Av DAG HÅKON HELLEVIK

Linford Christie stadion er en sliten arena som benyttes av en rekke lokale idrettslag, fra friidrett til fotball og landhockey. Den er kommunalt eid, og QPRs ide er å bygge en fotballstadion og en friidrettsarena side om side på det 65 mål store området. Dette er, rundt regnet, tre ganger størrelsen av tomta på Loftus Road. Linford Christie ligger to små kilometer fra Loftus Road og QPR har betegnet dette som klubbens siste sjanse til å forbli i London W12.
 
Det er avisen Daily Mail som beskriver de fire alternativene. Det mest ambisiøse er kostnadsregnet  til 425 millioner pund, fem fete norske milliarder. Her skal tribunene holde 45.000 mennesker, men det mest spektakulære er en Science fiction-aktig spillematte som skal kunne løftes opp og danne et tak når arenaen brukes til andre store aktiviteter. Fordelene er at gressmatta ikke berøres, og at arrangementer som eksempelvis konserter plutselig foregår innendørs!
 
Alternativ to og tre er arenaer med kapasitet på henholdsvis 42.000 og 35.000 plasser. Også disse kan kombineres med konserter, messer eller andre store arrangementer, men uten det unike takarrangementer. Her lyder kostnadsoverslagene på henholdsvis 350 og 316 millioner pund. Alle de tre alternativene har plass til arena og tilskuertribuner for en rekke andre idretter vegg i vegg.
 
En anklage fra kommuneadministrasjonen mot QPR har vært at klubben angivelig forsøker å kuppe til seg en offentlig eiendom gratis. Denne holdningen  får en forklaring vi når vi leser at alle de tre skisserte alternativene er ment å være kommunalt eide. QPR skal betale leie, slik West Ham i dag gjør på London Stadium, og da er det naturlig nok også kommunen som vil kunne tjene på de ikke fotball-relaterte aktivitetene. Det ligger riktignok et fjerde alternativ også i rapporten, en 35.000-seter stadion uten konsert og messefasiliteter, prisanslått til «bare» 70 millioner pund. Et slikt alternativ vil kunne «finansieres av brukeren», altså QPR.
 
Rapporten skal nå ut på høring, og det var denne høringen Tony Fernandes hintet til da han for noen uker siden satt i et podcast-studio og sa at QPRs supportere måtte fortelle kommunen i klartekst hva de mener om uenighetene rundt stadionplanene.
 
Ved første øyekast ser rapporten lovende ut, for kommunen åpner for å gi QPR muligheten til å få ny stadion. Det er imidlertid noen meget store «men» her. Et av QPRs kronargumenter for å forlate Loftus Road er at klubben trenger plass til å generere andre typer inntekter, men dette kan man se langt etter dersom klubben skal reduseres til leietaker. Dette har også store indirekte konsekvenser. Financial Fair Play-reglementet har regler for hvor mye klubbens eiere kan skyte inn, målt opp mot klubbens totale omsetning.  Alternative aktiviteter har med andre ord en økonomisk verdi ikke bare i form av eventuelle overskudd, men også i form av en større omsetning som kan åpne for større tilskudd fra eierne. I den TV-virkeligheten engelsk fotball opererer under i dag har dette begrenset verdi i Premier League, men det kan være av helt avgjørende betydning i Championship.
 
I tillegg er vi tilbake ved den gamle diskusjonen om hvor mange tilskuerplasser klubben egentlig trenger. 35.000 tilskuere er ikke nødvendigvis utopisk hvis vi klarte å etablere oss i Premier League, men 45.000 seter, 30.000 av dem tomme, vil kunne virke direkte demoraliserende i Championship. Det var nettopp den erfaringen QPR gjorde ved de to anledningene, på 30-tallet og på 60-tallet, da klubben forsøkte å flytte fra Loftus Road til gigantiske White City.
 
Disse innvendingene kommer da også i fleng i kommentarfeltet til Daily Mail, hvor ikke alle innsenderne nødvendigvis er QPR-fans. En av dem antyder at Superhoops kan se langt etter å klare å skape noen Super Bowl, men at stadion snarere vil kunne kalles Empty Bowl.