Av STEINAR SÆTHER

Nå går vi inn i julestria med, for dem som har spillet som yrke, fotballstøvlene på, og oss andre med ulike kjennemerker på kroppen.
Og det er fine tall som lyser i mot en når en leser hvem av klubbene på vårt nivå som har det trangest blant publikum - jeg tenker da ikke på de trange seteradene, men hvor mye av stadionet vårt som blir fylt opp. Hele 93% av alle de 18 360 setene blir fylt opp av supporterrumper. Det er et tall å være stolt av!

Leicester
Om en bryter det tallet ned et nivå så betyr det at bortefansen sjelden stiller fulltallige opp. Men nå som julestria starter veit vi at "alle" skal på kamp, sånn at de treognitti prosentene antagelig stiger til enda et høyere tall.
Leicester lørdag er en godbit, kamp om serieledelse som det er. Ja, sjølsagt har tabellposisjonen mye å si for supporterinteressen. Mot større og mer spennende motstandere i Premier League forrige sesong var snittet en del lavere enn i høst.

Høyt snitt
Lar vi prosentene ligge og tenker telleapparat og sesongkort i stedet viser tallene at vi har et snitt på 17.007 tilskuere, at det laveste antallet i en kamp var 15 987 og det høyeste i en enkelt kamp har vært 18 171. Det er faktisk et stykke ned i prosent til nr. 2 på publikumstabellen. