Av ALLAN KLO

– Jeg opplevde Martí og teamet hans som det mest profesjonelle jeg kan huske i Sandefjord noengang. Ikke bare som trener, men også som menneske.

Ordene tilhører Jørn Horntvedt, Sandefjord-support og administrator for podcasten SF-podden, som er blitt et fast innslag etter hver serierunde.

Hotvedt beskriver de markante endringene som ble innført etter at spanjolen tok over klubben på forsommeren i 2018.

– Sandefjord var i en veldig dårlig posisjon når Martí tok over. Klubben var på nedrykksplass, og spilte i praksis et 3-5-2 system som ikke fungerte.

– Martí tok utgangspunkt i spillerstallen, og hentet noen nye spillere som hadde erfaring med hans spillestil. Deretter la han om til 4-2-3-1, der han var ekstremt opptatt av ballbesittelse. Filosofien var at Sandefjord skulle være det førende laget og ha mest ball. Når de mistet ballen, skulle de være raske på gjenvinning av ballen igjen, sier Horntvedt.Hotvedt/Cifuentes

– Du har intervjuet ham ved flere anledninger. Hvordan opplevde du dette?

– Veldig lærerikt! Jeg har aldri tidligere lært så mye om fotball av en annen person, sier han.

Ubeskrevet blad

SF-supporter Roy Ervin Solstad sier de fleste var avventende til Cifuentes, rett og slett fordi det var et ukjent navn som kom inn portene på Jotun Arena.

– Det var nok en nysgjerrighet til hva en ung trener kunne få til med laget, og han hadde jo bakgrunn fra Barcelona-skolen. Nå skulle han ikke akkurat hoppe etter Wirkola, siden vi begynte sesongen 2018 med Magnus Powell som trener. Det var en katastrofe for klubben, og det var stor misnøye med både spillestil og resultater. Da Marti Cifuentes tok over hadde vi fem poeng på tolv kamper, sier Solstad.

Solstad
Roy Ervin Solstad feirer sammen med den tidligere kantspilleren i Sandefjord, Mohammed Ofkir.

Den dårlige starten bidro sterkt til at Sandefjord rykket ned, til tross for at klubben tok poeng i to av tre kamper resten av sesongen.

I OBOS-ligaen 2019 rykket Sandefjord rett opp igjen. På 15 hjemmekamper ble det 12 seire, hvorav 10 av kampene ble gjennomført uten baklengs.

– Det er alltid morsommere å se et lag prøve å spille sin egen fotball framfor å ha som hovedoppgave å ødelegge for motstanderlaget. Cifuentes skapte en tro på eget prosjekt som spredde seg både i spillergruppa, støtteapparatet og opp på tribunen, sier Solstad.

Nye ideer

Magnus Skatvedt Iversen ved NRK Vestfold og Telemark har kommentert Sandefjords kamper i Eliteserien siden 2018. Journalisten merket seg raskt de nye ideene som Cifuentes tok med seg inn i klubben.

Magnus Iversen

– Dette med mye ballbesittelse kom ganske tidlig. Det er kanskje ikke det enkleste man gjør med en klubb uten allverdens ressurser, men han lyktes ganske bra med det. Det satte seg mer og mer i den første sesongen som endte med nedrykk. Returen til Eliteserien var ganske imponerende, og det var et lag som hele tiden utviklet seg og tok steg med ham i trenerstolen, understreker Skatvedt Iversen.

Endret alt

Lars Grorud avsluttet sin 20-årige fotballkarriere i Sandefjord. Og da Martí Cifuentes forlot Sandefjord til fordel for danske Aalborg i 2021, valgte Grorud å legge opp.
Tønsberg-gutten fikk 99 kamper i Sandefjord, og var kaptein for Cifuentes lag. Før han kom til Sandefjord spilte Grorud for Eik Tønsberg, Sogndal, Brann, Fredrikstad og Fram Larvik.

Lars Grorud

– Det nye trenerteamet tok tak i alt egentlig, og videreutviklet en allerede profesjonalisert klubb til et nytt nivå. Fra dag én stilte de andre krav enn det vi var vant med.

– Som for eksempel?

– Det første som skjedde var at sofakroken og bordet der vi spilte kort ble erstattet med treningsapparater og en mini-gym. I tillegg ble det innført forbud mot mobilbruk når vi spiste frokost og lunsj.

Fellesskap

– Alle måtte spise lunsj sammen, og også bli igjen en stund etter dette. Det var ikke bare å hive i seg maten og stikke. Totalt sett ble det tatt flere grep for å bygge prestasjonskultur og samhold, sier midtstopperen.

– Sett fra et fotballfaglig ståsted, hvordan opplevde du og medspillerne overgangen ?

– Det ble en veldig stor endring! Vi merket raskt at her hadde vi å gjøre med folk som vet hva de driver med, og vi svelga det meste rått fra dag én. Jeg var på tampen av min fotballkarriere, men jeg aldri lært så mye om fotball som jeg gjorde i årene med Martí og Jordi (Gonzales).

Detaljnivå

Grorud beskriver et detaljnivå på treningsfeltet som representerte en ny spillestil i Sandefjord.

– De var tydelige på hvordan de ønsket vi skulle opptre, både med og uten ball.
Det gikk jo over til en frispilling bakfra, omtrent slik som Tromsø og Bodø/Glimt spiller nå. Det førte til mye ansvar for oss midtstoppere og keeper i forhold til igangsetting bakfra. Vi spilte plutselig med mer risiko og presset motstander mer enn det vi var vant med, forteller han.

Les: Takk for reisen Martí

– I tillegg merket vi en mentalitet som gikk ut på at vi på ingen måte skulle forsvare en 1-0 ledelse på slutten av kampene. Da er det ikke uvanlig at ballen klinkes mot det ene cornerflagget, og derfra ta minst mulig risiko. Her ville Martí at vi skulle være enda tøffere. Mentaliteten handlet om å våge mer og beholde ballen i laget, sier Grorud.

– Oppsummert kan vi vel si at han bygde oss opp gjennom utvikling som ga selvtillit.

Championship

– Hvordan tror du han vil klare seg i QPR og Championship?

– Jeg tror Martí absolutt har det som trengs for å lykkes på det nivået. Han vet hva han vil ha fra spillerne. Samtidig som han er ung, er han tydelig som leder. Han er svært flink til å bruke enkeltspillere i gruppa for å få med seg resten av gjengen, sier han.

Lars Grorud har Tottenham som favorittlag, men sier rett ut at det hadde vært interessant å få sett nærmere på hvordan hans tidligere trener gjør det i QPR.

– Det blir ekstremt spennende å følge ham videre. Jeg har fremdeles endel kontakt med Martí. Kanskje jeg reiser en tur over og kontakter ham. Det hadde vært interessant å se hvordan han jobber med QPR, avslutter den tidligere midtstopperen i Sandefjord Fotball.