Av DAG HÅKON HELLEVIK

Da Gareth Ainsworth fikk fyken sent i oktober var hadde vi strak kurs for League One med katastrofale 8 poeng på 14 kamper. Målforskjellen var 10-26, bare marginalt mindre enn to innslupne mål per kamp.

Med Marti Cifuentes har vi nå 20 poeng på 16 kamper, og målforskjellen er faktisk positiv, 17-15. Ser vi på «Martí-tabellen» for serierundene etter at han overtok er QPR nr 13 på tabellen med 6 poengs margin ned til nedrykksplass.

Cifuentes
16 kamper inn i sin regjeringstid har Martí Cifuentes gitt QPR et av de tetteste forsvarene i The Championship.

Positivt i begge ender
Under Martí har vi økt scoringsraten fra 0,71 til 1,06 scorede mål per kamp. Samtidig har raten for baklengsmål blitt halvert fra 1,86 til 0,94.

Ser vi på Championship-tabellen per i dag er det bare Leicester (23 på 30), Leeds (26 på 30) og WBA (27 på 29) som har sluppet inn færre mål enn antallet spilte kamper.

Med andre ord: tallene viser at vår bakre rekke under Martí holder et nivå som er godt nok for playoff!

Steve Cook
Men, det forutsetter altså at vi har Steve Cook på laget. Veteranen fra Bournemouth og Forest har vært en del skadet, og har vært på banen i bare 20 av våre 30 seriekamper.

Han har spilt 1634 minutter, og på disse minuttene har han vært med på å slippe inn 16 baklengsmål. Det gir 0,88 baklengsmål per 90 spilte minutter, suverent best av de 5 «fagutdannede» midtstopperne vi har benyttet denne sesongen.

Steve Cook var ikke med på 0-4 mot verken Watford eller Blackburn, og bare på 2 av de 3 vi slapp inn da vi tapte for Sunderland i september. Den eneste store fadesen vi har hatt med ham på laget var 1-3 for Coventry, også det i september.

Alle disse kampene gikk imidlertid i Gareths tid som sjef. Med Martí har vi aldri sluppet inn mer enn 2 mål i samme ligakamp, og vi har holdt rent bur hele 6 av 16 ganger.
I 5 av disse 6 spilte Steve Cook. Den eneste kampen vi har spilt uten ham og likevel klart null baklengs, var da vi slo Preston 1. desember.

Joe Gubbins
De andre fire midtstopperne vi har brukt er Jimmy Dunne, Jake Clarke-Salter, Morgan Fox og Joe Gubbins. Stakkars Gubbins stiller i en klasse for seg. Han og Fox dannet midtforsvaret mot Watford i august, noe som resulterte i 0-4.
Gubbins har ikke spilt i Championship etter det, og står derfor med begredelige 4 innslupne per 90 i vår statistikk.

Under Gareth Ainsworth var Morgan Fox i spann med Steve Cook vårt beste stopperpar. De to slapp inn 1,02 mål per 90 minutter de spilte sammen.

Hvis vi holder oss til tiden under Martí Cifuentes er det imidlertid bare Cook, Dunne og Clarke-Salter som er av interesse. Gubbins er på utlån, og Morgan Fox har vært skadd og har bare spilt 10 minutter fordelt på to kamper som innbytter i denne perioden.

Tallene siden 1. november viser at Steve Cook fremdeles er klart best, nå med bare 0,61 baklengsmål per spilte 90. Jake Clarke-Salter står med 1,00 og Jimmy Dunne med 1,11.

Stopperpar
Ser vi på stopperparene har duoen Cook/Clarke-Salter spilt 6 kamper og pådratt seg bare 2 baklengsmål. Dermed har de anstendige 0,40 baklengs per 90 minutter under Marti.
Duoen Cook/Dunne har 5 kamper og 0,81 per 90.

Vårt svakeste par, Dunne/Clarke-Salter, står med 1,36 baklengs per 90 etter 7 kamper sammen. Disse to har imidlertid spilt både flest kamper og flest minutter. De har imidlertid også forbedret seg kraftig fra tiden under Gareth, da tilsvarende tall var 2,40.

.
Jake Clarke-Salter (tv) og Jimmy Dunne. Sammen er de ikke nødvendigvis dynamitt, men de er på bedringens vei. Under Gareth slapp de inn 2,40 mål per 90 minutter de spilte sammen. Under Martí er de nede på 1,36.

Oppmerksomme lesere vil legge merke til at 6+5+7 kamper er lik 18 og ikke 16, for på grunn av bytter har vi ved flere anledninger hatt to par i samme kamp. Likeledes har også andre enn de tre nevnte vikariert på stopperplass, men disse er ikke en del av denne statistikken.
Derfor har de tre mest brukte stopperparene sluppet inn 14 mål til sammen, ikke 16.

Nivåheving
Det er imidlertid ingen tvil; Martí Cifuentes har hevet laget vesentlig både forover og bakover i de drøye tre månedene han har vært sjef i W12. Spørsmålet er bare om han klarer å heve det nok til å ta igjen det håpløse etterslepet etter tre katastrofale måneder med Gareth Ainsworth.

Vi kan fortsatt klare å unngå nedrykk, men da må Steve Cook holde seg frisk!