Av DAG HÅKON HELLEVIK

Undertegnede har lenge predikert alvoret i den sesongen vi står foran. Dynamikken i FFP-reglene, hvor underskuddet begrenses av et tak på 39 millioner pund rullerende over tre år, gjør denne sesongen særlig krevende. I 2016/17, det regnskapsåret som nå går ut av rullene, hadde klubben det laveste underskuddet på svært lenge. Det må vi kompensere for i en sesong hvor inntektene synker med rundt 10 millioner pund fordi fallskjerminntektene fra PL nå er helt borte.

I denne settingen var det uunngåelig at vi måtte selge Luke Freeman,og det samme kan vi si om Mass Luongo dersom noen vil ha ham. Imidlertid kom det overraskende på mange at vi solgte Matt Smith og Darnell Furlong, som begge gikk for relativt små beløp. Salget av Furlong var skuffende fordi han er en av svært få lokale gutter som har etablert seg på laget i nyere tid, og salget av Smith var rart fordi vi da sto igjen med 0 - som i null - etablerte spisser med erfaring fra engelsk fotball.

Det samme er fortsatt tilfelle, til tross for at vi altså har fått Jan Mlakar fra Brighton. Han er en lovende 20-åring som Måkene betalte 2,7 millioner pund for i januar i år, men som ikke har et eneste minutt bak seg på et engelsk A-ag. Han kom fra Maribor, han ble umiddelbart lånt tilbake for vårsesongen, og han står samlet med16 mål på 30 kamper i den ikke veldig imponerende slovenske toppserien.


Dette er mannen som for øyeblikket har jobben med å score målene denne sesongen! Jan Mlakar!

Fra før har vi lånt Matt Smith (!) fra Manchester City og Luke Amos fra Tottenham, begge med minimal A-erfaring. Sikkert lovende gutter, men det vil føles litt uggent hvis vi får flere unge på innlån nå. Dette er spillere som åpenbart er ment å bære mye av byrdene neste sesong, men som vi bare får tilbud om å beholde på lengre sikt hvis de gjør en dårlig jobb. Er vi heldige kan vi trå vannet en sesong eller to på denne måten, men over tid er slike innlån en tap-tap-situasjon.

De øvrige rekruttene så langt er Lee Wallace (forsvarer fra Glasgow Rangers) og Liam Kelly (keeper fra Livingston). Vi har også signert Dominic Ball (forsvarer fra Rotherham) og Yoann Barbet (forsvarer fra Brentford). Begge de to siste har bred erfaring, men er faktisk blitt vraket av klubber vi ikke ser på som spesielt storeforbilder. Vi har dessuten overtatt Conor Masterson, en nesten 21 år gammel forsvarer fra Liverpool uten A-erfaring.  Sist vi ga fast kontrakt til en spiller med en slik bakgrunn handlet det om Sean Goss fra Manchester United, og han har vi ikke hatt veldig mye nytte av.

Dermed er vi oppe i åtte nye fjes. Regner vi med Angel Range lblir det ni, og det må vi jo, for den spanske forsvareren kom i vinter på en kontrakt som bare varte ut året. Han ble deretter hentet inn igjen på en ettårskontrakt til juni 2020, og takk for det!

I rekka av nyankomne finner vi dessuten enda en keeper, 23 år gamle Dillon Barnes, som i 2018/19 spilte halvparten av sesongens kamper for Colchester i League Two. Hans ankomst ble tatt som et tegn på at Joe Lumley kan bli den neste tidligere QPR-junioren til å forsvinne fra klubben. Samtidig begynner ryktene å gå om at Warburton og Ferdinand vil selge Toni Leistner, tyskeren som faktisk var vår beste forsvarsspiller i 18/19. Skjer det begynner utskiftningene å bli lovlig mange og erfaringsnivået i den samlede troppen lovlig lavt.

Det siste blir litt kompensert gjennom nysigneringen av Geoff Cameron, Stokes rutinerte amerikaner som vi hadde på lån i sesongen som gikk. Han er imidlertid også en defensiv spiller. Er det meningen vi skal spille 6-2-1 denne sesongen, med en ekstra mann i mål?

Den foreløpige konklusjonen er at 11 nye til tross, vi må faktisk ha enda flere før vinduet lukker. Grunnen er så enkel som at vi ikke har noe som i det hele tatt ligner en angrepsrekke. Hvis Luongo forsvinner er situasjonen at 49 av QPRs 63 serie- og cupmål sist sesong ble scoret av spillere som har forlatt klubben. I tillegg kommer det faktum at Paul Smyth allerede er sendt ut på lån igjen uten så mye som å ha fått forsøke å spille seg inn på Warburtons lag!

Selv om herrene Warburton / Ferdinand er i en situasjon hvor de bygger en stall med halvannen arm bundet på ryggen, så er de nå i ferd med også å bygge seg en betydelig fallhøyde. Forsvinner Leistner og Lumley i tillegg til Smyth, Furlong og Store Smith, så får de fansen i fleisen med stor tyngde dersom de nyankomne ikke holder nivået.