Av ALLAN KLO

- Kameraet ble innkjøpt mot slutten av syttitallet, og kostet nesten 4.000 kroner. Det ble kastet i forbindelse med rydding på loftet, forteller QPR-supporteren fra Oslo.

Filmrullene tok Hanstad heldigvis vare på. To ruller, hver med drøye tre minutter opptak fra Loftus Road, innvendig og utvendig. Anledningen var påskeferien 1980.

- Kameratene mine hadde leid hytte og reist til fjells, men jeg hadde andre planer. Jeg dro til London alene og skulle se to QPR-kamper. Hjemmekamp mot Birmingham og bortekamp mot Orient, sier han.

Bereist fotballturist
Hanstad har 90 (!) kamper med QPR på samvittigheten, den første i desember 1975, da QPR spilte 1-1 mot Derby County. Oppgjøret ble for øvrig vist som tippekamp i Norge.
Nedturen etter vår beste sesong noensinne kom dessverre raskere enn de fleste forventet. Da Hanstad tok turen over i april 1980, lå vi på 6. plass i 2. divisjon (dagens championship).

- Objektivt sett var ikke kampen all verden, men som ung supporter var det selvsagt stort å se laget sitt på skikkelig vis. Jeg husker at mye tid ble tilbragt rundt Loftus Road. Bare å gå der og suge inn inntrykk var stort for en ung mann.
- Supportersjappa ble jo selvsagt flittig besøkt, og der traff jeg og ble litt kjent med den legendariske Daphne Biggs. Stadion så jo litt annerledes ut enn det den gjør i dag. Ståplasser bak målene og VIP-boksene var jo heller ikke på plass. Gressmatta var jo et eget kapittel på den tiden. Uten undervarme ble det ofte veldig gjørmete, og dårlig kvalitet på gresset, forteller Hanstad.

- Hvordan vil du best beskrive forskjellene med å dra på match nå i forhold til tidlig 80-tall?

- Det er store forskjeller. Når jeg begynte å dra over var det ingen alternativer til vanlig rutefly, og da kostet jo flybilletten en liten formue for en ung mann. Dermed måtte det spares inn på boutgiftene. De første årene jeg reiste til London bodde jeg alltid på Bed & Breakfast. Jeg bodde ofte på et B&B i Sussex Gardens som het Brynteg. Når det ble mulig med charterturer til London ble det rimeligere og turene kunne tas oftere. Til og begynne med gikk jo alle charterturene til Stanstead, og de første årene jeg reiste ble vi fraktet i buss inn til London. En tur som gjerne kunne ta opptil 2 timer.

Store forskjeller
- Sosialt er jo forskjellen enorm. De første årene reiste jeg gjerne sammen med en eller to venner, og vi så sjelden andre nordmenn på våre turer. Nå treffer du alltid andre norske supportere når du er over, og jeg vil gjerne skryte litt av det norske miljøet vi har skapt rundt QPR. Mange fantastiske mennesker, som det alltid er morsomt å være sammen med.

Når det gjelder ambisjonene for inneværende sesong, har Hanstad fornuftig nok lagt seg på et forsiktig nivå.

- Jeg føler at spillet har bedret seg, men dessverre har ikke poengfangsten vært all verden. Jeg har ikke sett laget live siden vi ble nedsablet av Newcastle i september, og har en følelse av at forsvarsspillet og den defensive organiseringen må bedres. Jeg har ingen andre ambisjoner for denne sesongen enn at vi sikrer videre spill i Championship.

- Din mening om ansettelsen av Ian Holloway?

- Han var ikke min favoritt, men har egentlig vist litt mer handlekraft enn forventet. Det er positivt at han slipper ungdommen til. Får han organisert forsvaret så blir det bedre, og jeg gir ham gjerne litt tid til å få oss opp igjen i PL.


Loftus Road, april 1980.