Av DAG HÅKON HELLEVIK
 
Unge Eze er født i Greenwich i London, men hans famille er fra Nigeria og han ble tatt ut som hospitant på en landslagssamling med Super Eagles allerede i mars 2017. På den tiden besto hele hans seniorkarriere i 20 minutter for QPR i FA-cupen, og han var aldri aktuell for noe A-landslag. Senere har det imidlertid skjedd mye; han viste seg frem som en av de beste hos Wycombe i League Two høsten 2017 og han har levert noen briljante opptredener for QPR i Championship i 2018.

 Nyhetstjenesten til ESPN mener å vite at Nigerias tyske landslagstrener Gernot Rohr er blitt kritisert for ikke å ha vist større interesse for ham det siste året. Rohr skal ha gitt uttrykk for at Eze har potensial fylle skoene til den gamle Lyn-helten John Obi Mikel. Sistnevnte har etter 11 år i Chelsea har flyttet til Kina, men er fortsatt i landslagsbildet. Tyskeren har imidlertid ikke fulgt opp rosen av Eze med noen flere uttak, og nå har FA meldt seg på.

Rohrs problem er selvfølgelig at hvis noen skal inn i troppen må noen andre ut, og i Nigeria er det ikke nødvendigvis ukontroversielt å ta inn utenlandskfødte spillere på bekostning av folk som er oppvokst i gamlelandet. Dessuten er Nigeria et av Afrikas desidert bedre lag, og frem til for et to måneder siden hadde Eze med tross alt ikke spilt fast på høyere nivå enn Englands liganivå fire.

Kamper for et aldersbestemt landslag binder riktignok ikke en spiller til et A-landslag, men det kan selvsagt knytte et bånd som det senere kan være vanskelig å bryte. Sammen med Eze på samlingen i mars 2017 var imidlertid Chelseas Ola Aina, som siden den tid har notert 5 A-kamper for Nigeria til tross for en lang karriere på ymse yngre engelske landslag. Aina er to år eldre enn Eze og har mer seniorerfaring, men han har gjort et offentlig nummer ut av at han foretrekker Nigeria. Ebere Eze har ikke gjort noe tilsvarende valg, men både han selv og omgivelsene er fullt klar over at dersom han fortsetter å utvikle seg slik han har gjort til nå vil han i løpet av et par år eller tre kunne være kvalifisert for både det ene og det andre landslaget.

Valget har ingen hast, selvfølgelig. Nå skal han forhåpentligvis få litt smak for landslagsfotball med England U20, og deretter skal han hjem og være litt mer stabil hos QPR. Han har levert noen glimrende kamper i høst, men også en og annen relativt uinspirert forestilling.  Hans viktigste sjef er ikke verken Gernot Rohr eller Englands U20-trener Paul Simpson. Hans viktigste sjef er Steve McClaren, og sammen skal de to heve nivået på både lag og enkeltspillere i W12. Skjer det så kommer saktens landskampene også, enten Eze til slutt ender hos de tre løvene eller hos de supre ørnene.