The Green er fortsatt den norske fanklubbens kollektive stampub. Valget er styrt av at puben ligger lagelig til, i rett linje mellom de to undergrunnsstasjonene Shepherds Bush og Shepherds Bush Market.

Fra hjørnet av Uxbridge Road og Wood Lane er det også lett å sende mindre fotballinteresserte familiemedlemmer på utflukt til kjøpesenteret Westfields, den nærmeste inngangen til butikkhelvetet er mindre enn 50 meter unna bardisken.

Rett over gata i det samme krysset ligger Defector`s Weld, også det et bra sted, men med mer av et barpreg enn et pubpreg. Kanskje er det derfor dette lokalet ikke har slått til i samme grad blant nordmenn på londontur. 

619.jpg  slide-5.jpg
Tvers ovenfor hverandre, The Green og The Defectors Weld

Uxbridge Road er den nordligste av de to gatene som løper øst-vest på hver sin side av Shepherds Bush Common, parken som er bydelens sentrum. Hvis du fortsetter vestover, det vil si ut av døra på The Green og mot høyre under jernbanebrua, får du ganske raskt The White Horse på venstre hånd. Det er fortsatt en av bydelens desidert bruneste, til tross for at den faktisk ble både vasket og pusset opp så sent som i 2019. Eieren tok sine Newcastle-drakter ned av veggen og søkte politisk asyl i Saudi Arabia, noe som avgjort var en betydelig oppgradering. Hvis du ønsker å skjule grå skjeggstubber og rødsprengte øyne blant svarte skygger i mørke kroker, så er dette likevel fortsatt stedet å være. Mange av de tilstedeværende, også på en blank formiddag, ser ut til å ha gått dit av nettopp slike grunner. Noe av det mest oppsiktsvekkende var imidlertid at da vi sist var innom, høsten 2022, så solgte puben fortsatt øl til 4 pund per pint. Det er det ikke mange som gjør nåtildags.

11945579344_8af452c2dc.jpg                        6382584645_b3514fc1d9.jpg
The White Horse                                          The Queen Adelaide

Videre vestover kommer du tre-fire kvartaler senere til Loftus Road, gata som QPRs stadion har sitt navn etter. Er du på pubcrawl må du imidlertid gå litt lengre. Du finner etter hvert Queen Adelaide på høyre side av gata, ved første blikk et betydelig lysere og mer innbydende sted enn det forrige. Nærheten til Rangers stadion har gjort også dette til et populært stoppested blant fans på vei til kamp. 

Adelaide kopi.jpg
Blir det bedre enn dette?

Hvis du er usikker på hvor langt du klarer å sjangle gatelangs etter å ha varmet opp, så er White Horse og Queen Adelaide de to pubene som - etter stadions nærmeste nabo, The Queens Tavern (tidligere Springbok) - ligger nærmest QPRs hjemmebane.

Turister flest fortsetter kanskje ikke gatevandringen så langt forbi Queen Adelaide, men gjør du det vil du finne både The Pocket Watch (tidligere The British Queen) og The Conningham Arms innenfor en radius av et kvartal eller tre. Begge er tradisjonelle puber som ikke har forandret seg så mye de senere årene. The Conningham Arms er imidlertid stedet for fotball på skjerm og  rimelige halvlitere. Dette er også QPR-puben fra TV-serien basert på Jo Nesbøs «Hodejegerne». Neste sted bortover samme gate er Princess Victoria i krysset ved Askew Road, der hvor Uxbridge Road går over til å hete The Vale. Dette er en praktfull bygning hvor den tidligere ganske nedslitte innmaten er pusset opp til å bli mer vinbar og restaurant enn klassisk pub. 

thebritishqueen.jpg 5787461228_89d2433b32_z.jpg
The Pocket Watch                                        The Conningham Arms

Den andre hovedgata, Goldhawk Road, kommer du til dersom du går ut av døra på The Green og fortsetter et kvartal rett frem forbi parken. Idet parken tar slutt på venstre hånd dreier du til høyre inn i Goldhawk Road. I krysset finner du The Sindercombe Socal, tidligere O`Neils, et sted som ikke har endret seg så mye ut over at det har byttet fra en kjede til en annen. For å komme dit har du passert Dorsett Hotel, som er utvidet til også å omfatte tomta som tidligere huset The Walkabout, ølhallen hvor vi i QPR-menigheten feiret PL-opprykket i 2011. 

Det mest eksotiske ølutvalget finner du tvers over gata for Sindercombe,  hvor tidligere Vespabar er blitt til The BrewDog. Skiltingen er litt anonym, men hvis hensikten med pubturen er å fråtse i noe annet enn de industriproduserte ølmerkene, så er dette stedet. Har du ikke smakt To Øl Fuck Art This Is Religion, så har du sjansen her.

