Av DAG HÅKON HELLEVIK

Når du leser dette er det fortsatt litt mindre enn et år siden 22. oktober 2022, da vi slo Wigan på Loftus Road og ledet tabellen i Championship.

Vi står imidlertid foran en landskamppause, og når Leicester ankommer London W12 som første bortelag etter pausen vil det ha gått ett år og seks dager siden den gang.

Etter denne nær magiske datoen har vi vunnet 1 hjemmekamp av 20, nærmeste bestemt mot Watford 11. mars i år. 4 oppgjør har endt med uavgjort. Vi har scoret 10 mål på de 20 kampene, og aldri mer enn ett i hver kamp.

Tre managere deler æren for elendigheten. 3 av de 20 kampene gikk under Møkk Bille, de 5 neste under Neil Critchley og de 12 siste under Gareth Ainsworth.

Verstingstatistikk på hjemmebane
Gaz har samtidig satt sin egen rekord ved å bli den første QPR-manageren til å bestyre 11 hjemmekamper på rad uten å vinne! Da er også tapet i EFL-cupen mot Norwich i august regnet inn.

Hvis vi holder oss til ligaen, så har 16 av de 20 seiersløse hjemmekampene gått i 2023. Også i denne statistikken står vi med 1 seier, ettersom Watford som nevnt ble slått i mars.
Det betyr at Blackburn, Coventry og Sunderland alle har vunnet flere kamper på Loftus Road i inneværende kalenderår enn QPR. Alle har de vært på besøk to ganger og har vunnet begge.

Blackburn er en historie i seg selv. Det er Gareth Ainsworths hjemby og hans favorittlag som gutt, men en klubb som aldri ga ham sjansen som senior.
Nå står han med en trøstesløs statistikk som QPR-manager, med 19 poeng på 24 kamper i en rekke som per dags dato både begynner og slutter med et knusende hjemmetap for Blackburn Rovers.

Mager trøst
Det er en slags trøst at formen vår har vært bedre på bortebane. I den samme perioden, altså etter 22. oktober 2022, har vi spilt 21 bortekamper og vunnet 5. Regner vi inn de uavgjorte har vi faktisk tapt «bare» 10 av de 21, altså under halvparten!

Wow!

Regnet etter formelen vunnet-uavgjort-tapt står vi med tallrekka 1-4-15 hjemme og 5-6-10 borte i løpet av de 12 månedene. Det gir 6-10-25 totalt, og 28 poeng på 41 kamper.

Går vi tilbake til midten av mars da alle lagene i Championship hadde spilt 41 av de 46 kampene i 22/23-sesongen, lå Blackpool nederst på tabellen med 35 poeng. Når vi ser bort fra poengtrekkene til Wigan og Reading var det faktisk vi selv som lå på siste trygge tabellplass den gangen – med 43 poeng.

Det er 15 poeng mer enn hva dagens formkurve indikerer.

Nedrykkstendenser
Hva angår Gareth Ainsworths personlige statistikk siden hjemkomsten i våres har vi som nevnt spilt 24 ligakamper med ham som sjef. Vi har vunnet 5, spilt uavgjort i 4 og tapt 15. Det blir 19 poeng. Det er 5 poeng mindre enn hva bunnlaget Wigan hadde ved juletider i fjor da Championship hadde spilt sesongens 24 første serierunder.

Skal vi trøste oss med noe som har grunnlag i statistikk, så må det være at QPR i alle de tre siste fullførte sesongene har vært et Jekyll & Hyde-lag av store dimensjoner.  Hvert år har vært delt noenlunde på midten i en meget god og en meget dårlig periode.

I 2020/21 var vi meget dårlige frem til nyttår og meget gode fra januar til mai. I 2021/22 var vi et topplag fra august til januar og et bunnlag fra februar til mai, og i 22/23 toppet vi serien 22. oktober før hele laget kollapset uka etter.

Det haster
Det eneste som kan redde oss nå er et tilsvarende formomslag, forhåpentligvis allerede fra månedsskiftet oktober/november.
Skjer det med Gareth Ainsworth som manager hadde det vært usannsynlig hyggelig, men sjansene for det avtar med hvert eneste baklengsmål.  

21. oktober er det opp til et annet bunnlag, Huddersfield, å bestemme hvordan vi skal avrunde de 12 månedene. Dette er et lag som ikke verken vinner eller taper, de har spilt fire av sine fem siste uavgjort og tapt den femte.

De er med andre ord i minst like dårlig form som hva Blackburn var, inntil nylig.

Her er det altså bare å glede seg.