Av STEINAR SÆTHER

Fra å være 0-2 under etter første omgang til 2-2 ved full tid! Det var et heldig Reading som gikk til pause med ledelsen på to mål. All ære til Hendrick for den strålende markkryperen via stolpen, en målsjanse var det dog i utgangspunktet ikke. Marginene var også på deres side når Diengs hender og armer ikke var raske nok til å få dem bak ballen, slik at den dalte ned på målstreken - hvorpå Hendrick var såpass ufin at han dytta ballen over streken, hvor den uansett hadde trilla. Vi var igjen tannløse innenfor 16m. Igjen var det bevegelsene, og mangel på sådanne, som sammen med siste pasningen inn i feltet havnet hos hjemmelaget, var hovedproblemene. Forspillet til Dykes sin hælflikk var meget bra, bare så synd ballen triller like utenfor stolpen. Marginene sviktet oss da vi trengte dem.

Andre omgang var vår, og bare vår. Reading kom aldri innenfor vår 16m før et hjørnespark etter 72 min! Og rundt 80 min hadde de et skudd som blokkeres. Vi spiller og spiller og bryter nesten gjennom forsvaret gang på gang. Når Chair, Lowe og Roberts klikker ihop etter 66 min, blir Reading parkert. Pur kvalitet av alle tre! 10 min seinere presser vi hardt for utligning har ved utligningen hele fem(!) spillere innenfor Readings 5m. Må være første gang denne sesongen foruten på hjørnespark. Lumley gjør en superb enhåndsredning på Lairds avslutning fra 3m, for så å se at ballen igjen havner hos Roberts som kontrollert header ballen i åpent mål. Omgangen gjennom vinner vi nesten alt av dueller. Vi vinner ett poeng i dag!

Ilias Chair var virkelig på hugget - og da overser jeg med viten og vilje disse få gangene han prøvde å dra av en motstander for mye, og de tre gangene han slo pasningene for høyt og langt. Chair utgjorde en tydelig forskjell i kampen med sin vilje og driv. Alltid løsningsorientert. Willock er ikke i sin beste form, som vi igjen fikk bevis på i dag. Likevel er jeg uenig med nettavisen West London Sport som kun gir ham 5 på børsen. I første omgang kreerte han og Chair mer på venstre side (sammen med Paal) enn høyre side gjorde. Et par spillesekvenser med de tre i hovedrollen ute ved kanten gjorde Reading til tilskuere. "Kun" den siste pasningen inn i feltet fra både han og Paal sviktet - og altså bevegelsene der inne i feltet. Roberts befant seg ofte på høyre side i første omgang hvor han og Laird skulle utfordre. Det lykkes Laird best med. Så når Nye Lowe kom inn fikk Roberts en friere rolle som inkluderte målskårerrollen ved siden av Dykes. Plutselig fungerte det! 

Har skrevet det før, at det er flere spillere som har for lite spilletid på grunn av skader. Roberts og Willock er to av dem. Venter fortsatt på at også Richards skal blomstre. Vår egen Stefan har vi venta på lenge, helt siden VM var over. JCS har heller ikke fått de kampene han kunne skade- og sykdomsfri. Da er de viktigste nevnt - som gjør at vi er et lag midt på tabellen. Skader er en del av hverdagen i fotball, og det har altså ikke slått godt ut for vår del. Et godt eksempel på det motsatte: Den eldre garde blant oss husker sesongen 75/76 hvor vi tok sølv. Da var gullrekka vår så å si intakt hele sesongen i gjennom. Vi brukte kun 16(!) spillere hvorav en håndfull spilte inntil 5 til 6 kamper. Derfor kunne vi henge sølvmedaljen rundt halsen. 
Swansea i dag. Det er et lag som publikum, både fansen og nøytrale, finner underholdende. Har sett dem to ganger denne sesongen, begge i fjor høst. Det skjedde mye i begge kampene, og fire mål ble produsert i hver av kampene. Tabelltallene sier da også at i løpet av 27 kamper har det blitt skåret 76 mål. Fordelt mellom Swansea og opponentene blir det da 39-37. HUB = 10-8-9. Et nytt tabellnabooppgjør siden Svanene er nummer 11 og vi 12. Ett poeng skiller oss. Særlig slutten av september og hele oktober var gode tider med 6 seiere på 7 kamper.

Skotske Russell Martin er manager nå som sist, som var 3. september hvor vi tapte 0-1 i Wales. Forrige bortekamp var imponerende da de slo Sunderland 3-1 borte. I midtuka gikk det skeis hjemme mot Bristol City i FA-cupen i returoppgjøret. Etter 1-1 i første oppgjøret, tapte de 1-2 etter ekstraomganger tirsdag.

Martin satser på tyske Benda i mål, selv om Fisher har sju opptredener. Manning kjenner vi godt, og han spiller de fleste kampene som venstre vingback. Motsatt regjerer Latibeaudiere på samme vis. Cabango og Darling er midtstoppere. Naughton er jo et kjent navn bl.a fra Spurs. Men han spiller ikke fast, ei heller som innbytter. Tror han likevel får spilletid i ettermiddag. 4-2-3-1 er vanlig oppstilling, og da får ofte skadefrie Grimes og Allen tillit. Her kan plutselig Ntcham dukke opp som erstatter. Trioen nest fremst var i hvert fall sist Fulton i midten, og Cooper og Cullen ved siden av. Her kan inniblant Sorinola og Cundle glimre med sitt nærvær. Piroe råder grunnen lengst fremme. Om han ikke spiller, får ofte Obafemi den rollen.

Mange som skårer mål i laget. Piroe har 9 av dem, mens Obafemi har 3. Cooper, Cullen og Ntcham skårer jevnlig fra sine offensive roller. Legg også merke til at begge vingbackene har 3 hver, samt midtstopper Cabango sitt ene. Det forteller mye om hvorfor laget er involvert i kamper med en del mål; det offensive blir prioritert. I dag kan vi få 3 eller 4 nye mål fordelt på lagene. Jeg tar gjerne  imot alle, om noen er i tvil... 

2, kanskje 3 mann er ute for svanene, og har det helt fint med det. Stefan er i troppen, likevel tror jeg neppe han får mer enn noen minutter. Han skulle spilt i en U23-kamp denne uka, men den ble ulykkeligvis avlyst. Balogun ble fryktet måtte drive rekonvalesens utover våren - nå har en spesialist sagt at han kan øke treningsmengden. Så i februar en gang er han trolig tilbake. Amos blir tidligst klar mot Hull neste helg, antagelig kampen derpå. JCS kan være i troppen nå, vi får se når laget vises. Thomas forblir ute litt til, tidspunkt blir gjetting.

Veldig variabel form på begge mannskaper. Vi er i en liten U-trend mens Swansea kommer fra T-S-T-S. Vanskelig å spå, lettere å håpe og drømme. Mål blir det, kan neste garantere det med høy innsats. Viktig med Lowe, at han får gode opplevelser med involveringer i avgjørende situasjoner. Det vil bety mye for Dykes også, for hans hodestyrke i ordinært spill er egentlig godt. Vi så, som skrevet lenger oppe, at han fant seg godt til rette når Lowe kom inn og Roberts ble en makker fremst. Dykes kan faktisk bli en nøkkel til suksess i avslutningen på sesongen - om han da ikke blir solgt de neste dagene. Millwall fikk et klart "nei" på £3 mill i går.

Minimum 3 mål i kampen. Sier ikke til hvem 😉