Som vanlig er karamellgutta fra Liverpool en undervurdert flokk. Og igjen blir ekspertkorpset overraska. Idèt niende serierunde blei sparka igang lå Everton på en fortjent fjerdeplass. Kun Chelsea og de to Manchester-lagene befant seg foran i køen. Potensielt større klubber var nedover på tabellen, så som Spurs, Toons, Gønners og spesielt herlig sett fra Goodison-miljøet sitt ståsted, storebror Liverpool.

Siden dette skrives seint lørdag kveld veit vi at alle de tre førstnevnte har plussa på med tre poeng - og at storebror på tross av seieren 1-0 over Reading fortsatt er et stykke bak. Karamellmanager David Moyes er en mann jeg gjerne skulle sett i stolen som Mark Hughes nå innehar. Ikke på grunn av starten på vår sesong der vi kaver i bånn, og at jeg ønsker MH bort fra QPR, men simpelt hen fordi han etter mitt syn er PLs beste og kanskje mest jordnære manager! Everton er en forbilledlig drevet klubb med begrensa midler. Hva Moyes får utretta med sine små midler er enestående.

For ikke lenge sida gjentok han hva han sa på et tidspunkt mellom nyttår og påske i år, at han ikke veit om han innehar jobben neste år, og videre, og om han får utbetalt lønn til dess. Nå trur jeg kanskje han overdriver noe, og at han samtidig prøver å bremse supporternes forventninger om en virkelig topplassering, men klubben er altså alt annet enn rik.

Hvilke midler reint mannskapsmessig er det så Moyes kan forvalte?
Den første jeg vil nevne er Leighton Baines. Denne backen/vingen er den spilleren som av alle i de fem største ligaene skaper flest målsjanser. Da kan en jo diskutere om det er ham eller en viss twitter-sjuk Young som burde bekle samme posisjon på det engelske landslaget. Et annet navn må bli Eli Hagens ukjente bror, Marouane Fellaini, som har hatt en strålende start på sesongen. Litt usikkert men han kan hende er ute pga skade søndag. Langt fram mot da overgangsvinduet stengte prøvde MH å kapre Steven Pienaar fra Spurs. Til slutt gikk Moyes seirende ut av den duellen, det uten å knekke klubbens økonomi. Og sørafrikaneren har tatt Goodison Park med storm. Han er kanskje årets beste overgang!

Jeg legger også til Nicola Jelavic, som til nå har gjort sin beste sesong. Men samtidig har ikke Moyes et eneste svakt punkt i troppen og han har dugelig dekning på de fleste plassene. For å lette litt på humøret har jeg snudd tabellen opp ned den siste tida og vips! så leder vi med 6-2-0... Det er vel det en kaller ønsketenkning der vi jobber som besatt for å ta våre første trepoenger. Vi gjør framskritt men vi makter fortsatt ikke uavgjort heller, så det bør nesten være første delmål.

Vi slipper inn i gjennomsnitt to mål per kamp og til orientering så skårer karamellgutta i gjennomsnitt to mål per kamp, så motstanden er mektig nok. Formen til bortelaget er imponerende. 3-2-1 på de seks siste. Heller ikke jeg trur Everton holder fjerdeplassen til mai måned men jeg blir overraska om de ikke ender blant de åtte beste.

Kan jo nevne at Everton uansett er det laget som skaper flest sjanser i PL, altså er det flere enn Baines som skaper "noe". Ja, de har faktisk flest metalltreff av alle også og de er laget som nikker ballen flest ganger i mål. For vår del er vi laget som skaper færrest sjanser, vi har fått flest metalltreff i eget mål og er det laget som slipper inn flest mål via hodet. Sånn sett burde vi få grisebank søndag.

Men et poeng kan være at vi ved en rekke anledninger tidligere har snudd en negativ kamprekke til en positiv kamprekke ved å beseire Everton. Det er å håpe at det skjer denne gangen også!

Jeg trur også vi får en kamp med mye kort. Måtte bare de fleste tilfalle et aggressivt Everton og at Diakitè holder ut mer enn tjue minutter...