- Selv om det bare er snakk om fotball, er det viktig for vår organisasjon å ta vare på så mange som mulig - uavhengig ståsted, forklarer generalsekretær i Mental Helse, Bjørn Lydersen.

Landsdekkende organisasjon
Organisasjonen har rundt 10.000 medlemmer i Norge. Disse er fordelt på 260 lokallag i 19 fylker, og er en sosialpolitisk interesseorganisasjon som jobber for at alle skal ha best mulig psykisk helse.
Tilfeldighetenes spill førte fram til kontakten mellom norske supporterklubber og Mental Helse.

- Jeg har vært Manchester United-supporter i flere år. Sånn sett har jeg ingenting å klage på. Men som fagmann opplevde jeg empati overfor motstandernes supportere, forteller Lydersen.

Supporterunionen for Britisk fotball
Det var gjennom denne interessen at organisasjonen kom på tanken om at også fotballsupportere trenger profesjonell støtte. Derfor tok Mental Helse i 2008 kontakt med Supporterunionen for Britisk fotball, som har et eget fond for denne type behandling.

I praksis fungerer ordningen ved at man kontakter Mental Helse, som deretter formidler kontakt til utvalgte psykologer med bakgrunn innenfor idrettspsykoser. Gjennom et tre-
trinns program veiledes fotballsupportere til å akseptere sin egen livssituasjon - og hvilke bakenforliggende grunner som har utløst depresjonene.

- Men dette er vel kjent for de fleste fotballfans, som gjerne får ut frustrasjonene på puber eller på nettforum.

- Er du så sikker på det? Vi vet at svært mange supportere lever med nedturene helt alene. Langt fra alle har et ansikt foran seg som faktisk forstår hva et forsmedelig tap i en fotballkamp faktisk betyr. Noen får dagen, ja til og med helga ødelagt på grunn av en fotballkamp. Deretter må man forholde seg til familie og kanskje barn som ikke helt skjønner hva pappa nettopp har vært gjennom. Da koster det å holde maska, forklarer Lydersen.

Kjente symptomer
- Det er mye apati ute og går. For mange oppleves de første timene etter en kamp som et tap av livsgnist. Man finner selvsagt mangefasetterte symptomer, men langt de fleste har øyeblikk der de ser tomt ut i lufta, mangler tiltakslyst og besvarer alle spørsmål med et mumlende "ehm". Slike ting kan tære på både vennskap og ekteskap. Om en slik tilstand gjentar seg ofte, er det problematisk å undervurdere de langsiktige effektene, poengterer generalsekretæren.

Mørketall
Etter at prosjektet startet i 2008, har Mental Helse hatt omlag 200 personer fra supportermiljøene til behandling. Lydersen mener tallet er for lavt, og mener det finnes mørketall.

- Med tanke på at det finnes drøye 100.000 registrerte supportere av engelsk fotball i Norge, stusser vi litt over de lave tallene. Nå går vi imidlertid høyt på banen for å se om vi klarer å øke tallet. Det nærmer seg sesongslutt i England, og med tanke på hvilket frustrasjonsnivå som rammer tusenvis av fans i denne perioden, er det viktig å være parat akkurat nå.

- Hva kan en organisasjon som din tilby eksempelvis QPR-fans? Vi sliter litt...

- For det første tilbyr vi samtaler med en profesjonell psykolog. Vi har i tillegg lydfiler og video som stimulerer den kreative kraften som befinner seg hos selv deprimerte fotballsupportere. Kombinasjonen av stadionlyd og harmoniske symfonier kan være den rene mirakelkuren for en plaget fotballsjel, sier Lydersen.

Kontakt
Mental Helse vil nå komme i kontakt med QPR-fans.

- Tabellen forteller sin historie. Vi kan lindre de indre og mentale sårene som oppstår gjennom det vi pleier å beskrive som fotballfaktoren. Fotballsupportere er også mennesker, avslutter generalsekretæren i Mental Helse.

Nettsidene til Mental Helse finner du her.

Send e-post til Bjørn Lydersen her.