Av STIAN KARLSEN

Clarke Carlisle sitt liv er ingen solskinnshistorie, la det være sagt, og det er nesten utrolig at mannen med 96 kamper for QPR i dag er i live. Han var en kompromissløs, sterk midtstopper i sin aktive karriere. 

Årelange personlige problemer
Da Carlisle bestemte seg for å begå selvmord i 2014 var det ikke en "akutt" vurdering. Han har slitt med diverse utfordringer i hele sitt voksne liv. Likevel var det tomrommet etter fotballen som var den utløsende faktoren da han 22 desember fant motorveien og tok steget ut foran en stakkars lastebilsjåfør som kom i 100 km/t med 12 tonn i "bagasjen". Hendelsen skjedde under to døgn etter at han var blitt arrestert for fyllekjøring! 

6 uker på sykehus
Carlisle svevde mellom liv og død de kommende dagene på sykehuset. Etter det han selv beskriver som "fantastisk medisinsk behandling" ble han utskrevet seks uker senere. 

Clarke og kona Gemma tok ut seperasjon kort tid etter at han kom ut fra sykehuset. 


Slik så han ut da han ble utskrevet etter seks uker

Tiden i QPR
Carlisle kom til QPR fra Blackpool sommeren 2000 og ble hentet av daværende manager Gerry Francis. Han spilte godt den første høsten og fikk i tillegg U21-kamper for England i denne perioden. 

I januar 2001 fikk han en karrieretruende kneskade og de første mørke skyene fra hans personlige liv kom til overflaten. Han prøvde å ta sitt eget liv som følge av dype depresjoner, ved å svelge et helt pilleglass, men ble reddet av sin daværende kjæreste. Rus og gambling var blitt hans bane når karrieren på banen var truet. 

QPR rykket ned til det som nå er League One og Carlisle kom tilbake på banen. Dog var alkoholproblemene fremdeles tilstede og i september 2003 fant Ian Holloway en overstadig beruset Carlisle på vei til bortekamp mot Colchester.  

Klubben støttet Carlisle og han ble sendt på avrusning på "Tony Adams"-klinikken. En drøy måned senere var han tilbake på banen og i november 2003 ble han kåret til "Player of the month" i League One. Han bidro sterkt til at QPR ble nummer to og rykket direkte opp til championship ved sesongslutt. 

Bittert farvel
Sommeren 2004 gikk kontrakten hans på Loftus Road ut, og han fikk tilbud om en ny forbedret kontrakt. Carlisle takket nei til denne og valgte å fortsette karrieren i Leeds. Dette falt QPR-supportere tungt for brystet. De mente at han burde vist lojalitet ovenfor klubben og supporterne etter at de hadde hjulpet ham gjennom en meget vanskelig periode. Valget han tok ved å forlate klubben satte sinnene i kok og dette sinnet skulle vise seg å være langvarig. Clarke Carlisle var ingen populær herremann i W12, og for enkelte så er han det fremdeles ikke. 

God karriere
Det ble med en sesong i Leeds og Carlisle fortsatte karrieren, tilsynelatende frisk, i klubber som Watford og Burnley. Han var med på opprykk til Premier League med begge klubbene og tilbrakte store deler av den aktive karrieren i toppsjiktet av championship eller i bunnsjiktet av Premier League. 

Etter at tiden i Burnley var over i 2011 så ble det korte opphold i Preston, Northampton og York før han la skoene på hylla våren 2013. 

Media og PFA
At Clarke Carlisle er en intelligent herremann er de fleste enige om. Han begynte å jobbe for media i 2009 for Sky Sports og ITV sports og i 2010 tok han jobben som styreleder i PFA (Professional Footballers Association) som kan sees på som de profesjonelle spillernes egen fagforening. 


Fasaden så tilnærmet perfekt ut

Ting ulmer...
Livet så ut til å smile til Clarke Carlisle, som nå var gift og hadde tre barn og hadde laget en karriere også utenom den aktive karrieren på banen. Bak fasaden så begynte likevel ting å komme til overflaten. 

