Nettstedet Talksport har benyttet ligapausen til å offentliggjøre et par statistikker som belyser ballbesittelse og sjanseskaping så langt i Premier League. Og effektiviteten foran mål viser at det ikke er tilfeldig at vi ligger nederst på tabellen. For 61 målsjanser har gitt oss bare 6 mål, og det plasserer oss blant de aller nederste i bunken både når det gjelder å skape sjanser og å omsette dem.

Nå er ikke målsjanser i fotball en like eksakt vitenskapelig størrelse som selve målet, men hvis statistikerne sånn noenlunde har maktet å legge de samme vurderingene til grunn i alle kampene så sier det likevel en del om lagenes offensive evner.  Og skal vi tro Talksport så har ingen klart å skape flere målsjanser enn søndagens motstander Everton, så her må vi tydeligvis passe oss. Liverpools blå står med 100 målsjanser og 14 mål, det er en sjanseutnyttelse på nøyaktig 14 prosent. QPR har laget 61 sjanser, scoret 6 mål, og har en uttelling på 9,8 prosent. Bak oss i effektivitet har vi bare èn klubb, nemlig Norwich som har scoret på beskjedne 6,8 prosent av sine 73 målsjanser.

I toppen av tabellen er Chelsea det laget som skaper færrest målsjanser. Både Manchester City og Manchester United har flere, men Rubelrottene er mest effektive av de tre på topp. Dessuten er de gjerrigst bakover, og har som følge av dette flest poeng.

Krisepregete Liverpool skaper også sjanser i fleng, i praksis omtrent like mange som Manchester City. Men der City scorer på 16 prosent scorer pulerne bare på 10 - og forskjellen i poengfangst blir deretter.

Det er kanskje overraskende at det mest effektive laget i Premier League så langt er en annen nabo, nemlig Fulham. De har ikke skapt mer enn 69 målsjanser, men en uttelling på over 20 prosent har gitt dem 14 scoringer og en tabellplassering (9) som vi er dypt misunnelige på.

På en like oppsiktsvekkende fjerdeplass på effektivitetsstatistikken finner vi Sunderland, laget som (sammen med Norwich) har scoret færrest i hele ligaen så langt. Med 27 målsjanser skaper kattene minst av alle, men deres 5 mål gir en uttellingsprosent på imponerende 18,5. De kan likevel takke forsvaret, som har sluppet inn bare 7, for sin kvartanstendige tabellplassering.

Nevnte Sunderland, samt Stoke og Reading, er for øvrig de eneste som skaper færre sjanser enn QPR.

Talksport har også listet opp de ulike klubbenes ballbesittelse gjennom sesongens første kamper. Her er faktisk Rangers på øverste tabellhalvdel. Vi har i snitt hatt ballen i 49,7 prosent av tiden i våre 7 kamper. Lista spenner fra Swansea, med et ballinnehav på 59 prosent, til Stoke med 37.

Hva statistikken er verd kan jo diskuteres for nettopp disse to lagene er tabellnaboer på plass nr 11 og 12 så langt. Men hvis vi lager et høyst uvitenskapelig forholdstall mellom ballinnehav og scorete mål er det ingen som får en høyere verdi enn QPR. Og da er vi der vi begynte, nemlig at det ikke er noen andre lag i Premier League som triller så mye ball og får så lite igjen for svettinga. I den grad spillerne svetter under kamp da, enkelte beskyldes jo for å gidde så lite at de knapt skulle trenge å dusje.

Det vi etterlyser er statistikken over prosenten baklengsmål i forhold til sjanser imot. Med tredje flest baklengs i serien (bare Southampton og Norwich har flere) så bader vi neppe i så mye ære på den lista heller.

Her er Talksports ranking over effektivitet, dvs. scorede mål i prosent av målsjanser etter syv serierunder.

1  Fulham           20,3

2  ManUtd           19,8

3  Chelsea          18,8

4  Sunderland    18,5

5  Reading           17,4

6  Southampton  16,7

7  West Brom       16,2

8  Man City          16,1

9  Swansea       15,0

10 Arsenal           14,9

11 Everton           14,0

12 Tottenham     13,5

13 West Ham      12,3

14 Stoke City    11,5

15 Newcastle     11,4

16 Wigan Ath     10,9

17 Liverpool     10,0

18 Aston Villa       9,8

18 QPR                 9,8

20 Norwich            6,8