Av DAG HÅKON HELLEVIK

QPR-kommentator  Nick London ga deltakerne på QPR Norways nettmøte i mars litt mer innsikt i QPRs eierstruktur og finanser. Nick kunne fortelle at det er Gnanalingam alene som nå dekker klubbens løpende underskudd, og at dette gjøres opp med de øvrige eierne i form av endringer i aksjefordelingen etter hver sesong.

Air Asia-eier Tony Fernandes delte frem til 2018 vervet som styreleder i klubben med Gnanalingam. Da ble vervet overtatt av Amit Bhatia, som i denne sammenhengen representerer sin svigerfar, stålmagnaten Lakshmi Mittal.

Ruben Gnanalingam er malaysier som Fernandes. Han har sin formue fra Westport Malaysia, som er eierselskapet til en av verdens største cruise- og containerhavner. Anlegget, Port Klang, ligger nær hovedstaden Kuala Lumpur. Anlegget kom i familiens eie da Ruben Gnanalingams far i sin tid overtok da den malaysiske staten privatiserte det offentlige eierskapet.

29 container.jpg
Vi er vant til  å tenke Air Asia-fly når vi tenker på QPRs eiere.  Nå må vi begynne å tenke containere i stedet! Bildet er fra Port Klang-terminalen vest for Kuala Lumpur som familien Gnanalingam har eid og drevet siden 1994.

QPRs administrerende direktør Lee Hoos snakket mye om klubbens finansielle situasjon på et Fans Forum-møte dagen før vi i Norge pratet med Nick. I følge Hoos taper QPR omlag en million pund i måneden – og det etter at vi har cashet inn i området 20 millioner for Ebere Eze. Størrelsen på transfersummen er noe Hoos aldri har villet bekrefte, men det er uansett ikke snakk om noen engangsutbetaling. Spillersalg gjøres sjelden opp ved at kjøpende klubb legger pengene på disken, tar spilleren og går. Det handler som regel om «delbetaling» spredt over flere sesonger.

-       Salget av Eze setter selvsagt klubben i en bedre økonomisk situasjon enn vi ellers ville vært i, men inntektene er ikke på langt nær store nok til å utligne klubbens underskudd, presiserte Hoos.

Som supportere opplever vi at QPR «trår vannet» i den forstand at vi kjemper for å overleve i en divisjon hvor vi har et av de minste budsjettene. Sportslig er det kanskje et dekkende uttrykk, men økonomisk er det ikke beskrivende i det hele tatt sier Hoos.

-       «Å trå vannet» betyr at du kjemper for å holde hodet over overflaten, men vi gjør ikke det! Vi har hodet langt under vannetspeilet fremdeles. Vi er på ingen måte i den situasjonen at vi kan ligge i vannskorpa og forsøke å puste ved egen hjelp, sa han på møtet.

Klubbens prioritet er derfor fremdeles økonomisk bærekraft, og for Lee Hoos er et nytt stadion fortsatt en viktig del av dette bildet. Et nytt stadion vil kunne gi inntekter utenfor kampdager i en skala klubben i dag ikke har muligheter til å oppnå. Vi er imidlertid ikke veldig mye nærmere en avklaring om hva som skal skje med Linford Christie friidrettsstadion i Warmwood Scrubs. Dette er et slitent kommunalt anlegg som sårt trenger en oppgradering, og som ligger ideelt til knappe to kilometer fra Loftus Road / KPF.

-       Saken ligger hos Hammersmith and Fulham kommune, som fortsatt jobber med å utrede ulike løsninger. QPR har ingen andre alternativer i det vi definerer som vårt nærområde, så vi har i realiteten ingen andre alternativer enn å vente mens den kommunale kverna jobber. Vi er ikke i den situasjonen at vi kan kreve noe svar eller sette noen deadliner, sa Lee Hoos på møtet.

29 gnala2.jpg
Ruben Gnanalingam (t.v.) overtar måned for måned en stadig større eierandel i QPR