AV DAG HÅKON HELLEVIK

Nettstedet Talksport har regnet ut hvor ofte de ulike klubbene i Premier League har fått straffe mot seg, inspirert av «myten» om at dommerne dømmer i favør av de store mot de små. Og faktum er at dette slett ikke er noen myte, Fergussons 30 år lange offentlige sytekampanje til tross.

Talksport har analysert alle de 36 klubbene som siden 1992 har spilt 100 kamper eller mer i Premier League. Tallene går fram til 14. januar i år. Syv klubber hadde spilt 831 kamper til da, mens QPR med sine seks sesonger har spilt 240. Av dagens PL-klubber er Swansea, Hull og Cardiff derfor ikke med i regnestykkene.

To soleklare lag i toppen
Disse viser at Manchester United har fått 47 straffespark imot på alle disse årene. Det utgjør rundt regnet to i sesongen eller 0,057 per kamp. Eller sagt på en annen måte, det går 17,5 kamper mellom hver gang Uniteds motstander kan legge ballen på 11-meteren. Dette er nokså suverent bedre enn Chelseas 0,078, eller straffe imot for hver 12,8 kamp.

Resten
Fra tredjeplassen og utover jevner statistikken seg ut, og vi finner overraskende Sheffield United på tredje plass og QPR på fjerde. Men det er all grunn til å merke seg at seks av de syv klubbene som per dags dato bekler de syv øverste plassene på Premier League er å finne blant de ti som sjeldnest får straffespark imot. Unntaket er Tottenham, som når dette skrives ligger foran David Moyes United på tabellen.

Synd at koseklumpen Fergusson ikke er manager lenger slik at journalistene kunne spurt ham hva han tror dette kommer av. Skjønt han hadde vel neppe svart, han hadde vel bare forlatt lokalet.

Små marginer
For QPRs del tror vi plasseringen skyldes tilfeldigheter, for marginene fra tredjeplassen på lista og nedover er relativt små. Det er United og Chelscum som utmerker seg. Selv er vi selvsagt ikke større mennesker enn at vi synes det er greit at laget vårt ikke får for mange straffer imot seg. 0,092 straffespark per kamp betyr at det i snitt har gått nesten 11 kamper mellom hver gang motstanderen har fått sjansen fra merket. Om det har vært skjulte QPR-tilhengere i overvekt blant dommerne så har det ikke hjulpet stort, for to av de seks sesongene tallene omfatter har endt med nedrykk. Både QPR, Sheffield United, Leicester og Crystal Palace er vel i denne sammenhengen å regne som unntakene som bekrefter regelen.

Lista ser dere nedenfor. Talksport har bare latt den gå til ti, så hvem som får oftest straffe imot har vi ikke fått vite. En morsomhet er at byrivalene Everton og Liverpool har prikk lik statistikk, 84 straffespark på 831 kamper. Manchester City har samme snitt, men på 5 færre sesonger.

  LAG Straffer imot per PL-kamp.
1 Manchester United 0,057
2 Chelsea  0,078
3 Sheffield Utd 0,090
4 QPR 0,092
5 Leicester 0,094
6 Arsenal 0,095
7 Crystal Palace 0,099
8 Liverpool  0,101
  Everton  0,101
  Manchester City  0,101