Av DAG HÅKON HELLEVIK

Vi lo litt da vår venn Dave Thomas i AKUTRS nylig dedikerte forsiden på bladet sitt til agent 007, en vittighet som henspilte på QPRs 0 seire, 0 uavgjorte og 7 tap på bortebane til da. Nå sitter imidlertid latteren nå litt mer fast i halsen. Nå nærmer vi oss nemlig sifrene 009, og med det en tangering av den dårligste borteformen noe lag har prestert i engelsk toppserie siden 1889!

Det handler som de fleste vil skjønne om antallet bortekamper fra sesongstart uten poeng, og vårt åttende tap kom da det ble 1-3 mot Everton på Goodison Park sist mandag. Det som nå står mellom oss og en tangering av rekorden er Arsenal på Emirates på Boxing Day, en stadion hvor vi aldri har scoret mål og aldri tatt poeng.

I parentes bemerket er statistikken mot The Gunners siden de flyttet fra Highbury i 2006 ikke så skremmende som det kan høres ut som. Vi har spilt to ligakamper på Emirates og tapt begge 0-1, og vi har i samme periode vunnet 2-1 og tapt 0-1 på Loftus Road. Så smultringene til tross, kampene mot Wengers mannskap har vært jevne siden opprykket vårt i 2011, og vi har aldri vært veldig langt unna poeng.

Og poeng må vi ha andre juledag, ellers tar vi en Bolton. Bolton er nemlig klubben som i 1995/96 innledet Premier League med å tape sine første ni bortekamper. Vi er selv en del av den historien, for den niende kampen var et 1-2-tap for QPR på Loftus Road. I neste kamp da sprakk nullen da Wanderers klarte 2-2 på White Hart Lane. Deretter bedret borteformen seg nokså betraktelig og klubben vant 3 av sine 9 siste på fremmed gress. Det var imidlertid til lite hjelp i den store sammenhengen, for Bolton var det eneste laget som havnet bak QPR på tabellen i en sesong hvor begge rykket ned fra Premier League.

Forskjellen på Bolton anno da og QPR anno nå er at Bolton spilte som et bunnlag hjemme også. De hadde 9 hjemmepoeng på det stadiet i sesongen, vi har tross alt klart 17 hittil.

Om ni bortetap fra start er toppserierekord og ikke bare Premier League-rekord er undertegnede ikke helt sikker på, men sjansen for det er stor. Engelsk eliteserie inneholder mange begredelige bortestatistikker, blant dem en rekke eksempler på klubber som har gått hele sesongen uten borteseier. Bare siden PL ble oppfunnet har dette skjedd fem ganger, sist med Hull City i 2009/10. Men alle disse fem, et knippe som blant andre inkluderer Derby i 2007/08 da sauebukkene samlet utrolige 11 poeng og bare 3 av dem borte, fikk sitt første bortepoeng før de kom til 9 kamper. Det gjorde også fiaskolag fra gamle dager som Darwen (to bortepoeng i 1891/92, Newton Heath (senere Man Utd, tre bortepoeng både i 1892/93 og i 93/94) Glossopp (fire bortepoeng i 1899/00) og til og med QPR (tre bortepoeng i 1968/69).

Men rekord eller ei, dette er en statistikk som begynner å bli relativt sær. Ryker Harrys QPR mot Arsenal kommer vår tiende bortekamp mot Burnley 10. januar. Taper vi den også har vi imidlertid et problem som handler om mye mer enn statistiske morsomheter, for da er vi i gang med en borterekke mot lag vi må holde bak oss på tabellen for å overleve. Etter Burnley følger Stoke, etter Stoke følger Sunderland og etter Sunderland følger Hull City. Vinner vi ikke minst et par av disse kan vi snart begynne å planlegge turer til Bristol City og MK Dons i 2015/16!