Av DAG HÅKON HELLEVIK

Vi vant en viktig bortekamp til tross for at vertskapet var klart best, og både spillere og supportere fortjente å sprette en miniatyrflaske champagne på bussen hjem fra Wales.

MartÍ byttet ut praktisk talt halve laget fra startoppstillingen mot Birmingham fredag, og mest forbausende var nok gjensynene med Joe Hodge og Morgan Fox. Med Fox på venstre back for en småforkjøla Kenneth Paal stilte vi med en hel firebackrekke av midtstoppere. Resultatet ble vårt andre rene laken på tre kamper!

,

Vi startet kampen bedre enn vertskapet, men håpet om en parademarsj til tre nye poeng ble fort borte. Ti gode QPR-minutter endte uten noe farligere enn en «Chair spesial» fra venstre som keeper hadde god kontroll på.

Vertene overtok, men fikk ikke til så mye i sin offensive tredel de heller. Jake Clarke-Salter sendte en kanon over tverrliggeren fra god posisjon i feltet – sin egen tverrligger vel og bemerke – etter å ha kommet først på et guffent innlegg fra venstre.

Vertene ville mest
I samme stil headet Steve Cook over egen tverrligger like etterpå. Begge hadde imidlertid brukbar kontroll. Det hadde også Lyndon Dykes da han endelig fikk et godt treff med hodet etter en corner - en defensiv corner – og leverte en klarering som nesten nådde midtsirkelen. Ingen av disse Swansea-sjansene var kritisk store, men de var eksempler på at det var vertene som trykket best og ville mest.

Likevel fikk QPR omgangens beste sjanse. I minutt 36 kom Chair i posisjon på syv meter etter at Swansea-forsvaret fomlet på et innlegg fra Paul Smyth, men han satte skuddet rett i en takknemlig forsvarer som hadde søkt tilflukt på streken.
Begovic slapp å gjøre en eneste redning før det hadde gått 40 minutter, men da måtte han til gjengjeld gjøre to på tre minutter. Først reddet han med beina da Pereira Martins møtte et velplassert innlegg fra vår gamle venn Jamal Lowe. Deretter måtte han ut og fly langdistanse for å rekke frem til en nydelig halvvolley fra Josh Tymon.

Etter disse to opplevelsene satt vi alle og tellet sekunder til tillleggsminuttene var over slik at vi kunne få et kvarters pustepause.

2. omgang
Etter pustepausen fikk vi inn Sinclair Armstrong for en anonym Joe Hodge, men uten at kampbildet endret seg. Vertene begynte andre omgang slik de hadde avsluttet første. Jerry Yates headet utenfor fra god posisjon, han ble stresset akkurat nok av Morgan Fox i det avgjørende øyeblikket.

Ti minutter inne i omgangen satte Matt Grimes et (billig idømt) frispark fra god posisjon over Begovic og i tverrliggeren. Ballen var knapt i spill igjen før vår bosniske venn måtte avverge vertenes neste angrep, som endte i et skudd fra Ollie Cooper.

.
Her setter Steve Cook inn sin andre scoring på to kamper.

Forsvarsspillere med målteft
Vi for vår del knapt skapte en kvalifisert målsjanse. Så kom imidlertid årets mirakel: QPR fikk sesongens første scoring etter corner – i kamp nr 42! Et hjørnespark fra danske Andersen gikk over feltet, ble lagt tilbake fra hodet til Jimmy Dunne, og ble så møtt med en heidundrende volley fra slegga til Steve Cook!

Midtstopperens første QPR-mål, mot Birmingham tre dager tidligere, var ispedd en god dose flaks, men denne kanonen var det klasse over! Hadde han hatt lagkamerater som fortjente å bli kalt målfarlige spisser, så ville de alle ha vært stolte av å ha fått til noe slikt!

Men det fikk ingen av dem til, ingen av spissene våre altså, for om målet endret kampresultatet så endret det ikke kampen. Hjemmelaget fortsatte å styre forhandlingene mens QPR fortsatte med å takle, blokkere og klarere.

 

Neglebitende sluttspurt
Swansea er blant de mer målfarlige på nedre tabellhalvdel, og de var skummelt nær en utligning på et sleivspark fra Aimar Govea i minutt 88. Et innlegg fra høyre kant skrudde feil vei og lurte både med- og motspillere. Ballen duppet over Begovic og traff innsiden av krysset før den på mirakuløst vis rikosjerte i retning nærmeste QPR-forsvarer på sin vei ut.

Martí brukte hele kvoten av innbyttere, og demonstrerte hele veien et ønske om bedre offensiv slagkraft. Det hjalp bare ikke. Men selv om det aldri var hensikten å parkere noen buss, så holdt det til mål likevel.

Hvilepuls fram mot sesongslutt?
Slik tabellen nå ser ut, hvor ingen av de tre på nedrykksplass har flere poeng enn spilte kamper, så vil de ofte omtalte 50 poengene være nok til å holde oss flytende. Det betyr at én seier samt en uavgjort eller to på de gjenværende seks kampene skal holde greit.

Marti og vennene hans har imidlertid både evner og ambisjoner til en god del mer, så det er fullt mulig at vi kan sprette den ordentlige fullsize champagneflaska både to og kanskje til og med tre serierunder før sesongslutt.

I motsetning til for ett år siden, overlever vi denne gangen på en jevn økning i sportslig kvalitet over tid, og ikke på et griseflaksete mirakel eller to i aller siste øyeblikk. Slik så det ikke ut i slutten av oktober, da vi lå seks poeng under streken. Nå ligger vi seks poeng over. Verden har med andre ord gått fremover tross alt.

Fakta:

Swansea – QPR 0-1 (0-0)
Cook 71

Mandag 1. april 2024
19.704 tilskuere
1.374 bortefans

Laget: Begovic, Dunne, Cook, Clarke-Salter, Fox, Colback (Hayden 59'), Field, Smyth (Frey 81'), Hodge (Armstrong 45'), Chair (Willock 74'), Dykes (Andersen 59')