Av STEINAR SÆTHER

Å havne under 0-2 ved pause - endog på hjemmebane! - er noe dritt. Men vi blir alle lettere til sinns når det står 3-2 til slutt. Denne kampen viser hvor ustabile og periodiske vi er denne sesongen (også). Høsten var etter hvert en tristesse med tanke på både spill og resultater. Så har det skjedd noe, særlig etter nyttår. Formen fra og med da nyttårsrakettene landa har vært mer enn god nok til opprykkskamp. Samtidig får vi sett hva som er vårt dårligste nivå og hvilket nivå vi er på når vi spiller god fotball. En kan f.eks si at Millwall la seg bakpå etter pause, men de blei så pressa i duellspill og andre faser av spillet, at de ikke klarte å bryte ut av egen banehalvdel. Likevel er det litt tilfeldig at vi faktisk vant kampen. Marginer, marginer, marginer...

Så er det etter tre hjemmekamper på rad inn i bussen igjen. Reading er neste stoppested. Denne byen har også sin historie. Byen er i dag et finansielt hovedsete i Storbritannia sammen med London, med mange av de store konsernene lokalisert. Rent geografisk ligger byen midt mellom London og Oxford, og som de fleste byene rundt i verden er den plassert ved ei elv. Forresten, her er det snakk om to elver, store Thames (Themsen) og den litt mindre Kennet. Vi snakker om et elvekryss. Grevskapet heter for øvrig Berkshire.

Den første bosettingen kom på 700-tallet. Vikingene inntok stedet allerede i 871. Navnet kommer av enten anglosaksisk "Readdas folks sted", etter folkene som slo seg ned der - eller like gjerne keltisk "Vadestedet ved elven" (Rhydd-Inge). Apropos det siste: Navnet Oxford videre innover langs Thames, betyr "stedet hvor oksene krysser elva". Ford er altså et vadested fra gammelt av. Øksnevad på Jæren er eksakt samme ordet. Bosporos som deler Istanbul i to det samme.

Reading fikk juling under den engelske borgerkrigen. Videre, byen har vært viktig for ølproduksjonen, og ølsorten India Pale Ale ble oppfunnet her. Nevner det siden det fins en del ølhunder blant dere 😉 Byen har fått tilnavnet The Three B`s ettersom øl, planteknoller og kjeks er ganske stort i byen. På engelsk blir det da "beer, bulbs and biscuits".

The Royals (sic!) har kjempet høyt oppe nesten hele sesongen. Laget befinner seg på en imponerende 6. plass med tallene 18-7-12 og 51-40. En kan dermed si at Reading er et enten-eller-lag, med en åpenbar fordel, de vinner mer enn de taper. Sånn blir det poeng av! Hjemme på Madejski Stadium har de solide 10-4-4. Som før skrevet, det er mange måter å lese tall på, fotballtall inkludert. !0 seiere er bra, samtidig har de gitt poeng i nesten halvparten av kampene. Tre av de fire hjemmetapene kom i februar. Det gir selvsagt oss håp!

Manager Paunovic har full tillit til Rafael som vokter nettingen bak seg.  Morrison er veteranen i forsvaret, og spiller nesten alle kampene. Han har som oftest fem andre i en fin årgang som veksler på å spille der bak. Veldig fin årgang på midtbanen også, der eldstemann Yiadom er sjefen. I angrep har de Joäo (18 mål) og Meitè (8) som spisser, med noen få unntak spiller de sammen.

Nå er det ikke mange igjen ute for oss. De tre vanlige men alle med småskader er tilgjengelige. De rojale (ha-ha!) har garantert Morrison ute, sies det fra Reading fredag kveld, mens tre andre kan få spilletid, Meitè, Ejaria og Rnomhota etter litt fravær.

Begge lagene spiller for tida lite uavgjort. Jeg ser for meg at trenden fortsetter med ettmålsseier til ett av lagene. 1-0 eller 2-1. Vi teller opp henimot seks lørdag.