Sindercombe-Social-West-London.jpg BrewDog-responds-to-fake-Brewdog-bar-in-China.jpg
The Sindercombe Social                                  Brew Dog

Hvis vi rusler Goldhawk Road vestover og atter en gang passerer under T-banebrua, så kommer du ganske snart til et av strøkets små perler. The Shepherd And Flock er Bushens minste pub, et smalt lokale med noen ganske få bord og noen ganske så lojale stamgjester. Men de har fotball fra Sky, og blir du kjent med innehaveren treffer du en av bydelens aller hyggeligste irlendere.

Det er imidlertid i Goldhawk Road pubdøden har rasert utvalget aller mest. I krysset på venstre hånd etter T-banen lå for ikke lenge siden både The Prince og The Bush Ranger. Førstnevnte er nå et eiendomsmeglerkontor. Sistnevnte, et innbarka QPR-hangout for 10 år eller sånn siden, ble først vinbar og deretter kaffebar. Litt lenger borti gata lå The Goldhawk, borte den også. Riktignok finner vi fortsatt O`Donaghues noe sånnt som åtte kvartaler forbi brua, men også dette stedet er omdøpt og ombygd til det ugjenkjennelige.

Det finnes også noen puber verd å merke seg som ikke ligger langs de to beskrevne lysløypene. Det ligger et stort Wetherspoons i andre etasje i kjøpesenteret rett imot Shepherds Bush Stasjon (Central Line) når du kommer ut i Uxbridge Road, en anstendig sted å spise og betydelig bedre enn du får inntrykk av fra utsiden. Dessuten må vi også nevne et par alternativer i Shepherds Bush Road, gata som tar over fra Wood Lane når du har gått ut av The Green og fortsatt rett frem i stedet for å svinge høyre inn Goldhawk Road. Etter noen hundre meter finner du The Richmond på venstre hånd, også det en romslig pub og et godt alternativ for fotball på boks. Litt lengre oppover (sørover) får du Brook Green Hotel på høyre hånd, og på veien har du, i parentes bemerket,  også passert Bushens beste indiske restaurant Raj of India. Men samtidig har du tilbakelagt mye av den korte spaserturen til fra Shepherds Bush til Hammersmith, og da er vi i ferd med å bevege oss utenfor det som er grensene for denne lille pubguiden.

7034853973_727d31bb5a.jpg RichmondHotel.jpg
Wetherspoons                                                The Richmond

Men vi mangler fortsatt to helt essensielle steder før denne rundturen er noenlunde komplett. Det ene er The Queens Tavern (tidligere The Springbok,)  som er nærmeste nabo til Loftus Road Stadion. Dette er ikke stedet å være 30 minutter før kampstart, for da må du bruke både slegge og øks for å rydde veg fram til bardisken. Er du tidlig ute er det imidlertid fullt mulig å nyte et par halvlitere i stadions umiddelbare nærhet. Puben er imidlertid bare åpen på kampdager.
WLD-16413-45243-the-springbok-200x150@2x.jpg
Nærmeste nabo til Mekka, tidligere The Springbok, heter nå Queens Tavern

Men vær oppmerksom på en viktig ting - The Queens Tavern slipper bare inn hjemmefans. Er du bortefan på kampdag er det for øvrig en god regel å gjemme vekk klubbeffektene før du nærmer deg noen av pubene i Shepherds Bush.

Sist, men på ingen måte minst, er The Crown and Sceptre, puben som var åsted for sluttscenene i kultserien The Boys From The Bush på 1990-tallet. Her er det stuvende fullt før og etter kamp, for både maten, gjestene og vertskapet i kombinasjon gjør dette til et sted hvor det er vel verd å stampe litt i køen.

Det er imidlertid en liten jobb å finne fram hvis du ikke er lommekjent, for puben ligger inneklemt i et boligstrøk mellom Uxbridge Road og Goldhawk Road. Adressen er Melina Road, og det beste tipset er å peile seg inn på Kentucky Fried Chicken-sjappa i Uxbridge Road rett overfor Queen Adelaide. Den gata heter Boscombe Road, og den går du helt til den stopper i en T. Da ser du The Crown and Sceptre hvis du titter mot høyre.

TheCrownSceptre5.jpg
The Crown and Sceptre

Nettstedet Beerintheevening er en utmerket guide til puber over hele øyriket, og her listes det opp mer enn 40 puber under Shepherds Bush. Vær imidlertid obs på at disse sidene ikke er helt oppdaterte, noen av de stedene på lista er nedlagt, og klikker du på «maps» for The Green er pilen plassert feil. Vårt stamsted ligger i krysset mellom Uxbridge Road og Wood Lane, slik det fremgår av kartet som følger som bilde til denne artikkelen.

http://defectors-weld.com
http://www.beerintheevening.com/pubs/results.shtml?l=shepherds+bush
http://www.brakspear.co.uk/our_pubs/pub_page/34/british-queen
http://www.springbokpub.co.uk
http://crownandsceptreshepherdsbush.co.uk
http://www.metropolitanpubcompany.com/our-pubs/queen-adelaide/
http://www.brewdog.com/bars/shepherds-bush