Vi snakker om sesongene 72/73, 82/83 og 10/11. Og hva skjedde da? Jo nettopp, dette er de tre siste gangene Rangers har rykket opp fra andre til første liganivå!

Årets QPR-mannskap er på god vei til å kopiere 10/11-laget som slapp inn bare to baklengsmål på sine ni første ligakamper, noe som i seg selv er en solid klubbrekord. I 2010 kom begge i sesongens fjerde kamp, som endte 2-2 mot Derby County. I fem kamper, fra femte til niende, holdt vi smultringen. I praksis gjaldt dette fra det 59. minuttet i kamp nummer fire til det 89. minutt i kamp nummer ti - i alt i 570 minutter.

Også Terry Venables opprykkslag fra tidlig åttitall klarte fem på rad. Det skjedde i form av fire seire og en uavgjort i januar og februar 1983. Enda bedre var imidlertid Gordon Jagos mannskap fra 1972/73. Laget som ble nr to bak Burnley i gamle andredivisjon tapte ligakamp nr 36 i april 1973, men neste baklengs kom ikke før i eliteserieåpningen i august. I mellomtiden hadde de spilt seks hele ligakamper.

Etter Robert Greens kjempekamp mot Yeovil  er det nå seks hele kamper og 595 spilte minutter siden Huddersfields James Vaughan  scoret mot QPRs i vår andre ligakamp denne sesongen. Men dette er ikke klubbrekord.

Rangers har imidlertid gått 7 uten baklengs ved to anledninger. Det skjedde i 1946/47 da vi ble nr to i gamle tredjedivisjon og i jubelsesongen 1966/67 da vi vant samme divisjon. Keeperne som deler på denne rekorden er Reg Allen fra 1946 og Peter Springett fra 1967.


untitled.png
Kamprekka fra 1946 som vel må regnes som klubbrekorden, ettersom syv på rad i 1967 bare var tangering. Keeper den gangen var Reg Allen, for øvrig den første av tre QPR-keepere som er blitt solgt som den dyreste målvakten i England i sin tid. De to andre er Phil Parkes og David Seaman.

Ut over dette kan vi også slå fast at den prosentmessige sjansen for at QPR skal rykke opp har steget med ikke mindre enn 27 prosentpoeng i løpet av de siste ukene. Vi kunne for ikke lenge siden fortelle at 13 poeng på høstens fem første seriekamper betød 53 prosent sjanse for opprykk. Vi kan nå medele de nervøst ventende folkemassene at 20 poeng på de første 8 har økt denne sjansen til 80.

Dette er basert på samme logikk som sist. Etter at Rangers ramlet ned fra Premier League i 1996 har 10 lag stått med 20 poeng eller mer etter 8 seriekamper i den nest øverste divisjonen. Av disse har 8 rykket opp til Premier League ved sesongslutt, enkelt og greit.

Unntakene har vært Watford (22 poeng i 2000) og Burnley (21 poeng i 2001) Av disse er det Watford som fortjener særlig omtale. Elton Johns vepsebol lå suverent an til opprykk tidlig i november etter å ha vunnet 12 av sine 15 første kamper, men før de fikk summet seg var de blitt nummer ni i mai etter å ha vunnet bare 8 av sine 31 siste. QPR hadde 22 poeng på de 8 første kampene i 2010, og med 20 poeng i 2013 er vi de eneste til å klare denne bedriften to ganger i løpet av de sesongene denne statistikken omfatter.

Så sett fra et statistisk synspunkt er dermed årets opprykk mer eller mindre sikret. Vi kan tenke oss svært få grunner til at QPR ikke skal klare denne bedriften i inneværende sesong. Og når vi sier «svært få» så betyr det i realiteten fire, og for skams kan vi jo nevne dem her:

Grunn a): Vi flyter på flaksen. Keeper og stenger har reddet oss flere ganger i perioder hvor vi har spillt direkte svak fotball.

Grunn b) Vi scorer knapt mål. Vi har 8-2 i målforskjell på åtte kamper i år, vi hadde 22-2 på samme tid for tre år siden.

Grunn c) Vi har hatt et lett program. Vi har fortsatt til gode å møte noen av de andre åtte beste på tabellen så langt, og alle de seks vi har slått ligger fra nr 12 og nedover.

Grunn d) Det gjenstår fem sjettedeler av sesongen. Det finnes en mulighet, om enn teoretisk, for at en formsvikt over de resterende 38 ligakampene kan spise opp de tre poengene vi leder serien med i dag.

Men bortsett fra disse små detaljene altså (og det med en særlig hilsen til Rune Semundseth): Opprykket er i boks! We are Premier League! Sprett champagnen folkens, det er ingen grunn til at godsakene skal ligge og mugne helt til fram til våren!