Det er dagen etter Alex Fergusons 50-årsdag. Old Trafford er fremdeles i feststemning. Jakten på det første ligagullet på et kvart århundre har så langt gått etter planen. 1. januar skal være en ny transportetappe.
Ingen tror at middelmådige Queens Park Rangers skal by på særlige problemer. De har ikke regnet med en beskjeden og bortimot totalt ukjent Dennis Bailey.
For dette er dagen da United-fansen smertelig blir klar over hvem Dennis Bailey er.

- Fansen husker godt
Vi sitter i cafélokalene til Renewal Christian Centre i Solihull, en snau halvtimes biltur unna den travleste bykjernen i Englands nest største by, Birmingham. I dag er det babytreff i på senteret. Bablende og cappuccinoslurpende småbarnsmødre er akkompagnert av heftig babygurgling i krokene. I bakgrunnen nynner souldronningen Dionne Warwick på sin udødelige strofe, «Why Do You Have to Be a Heartbreaker».
Passende nok var det akkurat det vi hadde tenkt å spørre Dennis Bailey om også.

Han har rukket å bli 46 år, men har fremdeles den gutteaktige sjarmen og glimtet i øyet i det han haster inn døren. Dennis Bailey har holdt seg utrolig godt og ligner til forbausende mye på 1992-utgaven av seg selv.
Det i seg selv er nesten enda mer imponerende enn de tre scoringene hans mot Manchester United for 20 år siden.
Dennis Bailey var spissen som på det tidspunktet fremdeles var relativt fersk i QPR-trøyen og måtte vikariere for den skadde stjernespissen Les Ferdinand.
Men Dennis Bailey var også spissen som var ganske annerledes enn fotballspillere flest. Det var ingen stjernenykker å spore hos den sterkt troende spissen. Kun en pur og inderlig spilleglede.

Og mens 26 år gamle Dennis Bailey hadde sett lyset, var det fullstendig god natt for Uniteds forsvarsfirer den ulykksalige nyttårsdagen for 20 år siden. Resultatet ble et ydmykende 1-4-nederlag og et historisk hattrick folk snakker om den dag i dag.

- Jeg får en og annen telefon fra nostalgiske journalister de få gangene United går på stygge smeller på hjemmebane. Noen ganger ser jeg navnet mitt dukke opp i fotballquiz og fremdeles kommer en og annen Leeds-fan opp til meg, klapper meg på skulderen og sier «Nice One Dennis».

Dennis Bailey svarer egentlig på spørsmålet før vi rekker å få stilt det. Fotballfansen er som elefanter. De har god hukommelse og folk minnes fremdeles hattricket hans mot United.

Sjokkerte Old Trafford
Men hva husker han selv?

- Noe av det jeg husker aller best var oppladningen til kampen. Vi hadde trent veldig godt den uken og det hersket en betydelig optimisme i laget. Vi ble enige om å angripe United fra start, og vi hadde spillere som var i stand til å gjøre det. Andy Sinton var i storslag, Ray Wilkins styrte på midten, og vi hadde en solid ballvinner i Ian Holloway. Den gangen med hår.
Dennis Bailey ler hjertelig.

Før det hadde gått fem minutter ledet QPR 2-0 etter scoringer av nevnte Sinton, og Bailey. United kom seg aldri etter sjokkstarten. Etter pause løp Bailey enkelt forbi Steve Bruce og la på til 3-0. Mens QPR-spissen løp like uanstrengt og lekende lett som en gaselle, minnet Bruce sitt løpesett mer om en travhest som burde vært disket for urent trav
På slutten satte Bailey inn sitt tredje og QPRs fjerde på en retur.

- Så, var dette en av de dagene da absolutt alt gikk QPRs vei?
- Mye gikk vår vei, men ikke alt. Strengt tatt burde vi scoret flere. Vi hadde sjanser nok til det, minnes 46-åringen.

