Av STIAN KARLSEN

2871--cdc-alissa-eckert-ms_modifisert.pngSituasjonen i Storbrittania er langt fra like kontrollert som i Norge, men planene er allerede kommet langt når det gjelder oppstart av fotball igjen. Målsetningen er å fullføre sesongen 2019/20. 

Torsdag var myndigheter, FA, Premier League, og EFL sammen for å finne veien videre. Det som er utgangspunktet for planen er datoen søndag 12 juni, som ble satt etter at «Premier League» hadde et eget møte mandag denne uken. 

Det er dusinvis med utfordringer og scenarier dersom oppstart blir da. Det som er helt sikkert er at det blir bak «lukkede dører» uten publikum, og at det må på plass avtaler som gjør at fansen har mulighet til å bivåne kampene. 

Kulturminister Oliver Dowdon sier at alle er enige om at det kun blir oppstart dersom det er forsvarlig og at det er helsen til spillere, trener og støtteapparat som står i første rekke.

Bundesliga åpnes denne helgen og de erfaringene som gjøres der blir viktige, men - og det er et stort men – England er langt hardere rammet enn det tyske samfunnet per dags dato. Tyskland har hatt, i den grad det er mulig, god kontroll på spredningen. Balløya er i den motsatte enden av den skalaen, og oppstart er selvsagt avhengig av at situasjonen er vesentlig bedret sammenlignet med dagens. 

Tidligere i uken fikk en Brighton-spiller påvist covid-19. Det er krise dersom det skjer etter oppstart, og er garantert starten på slutten for sesongen 2019/20. Organisert trening har det ikke vært for noen lag på mange, mange uker og dette er planlagt å starte opp kommende uke, om enn kun økter på 75 minutter. 

Brighton-manager Graham Potter er engstelig for oppstart. 

  • Vi er på ukjent territorie. Det er en utrolig kompleks situasjon. Det er vanskelig, men det generelle ønsket til alle klubber er å spille sesongen ut så nært det vanlige formatet vi kan komme. 
  • Det er bekymringer selvsagt. Vi har kommet ut av en lockdown og situasjonen er fremdeles ikke løst. Jeg har en liten familie, og min kone sin familie har helseutfordringer. Vi er bare mennesker. 

At Premier League oppstart nå har kommet med datoen 12 juni mottas med veldig blandede følelser og diskusjonene på sosiale medier er på kokepunktet. 

Per dags dato virker det nesten utenkelig at oppstart av fotball i England, før f.eks i Norge (16 juni) er forsvarlig. Smittetallene sier sitt med nesten 250 000 rammet, og døgntallene viser at pandemien fremdeles ikke er under kontroll med 3000-4000 nye tilfeller i døgnet. 

Vi krysser fingrene for menneskeliv er viktigere enn penger, og får vi sikker oppstart i midten av juni så er det ingenting som gleder oss mer. Vi er mer enn klare nok for å se ballen trille igjen – for gudene skal vite at dette har vært ganske så traust... 

U R´sss

 

RIP Dean McKee

Dean McKee.jpg