Det viser en gjennomgang av 674 kontroversielle dommeravgjørelser i alle de 370 Premier League-kampene frem til nå. Analysen er gjengitt i avisa The Telegraph, og tar for seg alle omstridte situasjoner som enten førte til scoring, til et annulert mål, til et straffespark eller til et krav om straffespark. De som har laget statistikken har så endret kampresultatene ut fra det dommeren burde dømt, og laget en ny tabell. Et usikkerhetsmoment er selvsagt straffene som skulle vært dømt. Vi vet at ikke alle ville gått i mål, men her har man forutsatt at de gjorde det. Likeledes har man forutsatt at et mål tidlig i en kamp ikke ville endret på de målene som faktisk kom senere.

Gjennomgangen viser i utgangspunktet at dommerne faktisk gjør en svært god jobb. I 74 prosent av tilfellene dømte dommerne riktig - og det i situasjoner som var så vanskelige at de som har sjekket etterpå har måttet bruke sakte film og forstørrede bilder for å kunne gjøre seg opp en sikker mening.

Men det betyr likevel at det blant de 674 situasjonene var 179 som skulle ha gitt ett mål til eller fra - og dermed  et annet kampresultat. 64 av disse situasjonene involverte QPR - og av disse var 15 avgjørelser feil. 7 av feilene  gikk i vår favør og 8 gikk oss imot. Men når alt legges sammen og trekkes fra står vi likevel med de samme 37 poengene på 37 kamper som vi faktisk har.

Avisen forteller ikke hvilke kampresultater man har endret for å lage den nye tabellen, men det er lett å tenke seg noen opplagte tilfeller. Vi husker smertelig Shaun Wright Phillips annulerte praktmål som skulle gitt oss 2-1 over WBA i  oktober, for ikke å snakke om Clint Hills heading som skulle gitt 2-2 mot Bolton i mars. Disse to situsjonene alene skulle gitt oss tre poeng ekstra. Men så må vi være ærlige nok til å innrømme at minst en straffesituasjon fra Chelsea-kampen i oktober også antakelig står på lista. Vårt tips er at 1-0-seieren fra den gang er bokført som 1-1 og har gitt oss to poeng i minus.

Likevel er det altså ikke dommerfeilene i våre kamper som er problemet, men de tabbene som er gjort andre steder. For Bolton, som har 35 poeng og truer med å ta fra oss PL-plassen, skulle bare hatt 31 poeng! Bolton har hatt 7 dommerfeil i sin favør og 6 i sin disfavør, men disse har altså endret poengfangsten i en helt annen grad enn hva tilfellet har vært for QPR. Og det samme har skjedd med Aston Villa. De har tjent på 11 feil og tapt på bare 8, og har 3 poeng for mye. De skulle hatt 35 poeng i dag, og skulle ligget bak oss på tabellen. De tre dumpeplassene etter 37 runder skulle vært belagt av Blackburn (32 poeng og +1) Bolton (31 poeng og -4) samt Wolves (29 poeng og +4)

QPRs skjebnekamp søndag spilles som vi vet mellom Stoke og Bolton. Dette er to lag som begge har hatt mye flaks med dommerne. Faktum er at det er gjort 17 dommerfeil i Stokes favør! Det er flest av alle i ligaen! Måtte bare den tendensen holde seg også i siste runde.

I den minst interessante enden av tabellen forteller den samme forskningsoppgaven at Manchester United faktisk skulle vært seriemestre forran siste runde. Manchesters to topplag har begge 86 poeng før siste kamp, men begge er blitt bortdømt! City skulle hatt 88 poeng og United hele 92!. Også Tottenham, som skulle hatt 72 og Arsenal, som skulle hatt 69, har lidd samme skjebne. Så alle de fire topplagene kan med rette klage på dommerne - og mest av alle kjeftesmella Alex Fergusson - enten vi liker å innrømme det eller ikke! Det er gjort 27 avgjørende dommerfeil i Uniteds 37 kamper - mest av alle i hele PL. De røde har vunnet på 11 og tapt på 16 av dem.

En annen konklusjon - for denne artikkelforfatterens egen regning - er at nå må vi snart få videodømming! 179 kampavgjørende feil i 370 kamper betyr at nærmere annenhvert kampresultat er feil - selv når vi tar høyde for at det helt sikkert er mer enn ett feildømt mål i flere av kampene. Dommernes feilprosent er riktignok lav - men sporten kan ikke annet enn tjene på at de får hjelp av teknologi som kan bidra til at feilprosenten kan bli enda lavere!