Av STIAN KARLSEN

Fotball skal først og fremst avgjøres på gressmatten. Utfallet denne sesongen i championship kan fort bli veldig annerledes. 

Både Bolton og Birmingham står nemlig i fare for å bli trukket 12 poeng av EFL. Bolton er på vei inn i administrasjon, og Birmingham for brudd på Financial Fair Play-reglene. 

Bolton
Bolton Wanderers har tunge dager. Økonomisk har det vært blytungt i en lengre periode. Klubben er på vei inn i administrasjon etter at man ikke klarer å nedbetale gjelden sin. Styreformannen Ken Anderson skulle betalt £5 mill. til selskapet BluMarble, men var ikke i stand til å finne pengene. Han tilbudte selskapet ca £ 4 mill., noe som ble avslått og dermed var situasjonen fastlåst. 

For å poengtere de økonomiske problemene til Bolton kan man dra inn tidligere QPR-spiller Karl Henry. Henry var i Bolton forrige sesong og sliter med å få utbetalt det han har krav på av lønn. Så langt har det gått at Henry har tatt veien til Twitter:  
 


Når man i tillegg tirsdag får beskjeden om at den veldig populære tidligere styreformann Eddie Davies, som var i klubben i "storhetstiden" (perioden 1999-2016), har gått bort så skjønner man hvilke lidelse supportere og klubb går gjennom om dagen. 

Det finnes ett lyspunkt i det hele. Ryktene vil ha det til at BluMarble og Ken Anderson har kommet til enighet som gjør at man unngår administrasjon i denne runden. Ingenting er offisielt bekreftet, og dersom dette stemmer så er det trolig bare et lite pusterom... Mange QPR-supportere er så altfor godt kjent med tilsvarende situasjon. 

Siste nytt!
Bolton unngår straff og har tilbakebetalt sitt lån til BluMarble. 

Birmingham
Klubben har i en lengre periode hatt søkelyset på seg med tanke på Financial Fair Play-reglementet.  Her er det også noe QPR-relatert, da Harry Redknapp var manager i klubben en periode i 2017, og vi vet alle hvordan Harry Redknapp fungerer når han har tilgang til penger! 

Søkelyset førte til en "transfer embargo" i sommer, noe som betyr restriksjoner i overgangsvinduet. Manager Gary Monk og Birmingham valgte likevel å signere danske Kristian Pedersen for £2 mill. i denne perioden, noe EFL ikke var spesielt fornøyd med. 

I verste fall kan klubben bli ilagt en heftig bot og poengtrekk helt opp til 12 poeng. Utfallet er trolig en forhandlingssak, men det skinner gjennom at EFL er i ferd med å stramme kraftig inn i forhold til FFP-reglementet. 

Hvordan påvirker dette QPR?
Først av alt. Vi skal være fornøyde med at klubbens egen FFP-sak nå er opp og avgjort. Vi endte opp med en bot som tilsynelatende er til å leve med som klubb. 

Dersom Bolton og Birmingham skulle få poengtrekk på 12 poeng så ser championship ganske annerledes ut. 

Bolton sikret seg plassen med et nødskrik forrige sesong, godt hjulpet av en god Karl Henry, og var forventet å slite i bunn også 2018/19. Laget har imidlertid startet sesongen over all forventning og ligger på 8 plass med 11 poeng hittil. Det betyr at med poengtrekk så vil status være -1 poeng, og situasjonen ikke helt håpløs.

Birmingham derimot står uten seier og med like mange poeng som QPR på dagens tabell. Det vil si at -8 poeng og soleklar tabelljumbo er utfallet dersom de trekkes 12 poeng. En situasjon som ville vært meget kritisk. 

Skulle de blitt trukket poengene i dag så ville QPR gått fra 22 plass og nedrykk til 20 plass. 

Vi krysser fingrene
Som QPR-supportere har vi ingen problem med å sette oss inn i disse situasjonene, og vi vet hvor frustrerende og håpløst det føles. 

Vi var tidlig på 2000-tallet under administrasjon, vår eksistens var truet i 2007 og ble reddet i tolvte time (Ecclestone/Briatore) samtidig som vi fikk kanskje den største tragedien i klubbens nyere historie i fanget da Ray Jones (RIP) døde i en trafikkulykke.  

I 2011 da vi rykket opp til Premier League var vi truet med poengtrekk helt frem til det aller siste på grunn av en tredjeparts involvering i overgangen til Alejandro Faurlin

Vi vet hva dette går i, og derfor krysser vi alt vi har av fingre og tær for at begge klubbene kommer ut av dette uten poengtrekk. 

Fotball skal nemlig, først og fremst, avgjøres på gressmatten! 

Da er det vel ikke mer enn passende at Bolton-QPR spilles førstkommende helg!