Av STEINAR SÆTHER

1-1 mot Wycombe var ikke det vi ønska som julepresang fra gutta i London. Men det var det vi fikk! Ikke all verdes spill heller, og målet i vår favør var til alt overmål et sjølmål. Og er det ikke typisk, målet imot kom helt i sluttsekundene. Dermed står vi med 4-8-8 og 19-27 i målkontoen. Som Dag Håkon skrev i midtuka, dette er veien mot nedrykk. For egen del legger jeg til et sitat - som synges av Chris Rea, "this is the road to hell" - han synger ikke om stedet i Stjørdal kommune.

Jeg har prøvd å skrive litt om kjensgjerninger knytta til spillet, antall mål for og imot, før jul. Det må ytterligere legges til at mellom alle kampene har ikke managere og spillere tid  til å gjøre særlig annet enn å massere muskler og ømme tær - og se videoopptak av forrige kamp. Dette gjelder så visst ikke bare oss, dette gjelder absolutt alle lagene i Championship og nedover i divisjonssystemet. Jeg har sett mye fotball fra vårt nivå i høst og har kjedet meg gjennom mang en kamp. Noen lag har som vanlig oppnådd flere poeng enn oss andre, men har de virkelig imponert? Nei! Norwich klarer ofte å naske med seg tre poeng, det i seg sjøl er imponerende ettersom de kun glimtvis viser sin klasse. Andre lag rett under klarer færre seiere, likevel er de der oppe. 

Spørsmålet i dag er om denne uka uten kamp i mellom betyr bedre kvalitet på lagene som skal bryte håndbak om poengene? Skåres det flere mål i dag enn i tilsvarende serierunder tidligere i høst? Kun to lag i Championship har spilt kamper i midtuka, Stoke og Brentford. Begge lagene var med i ligacupen, Stoke forsvant ut mens naboen vår slo ut Newcastle og er klare for semifinale. Imponerende!

Fra vest kommer Swansea på visitt. De er blant klubbene innafor sluttsspillsona - de er nummer tre, og har kvalitet i spillergruppa som gjør at det ikke er en overraskelse. Legg merke til to ting: I løpet av 20 kamper har de skåret kun fire mål flere enn oss, det på tross av høy kvalitet på enkeltspillere, som f.eks Ayew. Det defensive derimot har vært enestående fordi kun tolv ganger har målvakta henta ballen ut av eget nett. Det er klart best på vårt nivå. Watford er nummer to på den statistikken med 15. Vi har ikke avskrekkende 27 innslupne. Tre lag har flere enn oss, Preston, Coventry og Wycombe, mens tre andre lag har like mange som oss. 

Vi har nå 19 mål framover og klager på skåringsfrekvensen til gutta. Jeg snakker ikke bare om Dykes og Bonne, men generelt. Ser vi på tabellen er det hele åtte(!) lag som har skåret færre enn oss. Alle fem lagene under oss har problemer framover på banen, det samme må sies om Birmingham, Millwall og Luton. Så igjen, jeg skylder en del - ikke alt! - på antallet kamper tett som hagl.

Manager Cooper sitt førstevalg i mål er Woodman, han har stått alle minus èn kamp. Forsvaret består av vår tidligere "helt" Bidwell, og Roberts. Med seg har de hele fire spillere til som veksler på de andre posisjonene. De som er skadefrie og kan regne med å spille på midtbanen er Smith, Fulton og Grimes, og til dels Palmer. Våre to eks`er midt på, Manning og Routledge, har henholdsvis 4 og 6 kamper. Fremst er Ayew den store. Om han må det sies at han burde være i en større klubb på et høyere nivå. Målfarlig er èn ting (har 7 til nå), men han gjør andre gode, setter andre spillere opp i gode posisjoner. Han er vrien å plukke opp ettersom han ofte er langt inne på egen banehalvdel og henter med seg ballen. 

Nyheter fra hospitalet: Det kan se ut som vi mangler fire mann i dag. Amos og Owens er åpenbare, Wallace har ikke ristet av seg sin skade heller, mens Kakay trøbler med å bli klar. Svanene har minst èn mann ute, mens det er tvil rundt tre andre - hvorpå to av disse antagelig blir klare. Det sier ryktene klokka 11 på formiddagen.

Veit sannelig ikke hva jeg skal tro om sluttresultatet og tippetegnet i dag. Ender med å tippe at det skåres lite mål i kampen, at fjoråret med 1-3 i serien og 5-1 i FA-cupen var et blaff. Kanskje det ender med kun ei skåring? Jeg lar magen bestemme og skriver 0-1 til Swansea, men dette kan like gjerne ende 1-0 til oss eller 0-0.