Av DAG HÅKON HELLEVIK

Avtalen ble inngått denne uka og gjelder frem til sommeren 2026.

Matrade er en forkortelse for Malaysia External Trade, og er en statlig instans som skal fremme nasjonal eksport. Det er noe i nærheten av Norges Eksportråd som vi hadde i Norge for noen år siden, men som aldri drev det til å sponse noen fotballstadion. QPRs hovedeier og styremedlem Ruben Gnanalingam sitter i styret her også.

Avtalen har forvirret QPR-fansen en smule. Koblingen til Malaysia er én ting, den har vi gjennom Ruben Gnanalingam og tidligere gjennom Tony Fernandes. Matrade har imidlertid kunngjort avtalen sammen med en presisering av at den ikke koster skattebetalerne i landet en øre.
Samtidig snakker vår egen toppsjef Lee Hoos om dette som en enestående avtale for QPR, og ingen avtale er enestående for oss hvis vi den ikke bedrer enten vår poengkonto eller vår bankkonto.

Her handler det sannsynligvis mest om det siste, men i kjent stil offentliggjør klubben ingen detaljer. Derfor kan vi bare spekulere.

Eksportpenger

Den mest naturlige forklaringen er at det kommer penger til QPR via Ruben Gnanalingam. Han eier og driver Malaysias fremste eksporthavn Port Klang, og har en egeninteresse av all eksport som går ut derfra. I tillegg kan han antakelig score Brownie-points hos hjemlige myndigheter ved å promotere Malaysia i utlandet. Dersom Matrade betaler QPR med penger som kommer fra Ruben, har landets myndigheter sine ord i behold. Avtalen koster dem i så fall ingen ting.

FFP-reglene har paragrafer som skal stoppe eiere fra å sponse sine klubber gjennom denne type sponsoravtaler, men de slår bare inn dersom det som blir betalt overstiger det som fotballmyndighetene mener er en naturlig markedsverdi.
Med andre ord – hvis Matrade betaler QPR med penger de får donert gjennom Rubens selskaper, er dette en inntekt QPR kan bruke til å bedre sitt FFP-regnskap. Forutsatt altså, at beløpet det handler om ikke overstiger det FA mener at klubben ville fått for en tilsvarende avtale med andre sponsorer.

En vinn-vinn-situasjon for både Ruben og klubben med andre ord, dersom det er dette som er forklaringen. Og slike situasjoner trenger vi, for så mye annet har vi ikke vunnet i det siste.

Treningsanlegg

Samtidig kunngjør klubben at det nye treningsanlegget på Heston nå skal hete TSG Elite Performance & Training Centre. Dette er en mer direkte kobling til Rubens familie. TSG er initialene til hans far Tan Sri Gnanalingam som døde i juli, og som grunnla havneselskapet Ruben nå har arvet. Samtidig står forkortelsen for tre verdier klubben nå vil bruke aktivt overfor spillere på alle nivåer: Train, Succeed, Grow.

Forhåpentligvis kan den veksten starte allerede mot Rotherham til helgen. Og nå snakker vi om det som betyr aller mest – en vekst i poengkontoen!