Av STEINAR SÆTHER

2 år etter målsettingen om cupfinale fikk altså vår egen Trond Ivar Døvle den ettertraktede oppgaven. Seriemester Rosenborg mot nedrykkskandidaten Strømsgodset. Regn, tung og litt sleip matte, og langt fra fullsatt landslagsarena (dessverre!) var rammebetingelsene.

Her følger en tenkt veilederrapport som tar opp ulike momenter rundt diskutable situasjoner i kampen. 1. omgang:

- Skåring 0-1 SIF: Korrekt av assistent å holde flagget nede ettersom det ikke er offside. Tette og gode avgjørelser begge to, og ingen grunn for Trond Ivar å overprøve assistenten.
- Frispark til SIF og Ulland-Andersen, Helland som synder. Seint ute men ikke et alvorlig frispark og Trond Ivar velger korrekt å snakke ned situasjonen.
- Mulig straffe SIF som Trond Ivar velger å ikke blåse. Reginiussen i rygg på Tokmac, sistnevnte gjør absolutt ingenting for å holde seg på beina. Lite protester fra spillerne i den situasjonen. Derimot var tv-kommentatorne på hugget... Skal en blåse straffe må en være 100% sikker ettersom ei straffe er nesten jevngodt med mål. Intet GK for filming, det er utvilsomt kontakt mellom spillerne. Avgjørelsen er diskutabel men korrekt.
- Frispark til RBK og Helland, Ulland-Andersen syndebukk utenfor hjørnet av 16m. Trond Ivar prater også her bort GK fra situasjonen. Greit nok, kan minne om taklingen som nevnt over.
- 2-1 RBK. Var det hjørnespark eller utspill i forkant? Trond Ivar tenker seg om et par sekunder før han gir nettopp hjørnespark. Noen av tv-bildene kan antyde at det burde vært utspill men ulike kameravinkler er motstridende. Et viktig poeng er nettopp vinkelen som Trond Ivar må ta avgjørelsen fra. Like vrient for assistenten. Ingen kan skyte Trond Ivar for avgjørelsen - foruten de partiske da...
- Dagens første GK til Helland. Kommer seilende fra enda lenger avstand enn sist, nå også med knottene framme. Korrekt å ikke snakke bort dette kortet!

Så 2. omgang:

- Allerede etter 2. min blir Nguen hekta en halvmeter utafor 16m. Jeg tenker umiddelbart frispark og kameraene viser det samme. Ingen veldig synlig hekt men SIF blir fratatt en skuddmulighet via frispark i veldig gunstig posisjon.
- Minuttet etter angriper SIF på venstrekanten, i en innleggssituasjon velger Ulland-Andersen å trekke motspiller over ende et annet sted. Klart frispark til RBK. Kan også gi GK til Ulland-Andersen, Trond Ivar velger cupfinaletilsnakket.
- Drøyt 10 min spilt da ny mulig straffesituasjon oppstår, igjen SIF i angrep. Reginiussen i duell med blå spiller som ramler i situasjonen. Denne prøver å bryte foran Reginiussen uten å lykkes. Litt holding fra begge spillere - som Trond Ivar god sikt inn til. Han er tydelig på at dette ikke er noe å rope hjem om. Helt enig!
- Nytt gjennomspill fra SIF på venstrekanten. GK til Hedenstad som oppsøker motspiller, og fratar positiv angrepsmulighet. Korrekt frispark og GK!
- Motsatt vei, gjennomspill RBK hvor assistenten hever flagget feilaktig for offside.
- Like etterpå skyter RBK fra delvis skrått hold i nærmeste hjørne. Målvakt rekker ballen med fingertuppene. Assistenten ser ikke det siste og gir tegnet for "utspill". Trond Ivar overprøver avgjørelsen hans og gir korrekt hjørnespark.
- Innlegg for SIF, igjen fra venstrekanten. Mike Jensen har kommet over og han hindrer innlegget med sin høye arm. Korrekt frispark! GK kan vurderes om da ikke Trond Ivar mener Jensen er i ubalanse og armens bevegelse kommer som en konsekvens av det.

Oppsummering: Trond Ivar får flere vriene situasjoner å bryne seg på. Jeg mener han og resten av teamet kommer fra dette med mer enn æren i behold. Antall protester fra SIF ser urettferdig ut, flere spillere tenker nok at nå får RBK "alle" diskutable situasjoner i sin favør. Men det er uklarheten i situasjonene som gjør at Trond Ivar ikke blåser f.eks i den første mulige straffesituasjonen.

Når en kampleder, som er det riktige navnet på oss som driver med dette, går ut på banen, veit han/hun at det antagelig blir gjort feil i kampen. Hvordan takle protester, hvordan ta for seg når grenser blir overskredet?

På en poengskala 8,0 - 8,5, som er den vanlige vi bruker, setter jeg 8,3. Det betyr GOD med enkelte feil - for å forenkle det litt. Vanskelighetsgrad 1, som betyr "enkelte vanskelige utfordringer". 

Gratulerer med en god kamp, Trond Ivar!