Av DAG HÅKON HELLEVIK

Det handler om å bli slått ut av en europeisk fotballturnering etter å ha vunnet første kamp med fire mål. Onsdagens orgie i Barcelona, som sendte hjemmelaget videre med 6-5 sammenlagt etter at de først hadde tapt 0-4 borte, var første gang dette skjedde i Serievinnercupen eller etterfølgeren Champions League. Men som alle QPR-fans vet, har det altså skjedd andre steder tidligere.

Nærmere bestemt har det skjedd i UEFA-cupen, hvor QPR tapte 6-2 / 0-4 for Partizan Beograd i 1984. Dette var første gang noe slikt inntraff i E-cupenes til da nesten 30-årige historie. Rangers hadde vært offer for en opphenting også syv år tidligere da de tapte på straffe etter 3-0 / 0-3  for AEK Athen, men slikt har skjedd en god del ganger. Det som var nytt var at noen vant første kamp med fire mål og likevel tapte.

Og i parentes bemerket, tapet for Partizan skjedde bare noen uker etter at Rangers selv hadde fullført sin egen største opphenting noen sinne da de snudde 0-4 til 5-5 i en seriekamp mot Newcastle.

En opphenting av fire er ikke akkurat er blitt noen schlager i E-cup-sammenheng, men det skjedde likevel om igjen bare et år senere. I 1985 slo Borussia Mönchengladbach (med Kai Erik Herlovsen på laget) selveste Real Madrid 5-1, for så å tape borte, også de med 0-4.

Både Real Madrid og Partizan Beograd vant med andre ord på bortemålsregelen. Det gjorde som kjent ikke Barca, som ble den første klubben til å snu fire baklengs i den gjeveste turneringen. 0-4 / 6-1 var en ubeskrivelig prestasjon, ikke minst fordi det sto bare 3-1 så sent som etter 87 minutter.

Skulle noe sammenliknes med noe av det forannevnte, så foreslår vi å sende en vennlig tanke til Budapest Honvéd som i 1987 ble slått ut i tredje runde i UEFA-cupen etter å ha ledet 5-0 hjemme mot Panathinaikos! Ungarerne vant imidlertid «bare» 5-2 etter to greske reduseringer sent i kampen, og Panathinaikos vant 7-6 sammenlagt etter å ha most ungarerne 5-1 i Athen.

Paris Saint Germain dreit skikkelig på draget i Barcelona, men QPR var først ute med dette nivået av elendighet. Derfor har de strengt tatt bare tangert vår rekord. Selv skulle vi gjerne sett at en slik negativ rekord ble slått skikkelig, så vi får ønske PSG bedre ulykke neste gang.