Av DAG HÅKON HELLEVIK

The Times kunne denne uken fortelle at 16 av 24 klubber i Championship, det høyeste nivået i det som nå kalles English Football League (EFL) truer med å bryte ut fordi de er misfornøyde med TV-avtalen som er fremforhandlet mellom ligaen og Sky for sesongene 2019-24. Avtalen vil gi klubbene 119 millioner pund per sesong til fordeling på de 72 på de tre nivåene i EFL. Dette er vesentlig mer enn tidligere avtaler som ga klubbene 65 millioner per sesong  fra 2012 til 2015 og 88 millioner fra 2015 til 2019.

Her, som så ofte ellers, er det de store klubbene som leder an i kampen om pengene. Blant de 16 nevner avisen WBA, Leeds, Aston Villa, Sheffield United og Middlesboro, klubber som alle er blant dem som har flest EFL-kamper tv-overført i 2018/19. Alle har de fra 8 til 11 TV-kamper på sendeplanen denne sesongen, medregnet de som er spilt og de som er terminfestet frem til april. QPR, til sammenlikning, står så langt med 6.

Styret i EFL har frist til mandag med å godkjenne og underskrive tv-avtalen. De har formelt alle muligheter til å gjøre dette, for i League Two og League One er det et klart flertall for å si ja. Også i Championship er flere av de mindre klubbene, som Rotherham, Brentford og Millwall, listet blant dem som er negative til å si nei og bryte ut. QPR er ikke nevnt verken blant de som sier ja eller de som sier nei, noe som tyder på at Lee Hoos og klubbens styre sitter på gjerdet.

Dermed kan QPR komme i den situasjonen at vi kan bli stående i historiebøkene som stiftere av både PL I og PL II - dersom dette utbruddet noen gang blir virkelighet. Det er det i høyeste grad opp til «PL I» å godkjenne. Premier League må godkjenne bruken av navnet selvsagt, men de må også gjøre en avtale om opp- og nedrykk lik den PL i dag har med EFL. Det blir neppe noe utbrudd dersom klubbene i Championship får beskjed om at de i så fall må rykke opp via National League, som i dag er liganivå 5!