Av STEINAR SÆTHER

For en kamp vi blei vitne til i går!
Synd da at det er situasjonene som satte nærlysene på dommertrioen som kommer i fokus.

La oss først se nærmere på hva regelboka sier om situasjonen hvor Hart gjør et dobbeltøtsj.

Regel nummer 13 omhandler frispark, direkte eller indirekte.
I punktet om "Frisparksted innafor straffesparkfeltet" sier regelverket følgende:

•  Alle motstandere skal være minst 9,15 m unna ballen, altså standard prosedyre.
  •  Alle motstandere skal være utafor straffesparkfeltet uansett.
  •  Ballen er i spill når den er spilt direkte ut av straffesparkfeltet og ut på den øvrige  delen av spillebanen.
  •  Et frispark tildelt i eget målfelt/straffesparkfelt kan tas hvor som helst i fra i feltet.

Legg merke til setning 3 og "direkte ut", for dette er en essensiell setning, den er helt avgjørende for Dean. Ballen er IKKE satt riktig i spill i dette tilfellet og skal tas på nytt, Dean har altså alt på det tørre.

La meg også plukke ut to tenkte tilfeller som noen kan hende blander inn i diskusjonen: 1) Om frisparket blei tatt helt ute ved 16-meter`n og Hart fikk et tilsvarende dobbeltøtsj så måtte Dean gitt indirekte frispark til oss om Hart hadde berørt ballen utafor 16-meter`n før noen andre gjorde det, og et gult kort i tillegg for usportslig opptreden. Om dette skjedde i en smågutt-/småjentekamp hadde i hvert fall jeg latt kortet ligge i lomma. 2) Om f.eks City ledet med ett mål og Hart bevisst gjorde to tøtsj for å drøye tida, måtte Dean stansa spillet, gitt Hart gult kort for, igjen, usportslig opptreden, og latt sparket bli tatt på nytt. Og gjerne lagt til ekstra spilletid.

Begge de to første tellende målene, 1-0 og 1-1, var marginale offsider. Jeg jubla ikke når Austin fikk første tellende siden jeg var så sikker på at det var offside og jeg så at assistenten var dønn på linje. Han var nok i tvil assistenten og lot spillet sånn sett riktig gå. Jeg tenker det samme om 1-1 også; at assistenten på tross av sin rette linje i forhold til City-spiller`n, var i såpass tvil at han lot spillet gå han også. Om ikke avgjørelsene var riktige så blei det i hvert fall en form for rettferdighet...

Jeg trur hverken Mike Dean eller assistenten ser armen til Agûero på 1-1. I tilfelle hadde en av dem tatt avgjørelsen som ville gitt direkte frispark til oss!

4 gule kort til oss i første var etter mitt syn ett for mye, nemlig Isla sitt. Han lager et ordinært frispark utafor hjørnet av 16-meter`n, intet stygt av noe slag og han hindrer heller ikke en positiv angrepsmulighet. De 3 andre er korrekte, og ved to av dem har City-spillerne godt med rom til å gjøre noe angrepsmessig konstruktivt om de ikke blei felt, altså, igjen, blir de fratatt positive angrepsmuligheter. At en City-spiller - jeg husker ikke hvem - også skulle hatt sitt gule før pause er det heller ingen tvil om. Barton slapp unna et fortjent "oransje" kort i andre omgang.

Som en konklusjon vil si at Mike Dean og assistentene ikke var perfekte i kampen men det var en vanskelig kamp å dømme - og trioen var uansett langt bedre enn alle oss til sammen ;-)