Av DAG HÅKON HELLEVIK

Vi slo en regjerende europeisk seriemester i sesongens første kamp, og det er da ikke noen liten prestasjon!

UE Santa Coloma vant nemlig serien i Andorra sist sesong etter å ha tapt bare en av 27 seriekamper. Mot QPR måtte de imidlertid melde pass.
Som vanlig er i den aller første sommerkampen stilte QPR med to ulike lag, ett i hver omgang, og begge mannskapene vant sine tildelte 45 minutter. 1-0. Ilias Chair scoret i første omgang, og Michael Frey i andre.

Manager Martí Cifuentes har tatt med seg 27 spillere til Spania, og 25 av dem slapp til i denne kampen. Troppen har fire målvakter, og av disse spilte Joe Walsh første omgang og Murphy Mahoney andre.
Vi kan jo gjette at nyervervelsen Paul Nardi og U21-keeper Mattteo Salamon deler på å stå neste gang.

Nye navn
Flere av navnene i troppen er nye for de fleste, og de aller nyeste var Hevertton Santos og Liam Morrisson. Begge er forsvarsspillere, og begge ble annonsert som nye tilskudd til A-stallen like før avspark.

Santos er brasilianer, 23 år gammel, og har spilt fire sesonger i Portugal. Fra 2020 til 2022 spilte han for Sporting Lisboas B-lag på liganivå 3.
I 22/23-sesongen var han med på å spille Estrela da Amadora opp fra nivå 2 til eliten, og i 2023/24 spilte han dermed hele sesongen på Portugals øverste nivå.
Wikipedia krediterer ham med 41 ligakamper på disse to sesongene, og 29 av disse var i eliteserien.

Morrison er en 21 år gammel skotte som har spilt aldersbestemt fotball hos både Rangers og Celtic i Glasgow, før han i 2021 reiste til Bayern Munchen. Her har han ifølge samme Wikipedia 24 kamper for andrelaget på nivå 3.
Ved starten av 2023/24-sesongen reiste han på lån til Wigan i League One, hvor han fikk 33 liga- og cupkamper.

Rekrutter
Ellers inneholder troppen i Spania folk som Laurent Talla, Harry Murphy, Alfie Tuck og Alfie Lloyd, alle etablerte spillere på QPRs akademilag.
Et nytt navn er imidlertid Daniel Bennie, en 18 år gammel australier som ble signert etter en prøveperiode i vår.

Troppen forøvrig består av kjente navn. Vi ser at Rayan Kolli er tilbake etter en skade som gjorde at han fikk svært lite spilletid under Martí i sesongen som var.
Lyndon Dykes er fortsatt ikke i full trening etter skaden han fikk under den skotske EM-oppkjøringen.

Taylor Richards
Heller ikke Taylor Richards er i Spania, men at han mangler i alle slags sammenhenger begynner vi å bli vant til. Hans innlån og påfølgende overgang fra Brighton for to år siden fremstår i etterkant som en feilvurdering. Samtidig er det jo denne typer sjanser en klubb som QPR noen ganger må ta.

Om det er hodet hans eller den fysiske helsa som er problemet vet vi ikke, men på to år har han startet én ligakamp. Han har kommet på som innbytter 19 ganger totalt, men vi har bare sett ham i 3 seriekamper etter at Martí tok over.

Hva skjer med Willock?
Den vi savner aller mest er Chris Willock, som sitter hjemme i England mens han bestemmer seg for om han skal bli i QPR eller ikke. Nyhetene som drypper ut går ut på at han ønsker å forlenge kontrakten som nå har gått ut, men at det fortsatt forhandles om betingelsene.

En viktig del av disse betingelsene er selvsagt lønn, og en annen viktig del er en utkjøpsklausul. En ny kontrakt vil sikre QPR en overgangssum dersom han ombestemmer seg i løpet av kontraktstiden, mens utkjøpsklausulen vil sikre spilleren mot å blir priset ut av markedet dersom han får et bud han gjerne vil si ja til.

Hvis Chris Willock blir i W12 vil det være både en sportslig og ikke minst også en moralsk vitamininnsprøytning i en klubb som helt klart har ambisjoner om å kjempe i den øverste tredelen av Championship-tabellen i den sesongen som starter om en måneds tid.

Girona, fredag 5. juli 2024

UE Santa Coloma – QPR 0-2 (Chair 41, Frey 75)

Spilt for lukkede dører

QPR 1. omgang: Joe Walsh, Jimmy Dunne, Liam Morrison, Jake Clarke-Salter, Kenneth Paal, Sam Field, Elijah Dixon-Bonner, Paul Smyth, Harry Murphy (Laurent Talla 30), Ilias Chair, Sinclair Armstrong.

QPR 2. omgang: Murphy Mahoney, Hevertton Santos, Reggie  Cannon, Steve Cook, Morgan Fox, Ziyad Larkeche, Jack Colback, Alfie Tuck (Daniel Bennie 70), Lucas Andersen, Rayan Kolli (Alfie Lloyd 70), Michael Frey.