Etter kampen, som for øvrig var en av de siste livekampene på ITV, ble Bailey kåret til banens beste. Noe annet ville vært regelrett historieforfalskning. Champagnen han fikk som det synlige beviset på bestemannspremier, er imidlertid forduftet.

- Jeg tok vare på den i mange år, men noen drakk den opp for noen år siden. Jeg husker ærlig talt ikke hvem, ler han.

Motiverer unge
Men om Champagnen har forduftet, lever minnene om den magiske kvelden, i allefall sett med Baileys øyne, videre. At en motstander scorer hattrick på Old Trafford er så sjeldent at ingen spiller har klart å kopiere den bragden i ligaen de siste 20 årene.

Kun Ronaldo, den brasilianske må vite, har maktet kunststykket. Det var i 2003 i Champions League for Real Madrid.

I motsetning til Ronaldo, fremdeles den brasilianske, som har est ut og bare ligner en dårlig og forvrengt kopi av seg selv, har Dennis holdt seg i form og spiller fremdeles aktivt for kirkens lag der han også bruker fotballen til å motivere ungdom.
For Dennis har nemlig fotball og religion gått hånd i hånd i over 25 år.

- Jeg har vært involvert i kirken min i de siste 12 årene, og vi har en ganske unik menighet med ulike etniske minoriteter og folk fra alle sosiale lag. Min kristne tro satte livet mitt i perspektiv. Fotball er ikke alt. Jeg takker Gud for hva jeg har oppnådd i livet. På banen var jeg et konkurransemenneske og det er jeg enda, men det er andre ting som er viktigere, smiler han.faktaboks:

Fakta
1. januar 1992, Old Trafford, 38 554 tilskuere (619 QPR-fans)
Manchester United 1 (0)
Queens Park Rangers 4 (2)

0-1: Andy Sinton (3)
0-2: Dennis Bailey (5)
0-3: Bailey (58)
1-3: Brian McClair (82),
1-4: Bailey (85)

Man United: Schmeichel, Parker, Bruce, Pallister, Blackmore, Phelan (Giggs fra 53.), Ince, Webb, Sharpe, Hughes, McClair

QPR: Stejskal 7, Bardsley 8, Wilson 7, Wilkins 7, Peacock 8, McDonald 8, Holloway 7, Barker 9, Bailey 10, Wegerle 6, Sinton. Ubrukte reserver: Penrice, Tillson. (spillervurderinger gjort av "In The Loft")

0-1: Kampen er ikke mer enn snaue tre minutter gammel når Clayton Blackmore mister ballen til Roy Wegerle på høyrekanten. Den amerikanske landslagsspilleren legger hardt inn til Andy Sinton som plasserer ballen forbi Schmeichel fra 7-8 meter.

0-2: Bare to minutter etter får Dennis Bailey en pasning på halvspretten. Han forserer United-forsvaret og skyter rett på en utrusende
Schmeichel, men ballen spretter likefullt i mål.

0-3: Nok en gang kommer Bailey alene med Schmeichel etter å ha holdt Bruce på en armlengdes avstand. Han vipper elegant over Uniteds utrusende sisteskanse.

1-4: Sinton går på et kjempeløp langs ventrekanten. Schmeichel får en hånd på avslutningen, men slår den i stangen. Bailey bredsider returen i åpent mål.

Greit å vite...
• Dette var Dennis Baileys første kamp på Old Trafford.
• 20 år etter Dennis Baileys hattrick mot United, er det fremdeles ingen spillere fra bortelaget som har maktet å gjenta den bedriften på Old Trafford. Det er faktisk kun Ronaldo (den brasilianske) som har maktet det siden, det var i Champions League.
• QPR vant skuddstatistikken 7-2 i 1. omgang. Ingen av Uniteds avslutninger traff mål.

Denne artikkelen er skrevet av Bjarte Valen for Manchester United's norske nettsted united.no, og er tillatt publisert hos oss.