Av DAG HÅKON HELLEVIK

Da Luke Freeman slapp til på A-laget til Gillingham i 2007, i en alder av 15 år, satte han to rekorder. Han ble den yngste spiller noen sinne i en FA-cup-kamp, og han ble Gillinghams yngste A-lagsspiller noensinne.

Da dette var unnagjort bestemte han seg for at det var morsommere å spille juniorfotball i London enn ordentlig fotball i Kent, og sluttet seg til Arsenals junioravdeling. Det var et karrieresteg som førte ham til Yeovil, hvor han på nytt fikk spille A-fotball i 2010 nærmere tre år etter forrige kamp. Deretter ble det Stevenage, klubben han per i dag har flest kamper for.

Lukes karriere stabiliserte seg på League One-nivå frem til han i 2015 var med på å spille Bristol City opp i Championship. Klubben vant også Mikke-Mus-turneringen Football League Trophy, og Luke var sentral i begge prestasjonene. Han scorer ikke nødvendigvis så mye, men fra sin vingposisjon har han ofte vært nest sist på ballen. Holloway har beskrevet hans venstrefot som «en tryllestav». Vi vet ikke om uttrykket sier mest om Luke eller Ollie, men vi håper det første.

Etter to og et halvt år på Ashton Gate ville han videre, og klubben valgte å hente inn litt penger ved å selge ham før kontrakten gikk ut. Ryktet sier 300.000 pund. Nå er jobben hans, i første omgang i alle fall, å gjøre en bedre figur enn Nasser El Khayati. Det burde være en overkommelig oppgave.