Av DAG HÅKON HELLEVIK

Muligens er ikke alle norske QPR-fans like blanke. Martí Cifuentes kommer til oss fra svenske Hammarby, men han har tilbrakt to og et halvt år i Sandefjord. Dit kom han i mai 2018 under noenlunde de samme omstendighetene som nå bringer ham til QPR.

Laget lå nederst på tabellen i Eliteserien med 5 poeng etter 12 kamper. Den nye sjefen ga mannskapet sitt et solid løft, men ikke nok til å berge plassen. Sandefjord under Cifuentes tok 18 poeng på 18 seriekamper og tapte bare 6, men alt for mange uavgjorte førte likevel til en litt for svak poengfangst.

Han ble imidlertid med guttene sine nedover etasjene da de flyttet inn hos OBOS, og rykket deretter opp igjen på første forsøk.
På sin tredje sesong førte han hvalfangerne til en svært anstendig 11-plass i eliten i 2020, koronasesongen da Bodø-Glimt dominerte stort og vant sitt første norske seriemesterskap.

Kort og variert karriere
Vår nye spanske sjef er blant de trenerne som ikke har noen stor karriere som aktiv. Wikipedia godskriver 41-åringen med en sesong i Saint Quirze, en lokal amatørklubb i Barcelona-regionen som vi i dag finner på åttende nivå i den spanske pyramiden.

Han startet trenerkarrieren som 21-åring i 2003, og tok parallelt med dette en universitetsgrad i business og jus og deretter en master i idrettsledelse. Han jobbet som trener i Barcelona-systemet i ti år, avbrutt av to halvår i akademiene i Ajax og deretter Millwall. I parentes bemerket, jøssenammen, for to mer ulike klubber rent fotballmessig skal du faktisk lete ganske lenge etter!

Martís første tre jobber som sjefstrener var på de lavere regionale nivåene i Spania, fra 2012 og utover. Han forlot hjemlandet i 2017 og ble B-lagstrener i svenske AIK, og det var derfra han ble hentet til Sandefjord.

Dette ble starten på en skandinavisk turne som tok ham til danske Aalborg og så til Stockholm og Hammarby. Begge stedene har han gjort det bra nok til å bli headhuntet videre. Han førte Hammarby til en tredjeplass i Allsvenskan i 2022, og laget lå som nummer seks da han forlot klubben to runder før serieslutt i år.

Totalfotball
Han beskrives som en tilhenger av totalfotballen, kjent fra Alax og Barcelona og fra så ulike trenerlegender som Johann Cruyff og Ted Lasso. Og, for all del, også fra Gordon Jago som importerte mange av det store Ajax-lagets ideer til QPR for mer enn 50 år siden.

Martí Cifuentes har faktisk en karrieremessig detalj til felles med vår nylig avgåtte sjef Gareth Ainsworth! Ved ankomsten til QPR hadde begge bak seg ti år eller mer som hovedtrener uten noen gang å ha fått sparken! For Gareth var ikke denne statistikken til så veldig stor hjelp.

Til tross for at QPR knapt noen gang har ansatt en manager som supporterne har hatt så sterke følelser for, så gikk det forferdelig galt. 5 seire på 28 kamper sier alt. Legg til 4 uavgjorte og vi står med 19 tap. Det blir 19 poeng på 27 kamper hvis vi bare holder oss til ligaen. Det er tall som betyr bare en ting, nemlig League One.

Det er vanskelig å ikke føle sympati med en fyr som mislykkes så totalt i en jobb han har gått rundt så lenge og håpet på å få. Nå tror vi ikke Gareth tar sin død av det, han har vært lenge nok i fotballindustrien til å vite at nedturene kommer før eller siden.

Da han ble intervjuet i Ollie Holloways dokumentar om livet som manager (den ligger på youtube) var han klar over at enhver ny jobb var et sjansespill. Men som han sier i filmen: Å få komme til QPR er i høyeste grad verd risikoen!

Spillersvikt
Vi føler også sympati etter å ha sett måten de to siste tapene hans kom på. Både mot WBA og deretter mot Leicester satte først Jimmy Dunne og deretter Andre Dozzell klubbrekord i to gule kort på kortest mulig tid – og gjeldende bestenotering er nå på absurde fem sekunder!

Begge gangene ødela en enkeltspiller gjennom halseløs opptreden poengmulighetene i en kamp hvor vi faktisk var fullt på høyde mot en antatt bedre motstander. Årsaken er enkel å se, en frustrasjon så sterk at den sperrer for enhver fornuft i stressede situasjoner. Det er imidlertid en mental tilstand som ingen andre enn sjefstreneren til syvende og sist har ansvaret for.

Supporterguru Clive Whittingham filosoferer over dette i sin kommentar over Gareths skjebne. Flere av hans beste kamper med QPR kom mot gode lag som Burnley i april i fjor, og mot WBA, Leicester og Cardiff i høst. Kanskje er han bedre til å sette opp og motivere en underdog, slik han gjorde i mangfoldige år med Wycombe, enn til å kassere inn en forventet gevinst mot lag nærmere vårt eget nivå? 1-6 i Blackpool og 0-1 i Wigan er åpenbare eksempler på det siste, begge slo oss før de rykket ned i fjor.

Katastrofal hjemmestatistikk
Denne sesongen har vi fulgt opp med 1-3 hjemme mot Coventry og 1-2 i Huddersfield, henholdsvis nr 20 og 21 på dagens tabell. I tillegg er vi en enda større katastrofe hjemme enn borte, og selv om flere enn Gareth må dele på den statistikken så har han faktisk administrert 13 av de 21 hjemmekampene vi har spilt uten å vinne siden 22. oktober 2022.

I tillegg kommer skadene selvsagt. Mot Leicester forleden gjorde skader og utestengelser at vi ikke hadde en eneste fagutdannet midtstopper verken på banen eller benken.

Vi skal likevel ikke trekke det for langt, for uansett lårhøner og andre udyr har Gareth åpenbart lagt opp til en type fotball som spillerne enten ikke ønsker eller ikke behersker – eller begge deler. Det er neppe mangelen på friske midtstoppere som gjør at spissene Dykes og Armstrong står med ett mål hver når nesten en tredel av sesongen er unnagjort.

Men hva skader angår går vi kanskje bedre tider i møte. For nå har vi Martí Cifuentes, og han har fortid i en spansk klubb som av alle ting heter Hospitalet. Hvis han har med seg noen tanker derfra i tillegg til erfaringene fra Sandefjord, så går kanskje beinmuskulaturen til Steve Cook, Morgan Fox og ikke minst Jake Clarke-Salter en litt mer helsebringende fremtid i møte.

Vi i QPR Norway ser også frem til en mer helsebringende vinter og vår, hva nervene våre angår. Dessuten gleder vi oss til å si velkommen til en manager vi kan intervjue på norsk!

 


Denne podcasten ble publisert tirsdag, og er et intervju nettavisen West London Sport gjorde med Daniel Kristofferson i Sportbladet. Journalisten var den som først meldte om at Cifuentes var i forhandlinger med QPR.