I juli 2011 så ble han tatt for fyllekjøring i Manchester bak rattet i sin Audi Q7 og fratatt førerkortet for 20 måneder. 

Høsten 2013, kun måneder etter at han la fotballskoene på hylla, gikk han av som styreformann i PFA, og opptredende i media ble stadig færre. Han prøvde å bygge karrieren, men klarte ikke å sikre seg jobben som ekspertkommentator hos ITV. Carlisle gikk inn i langvarig depresjon med piller, alkohol og gambling som substitutter for å gjøre livet "enklere". 

Den fatale dagen 
Depresjonen kulminerte på slutten av fjoråret. Den 20 desember 2014 blir han nok en gang tatt for fyllekjøring, og trøsten fant han i alkoholen. Han var nede på absolutt "rock bottom" og fant ut at livet var meningsløst. 

Under to døgn senere bestemte han seg for at "nok-er-nok". Han gikk ned til motorvei A64 og kastet seg ut foran en lastebil. 

- Jeg ville dø. Jeg måtte dø. Det var ikke ingen vei utenom. Det var det perfekte svaret. Det ville gjøre alle fornøyde. Jeg tok to steg ut i veien og hoppet inn i lastebilen. Jeg kan huske sammenstøtet, bang, og så slukket lysene. Jeg vet ikke hvor lenge jeg var borte, men det må ha vært noen minutter. 

Han ble fløyet til sykehuset med store hodeskader, indre blødninger og en rekke brudd. 

Uskyldige ofre
Clarke Carlisle kom på utrolig vis fra selvmordsforsøket uten andre varige mén enn noen synlige arr. Verre har det imidlertid vært for de som var involvert på uskyldig vis. 

Sjåføren av lastebilen ble naturligvis sterkt traumatisert av episoden og har i ettertid nektet å prate med Carlisle. Verst gikk det likevel ut over et vitne og førstemann som bidro på stedet hvor hendelsen tok plass. 

Chris Kilbride(24) var på vei til jobb på en kyllingfarm , ante fred og ingen fare, da han havnet midt oppe i denne skjebnesvangre situasjonen. Han måtte svinge unna for å ikke kjøre på Carlisle som lå hjelpesløs i veibanen. Han tok ansvar på skadestedet og bidro sterkt til at Carlisle fikk den hjelpen han hadde behov for, samtidig som at han måtte ta seg av en sterkt hysterisk lastebilsjåfør i etterkant.  På grunn av "ulykken" måtte Kilbride si opp jobben sin på kyllingfarmen da han ikke lenger taklet å kjøre forbi stedet hvor Carlisle ble funnet. I begynnelsen av juli i år tok Chris Kilbride sitt eget liv. Han etterlot seg kone, to barn og nummer tre på vei. 


Vitne funnet død: Chris Kilbride

Kilbride sa i et intervju i mars 2014 følgende:
- Jeg er på et veldig mørkt sted nå. Jeg har mareritt om hendelsen hele tiden, og jeg ser Clarke sine sko og blodet som var overalt. Jeg sa til meg selv "hvis han overlever så vil jeg møte ham". Jeg føler definitivt ikke hat mot ham, han gjorde det han gjorde fordi han var på et veldig dårlig sted. Alle takler ting forskjellig, men hans valg gjør at nå er det meg som takle denne situasjonen. 

Det er uvisst om Carlisle og Kilbride møttes etter selvmordsforsøket. 

Carlisle uttalte følgende i forbindelse med dødsfallet:
- Dette er tragiske nyheter. Mine dypeste kondolanser går til hans familie i denne tiden

Jobber med mental helse
Clarke Carlisle jobber i dag for å hjelpe andre som opplever noe av det samme han har vært utsatt for. Han uttalte forrige uke at det var for tiden fire spillere som spiller i den øverste divisjonen, med ulike mentale problemer som han nå var i samtaler med.  

Her er hans mening om hvorfor han overlevde å bli truffet av en lastebil i nesten 100 km/t. 

En tragisk historie er fortalt.
Vi krysser fingrene for at fremtiden er lys for Clarke Carlisle. 36 år i dag.