Av DAG HÅKON HELLEVIK

De første avgangene som ble bekreftet var Albert Adomah, Ossie Kakay og Aaron Drewe. De tre har det til felles at ingen av de tre beslutningene var særlig overraskende, samt at det dreier seg om tre spillere som har vært QPR-fans siden barndommen.

Albert vet vi alt om. Han har vært QPR-supporter gjennom en lang karriere i et halvt dusin klubber før han kom til oss i 2020. Kakay og Drewe kom til oss som puttespillere og har tilbrakt hele sine karrierer i W12. Ingen av de har imidlertid klart å etablere seg som førstevalg på sine plasser, og Marti trodde åpenbart ikke at det ville skje i fremtiden heller.

.
Albert Adomah

I tillegg har klubben avsluttet samarbeidet med Andre Dozzell, som var lånt ut til Birmingham de siste månedene mens kontrakten hans løp ut. Vi regner heller ikke med å få se noe mer til verken Stephen Duke-McKenna eller Joe Gubbins, men klubben har ikke kommen med noen kunngjøringer om disse to.

Akademiet
Nylig offentliggjorde QPR også lista over hvilke akademispillere som ikke vil få tilbud om ny kontrakt. Blant dem vi sier farvel til var Rafferty Pedder, en 22-åring med fortid i Tottenham som fikk A-debutere for QPR i ligacupen mot Norwich i august.
Avskjeden med Pedder og hans U21-kollega Akrell Jude-Boyd fikk en del øyenbryn til å heve seg blant supportere som har sett begge i aksjon, og mente de fortjente å bli i klubben.

.
Rafferty Pedder

Men som alltid er det trenerne som bestemmer!

Ut over disse er lista fremdeles lang over spillere på utgående kontrakt, og ikke mindre enn fire av disse er målvakter!
Asmir Begovic er, all kritikken til tross, fortsatt god nok for laget. Han er imidlertid en eldre herre på fet kontrakt, så det er ingen grunn til å bli forbauset hvis han forsvinner.

Joe Walsh
Det gjør neppe 22 år gamle Joe Walsh, som fikk vist sine kvaliteter i sesongavslutningen i Coventry. Vårt tips er at både Walsh og jevngamle Murphy Mahoney blir i klubben, men at vi ikke forlenger med Jordan Archer.
Archers rolle har vært å sitte på benken som en akseptabel nr to bak Begovic, men den rollen er både Walsh og Mahoney nå i stand til å ta. Begge har fått verdifull erfaring gjennom utlån det siste året.

.
Murphy Mahoney

Så får tiden vite om en av dem regnes som god nok til å ta over startplassen. Et rykte som har gått i mediene handler om nigerianske Stanley Nwabali, som nå spiller i Sør Afrika. Alt slikt tar vi inntil videre med store mengder kløpet salt.

Trekløver med utgående kontrakter
Andre spillere på utgående kontrakt i sommer er Elijah Dixon-Bonner, Chris Willock og Sinclair Armstrong. Willock er utvilsomt heteste navnet på markedet, ham må vi nok kjempe for å beholde. Tipset er imidlertid at de to andre ser verdien av å bli i en klubb hvor de vil kunne få spilletid for å ta noen flere skritt videre.

Jake Clarke-Salter er koblet til Celtic nå tidlig på sommeren, men han er i en kategori vi vil kunne selge for penger. Hans kontrakt løper til 2026.
Andre som fortsatt har tid igjen på kontrakten sin i W12 er Jimmy Dunne, Paul Smyth, Sam Field, Ilias Chair, Kenneth Paal, Steve Cook, Jack Colback, Lyndon Dykes og Morgan Fox – i tillegg selvsagt til nykommerne fra i januar, Michael Frey og Lucas Andersen.

.
Sinclair Armstrong. Alle foto: Dag Håkon Hellevik

Dykes håper nok de fleste QPR-supportere at vi snart får et milliardbud på, men om det er sannsynlig skal være usagt.

Salgspotiensiale
Clarke-Salter, Field, Chair, Dunne og Cook har vært svært verdifulle i 23/24, men de forsvinner nok hvis budene blir store nok. Cook er imidlertid såpass gammel at folk med store sjekkhefter neppe står i kø. For Chairs vedkommende har verken QPR eller noen annen potensiell arbeidsgiver noen garanti for at han faktisk kommer til å befinne seg på frifot i året som kommer.

Overgangsvinduet denne sommeren strekker seg fra 14. juni til 30. august, og som vanlig skjer nok det meste mot slutten.

Hayden
En spiller vi vet at Marti ønsker seg er Isaac Hayden, innlånt fra Newcastle i januar. Han kommer nok tilbake på fast kontrakt hvis tilbudet han får er godt nok. Og sjansen er til stede, for FFP-reglene med et rullerende underskudd på 39 millioner pund over tre år gjør at vi har mer økonomisk spillerom i 24/25 enn vi hadde i 23/24. Dette fordi året hvor vi solgte Ebere Eze nå går ut av rullene.

Så hva vil vel da være mer velkomment enn at Ebere Eze blir solgt en gang til? Det går sterke rykter om slikt også.
Skjer det, vil dette utvilsomt være den aller viktigste QPR-nyheten på overgangsfronten denne sommeren!