Av Dag Håkon Hellevik

Vi er et godt stykke snillere enn de verste i klassen, men det forhindrer ikke at en av sakene nesten endte med drap. Denne episoden skjedde etter QPRs kamp borte mot Everton i april i år. En Everton-tilhenger gikk imellom da en gjeng iført QPR-effekter opptrådte aggressivt mot en ung jente, og som takk for bryderiet fikk han flere knyttneveslag og til slutt en kniv i brystet.

Flere vognlaster med Rangers-fans ble holdt tilbake av politiet mens de gikk gjennom bussene på jakt etter gjerningsmannen. Synderen ble tatt, og 24 år gamle Leon Hughes ble i september dømt til fem års fengsel og åtte års utestengelse fra all fotball.

Versting-klubbene
De samlede tallene viser at 2.456 ble arrestert og 589 fikk kortere eller lengre utestengelser fra tribunene i løpet av 2012/13.
Flest arrestasjoner ble gjort blant tilhengerne til Newcastle (175) med Manchester United som en god nummer to (145). 
Leeds (101) var den tredje klubben som oppnådde tresifret på denne lite ærerike tabellen.

Det er relevant å se dette opp mot gjennomsnittlig tilskuertall på hjemmekampene, og sammenliknet med QPR er det da tre ganger så stor sjanse for å komme ut for bråk på en kamp med Newcastle og en halv gang til så sannsynlig på en Manurekamp. I snitt skjer det to arrestasjoner for hver kamp i Premier League, men snittet synker nedover i divisonene hvor tilskuertallene er lavere. Antallet arrestasjoner tilsvarer en per 14000 tilskuere totalt og en per kamp i Championship. Det var 23 prosent flere arrestasjoner i 12/13 sammenliknet med sesongen før.

Verst i London er The Chelscum som pådro seg 92 arrestasjoner, og ser vi på årets championshipklubber er det fortsatt Millwall som topper tabellen.
67 løvepøbler ble tatt av purken i året som gikk. Den samlede lista kan du finne her.
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/football-hooliganism-back-rise---2355308?

Vold og fyllebråk er det vanligste problemet, alt fra tilfeldige fylleslagsmål til planlagte overfall utført av større grupper. Andre typer oppførsel som det blir slått ned på er å kaste gjenstander fra tribunen eller å rope rasistiske slagord. I de groveste tilfellene blir vedkommende dømt til å holde seg unna kamper for en definert periode. 19 QPR-tilhengere fikk en slik dom på seg i sesongen som gikk.

Røykbomber er lite smart
Dette rammet eksempelvis mannen som kastet to røykbomber inn på gresset under QPRs bortekamp mot Yeovil nylig. Han ble identifisert ut fra overvåkningsbilder mens kampen pågikk, og ble arrestert på vei ut. Retten ga ham tre års utestengelse. I denne perioden får han ikke gå på noen fotballkamp noe sted i England - og han må dessuten holde seg minst tre kilometer unna enhver stadion hvor QPR måtte spille i denne perioden. Dette gjelder fire timer før og fire timer etter kamp. I tillegg må han betale 5000 kroner i bøter og erstatninger.