Av STIAN KARLSEN

Jamie Cureton har rundet 39 år og er fremdeles aktiv i det engelske ligasystemet. For tiden så går det stort sett, naturlig nok, i ettårs-kontrakter. Foran denne sesongen signerte han nettopp en slik med Dagenham & Redbridge som til daglig spiller i League Two. 

Han startet karrieren som profesjonell i Norwich i 1993(!), etter å ha sagt nei til Manchester United. Lite visste Jamie Cureton om at Alex Ferguson skulle satse skikkelig på ungdommen i klubben på denne tiden, og han valgte altså tilslutt å bli værende i sin klubb fra juniordagene, Norwich.

Giggs, Beckham, Scholes, Neville-brothers og Butt utgjorde alle en del av denne gyldne generasjonen. De manglet egentlig bare en skikkelig spiss for å være komplette, og Cureton kunne altså blitt denne spissen!

Endret holdninger
Jamie innrømmer at han har helt endret holdninger de siste årene for å kunne tyne fotballkarrieren til det maksimale. 

- Jeg var nok litt "cocky" i 20-årene og levde nok ikke livet 100% som profesjonell utøver. Som ung så tenkte man ikke over hva man spiste og drakk, men man tenkte på hvilken nattklubb man skulle dra på i etterkant av kamp.

- Etter jeg passerte 30 så endret jeg livsstilen. Nå passer jeg på hva jeg spiser, drikker sjeldent og er omtrent aldri å se på byen. Det kan jeg da heller ikke da en av mine medspillere ikke var født engang den dagen jeg debuterte!

Har vært i 14 klubber i sin aktive karriere.
Han prøver altså å holde seg ung, fordi for Jamie så betyr fotball alt. Han innrømmer at han ikke var spesielt skoleflink og at det kun har vært fotball som har stått i hodet hans helt fra barnsben av. 

- Jeg kan ikke stort annet så når karrieren tar slutt så håper jeg selvsagt å kunne fortsette på en eller annen måte med fotballen. Enten som manager eller innen media. 

Størst suksess i Reading
Cureton opplevde høydepunktet i karrieren sin i Reading hvor han tilbrakte tiden i årene 2000-03. Her ble det imponerende 50 mål på 108 kamper, og han opplevde opprykk fra tredje liganivå i 2002. 

QPR-karrieren
Jamie Cureton kom til QPR fra sørkoreanske Busan Icons i januar 2004. Oppholdet i Asia ga veldig lengsel hjem og QPR ble redningen for å returnere til England tidligere enn planlagt.Det hadde ikke noe med selve Sør-Korea og gjøre, for han mener at alt var tilrettelagt for at han skulle trives. 

- Jeg hadde akkurat vært gjennom et samlivsbrudd, og hadde to barn sammen med henne. Da fant jeg ut at det ville være lurt å hoppe på tilbudet i Sør-Korea. Der tok jeg feil, for jeg lengtet hjem til barna mine. Kanskje var jeg for ung også. 

I QPR ble han ingen suksess med 6 scoringer på 43 kamper. Likevel opplevde han et opprykk til championship og scoret hat-trick for QPR mot Coventry før han ble frigitt foran sesongen 2005/06. 

- Jeg husker godt hat-tricket, og da spesielt volleyen som ble sammenlignet med Van Basten sin. (se mål nummer 2 i video under) Det jeg fremdeles husker best fra den dagen er forøvrig at Wayne Rooney scoret sitt første hat-trick for Manchester United. 

 

Tiden etter QPR
Etter en medioker sesong i Swindon 2005/06 så skulle han plutselig finne scoringsformen. 2006/07 flyttet Cureton til Colchester som var nyopprykket til championship. Hverken han eller laget hadde noe voldsomt forventningspress, men gikk bort og leverte den beste sesongen i både klubb og spillers karriere. Colchester ble nummer 10 på nest øverste nivå og Jamie Cureton ble toppscorer i ligaen med 23 mål. Hvem hadde trodd det da han forlot QPR? 

Med toppscorertittelen kom også forventningene. Colchester satset ikke så hardt som Cureton ønsket og da klubben mistet mange sentrale spillere så leverte han inn et ønske om å bli solgt. Norwich var interesserte og Jamie ville selv tilbake til sin første profesjonelle klubb. 

Nedover
Overgangen til Norwich ble starten på turen nedover. Han mislyktes i Norwich, til tross for mye spilletid den første tiden, og havnet etterhvert på både benk og tribune. Etter dette har det stort sett blitt spill i League two i diverse klubber. Nomadelivet startet og klubbene kom i tur og orden. Barnsley, Shrewsbury, Leyton Orient og Exeter (to ganger med brukbare statistikk) var de neste stoppestedene. 

Forrige sesong var det spill i Cheltenham og der fikk han tosifret antall scoringer som 38 åring. (11 på 35 kamper) 
Denne sesongen er han som nevnt i Dagenham & Redbridge og han har fremdeles ikke sluttet å finne nettmaskene. 

Mestscorende aktive spiller
Etter at Kevin Phillips la skoene på hylla etter forrige sesong så er nå Jamie Cureton faktisk den mestscorende aktive spilleren i det engelske ligassytemet. 258 mål står han bokført med totalt. 5 av disse har kommet denne sesongen på 16 kamper. 

Gamle kontakter
Jamie har fremdeles kontakt med et par gamle lagkamerater fra tiden i QPR.
- Marc Bircham og Lee Cook prater jeg med fra tid til annen. Jeg ønsket Marc lykke til når han dro til Millwall og "Ollie", mens Cookie traff jeg igjen når jeg spilte i Leyton Orient. Vi var romkamerater en periode og har en veldig god tone. Han spiller i Hellas nå, men vi holder kontakten. 

Jamie Cureton har stor tro på at han fremdeles spiller i ligasystemet når han passerer 40. Det vil si at han har planer om å forlenge karrieren med enda et år etter at denne sesongen er over. 

Lykke til!