For når disse to skotske lagene møtes på Hampton Park i Glasgow er det hele 54 år siden sist vi så et slikt kampoppsett i ligasammenheng. Det skjedde i sesongen 1957/58, da Queens Park gjorde sin hittil siste sesong i Skottlands øverste divisjon.
Nå møtes de fordi Rangers gjør sin aller første sesong i Skottlands laveste divisjon, degradert til liganivå fire etter å ha satt sitt hus dundrende over styr.

Importlag som ikke imponerer
Sesongstarten er sånn passe, tre hjemmekamper med bare seire, men også med fire bortekamper uten seire i det hele tatt. Det er tydelig at det fallerte storlagets innkjøpte stjerner fra Frankrike, Hellas og Brasil ikke helt får det til å svinge når de tvinges til å spille forran sju tilskuere og et par bikkjer i en landsby på det skotske høylandet. Nylig tapte de i Stirling, en by hvor hele befolkningen bare ville fyllt opp halvparten av plassene på Rangers hjemmebane Ibrox.

Spesiell navnelikhet
Men det er likevel navnelikheten med Queens Park som gjør at dette oppgjøret ser litt spesielt ut for QPR-fans. Og Queens Park er ingen hvem som helst.
Vi snakker om de britiske øyers første storklubb, om laget som dominerte da den moderne fotballen ble formet på 1870-tallet. Det var Queens Park FC som organiserte den første landskampen mellom Skottland og England i 1872, en kamp som endte 0-0 til tross for at lagene oppgis å ha spilt etter de lettere offensive formasjonene 2-2-6 og 1-1-8. Hele det skotske laget kom fra den samme klubben. Skottene spilte i klubblagets mørkeblå trøyer, noe som etterhvert ble landets landslagsdrakt. Queens Park byttet til tynne svarte hoops året etter, noe de har spilt i siden. Superhoops de også, intet mindre!

Forut sin tid
Queens Park regnes som oppfinnerne av både tverliggern og frisparket, innovasjoner fra tiden hvor fotballreglene fortsatt ikke var allmenne. Videre tilskrives klubben å innført systematisk pasningsspill, i motsetning til de mer primitive metodene som gikk ut på å sparke og løpe - eller i beste fall drible seg igjennom motstandernes rekker. Hva hadde vel Barcelona vært uten dem!

Stadionkapasitet: 52.000!
Queens Park er noe av det mest særpregede som finnes i fotball noe sted. Hjemmebanen Hampton Park er skotsk landslagsarena og har plass til 52.000 mennesker, men brukes jevnt over av bare 500 til 800 tilskuere når klubben spiller hjemmekamp. Vi antar det dukker opp flere når naboen Rangers kommer på besøk!
Dessuten er klubben det eneste gjenværende amatørlaget i det vi gjerne kaller de fire profesjonelle divisjonene.
Profesjonalitet eller ikke var et stort stridstema både nord og sør for grensen i årene før forrige århundreskifte. De fleste klubbene med ambisjoner ble proffe etter hvert - Queens Park ble det aldri. Det står i klubbens vedtekter at det ikke skal betales lønn til noen av klubbens spillere - noe man med stolthet hevder aldri har skjedd. Riktignok har klubben innimellom proffer på laget, men de er der på lån og får lønnningssjekken sin utlevert andre steder.

Cupspesialist
Motstanden mot profesjonalitet gjorde at klubben ikke ville være med da den skotske ligaen ble stiftet i 1890. Da Queens i 1900 gikk med på å melde seg inn var den betalte fotballen kommet så langt at amatørene aldri fikk de store resultatene. Den beste prestasjonen er en 7.-plass av 18 lag i  1917/18.  Den skotske cupen har Queens Park derimot vunnet 10 ganger - noe som fortsatt gir dem en tredjeplass på adelskalenderen bak Celtic og Rangers. Siste gang var imidlertid så langt tilbake som i 1893.
Queens Park var også det første ikke-engelske laget i en engelsk FA-cupfinale. De spilte både skotsk og engelsk cupfinale både i 1884 og 1885. Begge gangene tapte de den engelske og vant den skotske.

Amatørskapet gjør selvsagt klubbens beste menn til et interssant bytte for andre klubber. I 1910 fikk klubben derfor gjennomslag for en egen regel som sier at andre skotske klubber ikke kan signere noen av deres spillere fra sesongstart og fram til 30. april. Det er en regel som fremdeles gjelder.

Av andre litt odde rekorder kan vi nevne at Queens Park var den første skotske klubben som ble vist på direktesendt fjernsyn. Motstanderen var engelske Walthamstove, og året var 1951. Queens Park var også det første laget som benyttet seg av en innbytter i en skotsk ligamatch.

Det hender at folk blander sammen Queens Park og Queens Park Rangers, men det skjer oftest med mennesker som ikke har fotball som noe særlig sterkt interessefelt. Et unntak er imidlertid den unge Phil Parkes, som selv har bekreftet historien om at han som 19-åring avslo å bli solgt fra Walsall til Queens Park Rangers med den begrunnelsen at han «ikke hadde noen interesse av å flytte til Skottland». Han ombestemte seg da han fikk vite at det fantes et lag med et liknende navn også i London. Dessuten hender det at noen forvirrede sjeler kaller klubben vår «Queens» - men det er altså Glasgow-lagets kallenavn.

Opprykkskamp
Det er som nevnt 54 år siden sist Queens Park - Rangers ble spilt som seriekamp, men det blir ikke så lenge til neste gang. De skotske divisjonene spiller firedobbel serie, så Hampton-oppgjøret 29. desember etterfølges av et nytt 6. april. Innimellom får vi også et par oppgjør av typen Rangers - Queens Park, men det klinger ikke like bra i våre ører.

Deretter er det ingen umulighet at moroa gjentas neste år. Rangers er alles favoritt til opprykk, men det er Queens Park som leder serien. Så at det ene laget vinner divisjonen mens det andre rykker opp etter playoff er ikke noe umulig scenario.

Fergie's første klubb
To tidligere Queens Park-spillere hører til blant dem som har sprengt grenser i fotbalhistorien. Andrew Watson ble i 1881 den første svarte landslagsspiller i fotball - for noe land. Han var født i Australia og spilte for Skottland. Dessuten kommer Alex Fergusson derfra, Queens Park var hans første klubb og Fergie spilte der i tre sesonger fra han var 16 til han var 19 år.
Så til de som tviler - det finnes noen gode øyeblikk i hans forhistorie også. Du må bare grave drøyt 50 år tilbake i tid for å finne dem.