AV DAG HÅKON HELLEVIK

Som tidligere PL-spiller er det DJ Campbell som har fått de store overskriftene, for Akpo Sodje (bildet) og hans karriere i W12 huskes kanskje ikke like godt.

Det handler ikke nødvendigvis om å påvirke utfallet av kampene, men saken setter atter en gang fokus på praksisen om å vedde om enkelthendelser som innkast eller gule og røde kort.

Manipulering
Det er situasjoner som lett kan manipuleres. BBC viste søndag en video med tidligere Portsmouth-spiller Sam Sodje som skrøt av at han kunne sørge for at spillere fikk gult eller rødt mot betaling, og hvor han sa han hadde fått 70.000 pund for selv å bli utvist i en kamp mot Oldham i februar. Det røde kortet kom da Sodje, tilsynelatende helt umotivert, satte knyttneven i magen på en motspiller.

I tillegg til Sam Sodje er også hans bror Akpo (Tranmere Rovers), Cristian Montano (Oldham) og altså DJ Campbell (i dag Blackburn Rovers) navngitt som mulige involverte, i tillegg til to bakmenn. I en separat sak etterforsker politiet dessuten to spillere fra Brighton-klubben Whitehawk FC i Conference South.

Håpløs takling
DJ Campbell er en tidligere QPR-junior som dro fra W12 til ikke-liga-systemet før han slo igjennom på høyere nivåer. Han har senere spilt eliteseriefotball for både Birmingham, Blackpool og QPR. I følge engelsk presse er politiet særlig opptatt av et gult kort i en kamp mellom Blackburn og Ipswich tidligere i desember. Kortet kommer etter en sen og ganske håpløs takling på en motspiller som forlengst har sendt fra seg ballen.

Idoro Akpoeyere Ujoma «Akpo» Sodje var i QPR som 20-åring i 2000/01, men uten å få spille A-kamper. Han ble fristilt i mars 2001 like før nedrykket til liganivå tre var et faktum, og har på de 12 årene siden den gang spilt for 12 ulike klubber i England og Skottland. Han er født i England med nigeriansk familie og har to brødte (Sam og Efe) som også er å finne i det engelske ligasystemet.

Clarke Carlisle, formann i spillernes fagforening og også tidligere QPR-spiller, sier i en kommentar at det ikke er nok å diskutere enkeltspilleres rolle i det engelskmennene kaller «spot-fixing», men at man må se på hele tippeindustriens praksis. - Det er så mange muligheter for å plassere veddemål på enkelthendelser og så mange aktører som kan påvirke utfallet av disse veddemålene at det er alt for enkelt å jukse, mener han.

 Se DJs takling mot Ipswich her: