernandes kan fort ha satt klubben i en kinkig situasjon økonomisk. Uten å ha sett regnskapet for sesongen 2013/14 (ikke offentliggjort enda) så kan vi forvente oss, med stor grad av sikkerhet, at vi sliter "big-time" med de nye Financial Fair Play-kriteriene. Det betyr antagelig mer gjeld på den gjelden som allerede er opparbeidet via høye lønnskostnader og spillerkjøp. Håpløse regler (les her!) riktignok, og da spesielt for lag som rykker ned fra Premier League, men likefullt er de der. Ved et eventuelt nytt nedrykk så blir en allerede svært vanskelig og presset situasjon nærmest katastrofelignende økonomisk sett.  

Det kan virke som om Fernandes har skjønt realitetene i dette og tar hensyn til FFP i dette januarvinduet. Han har i alle fall ikke gitt Redknapp gullkortet og fri flyt...(og det er helt sikkert like greit) 

Nei, det er jaggu ikke lett å drive fotballklubb. Det tipper jeg Tony Fernandes skriver under på!

    

Til tross for dette: "In Tony we trust!" 


U R´sss
I tykt og tynt til døden skiller oss ad...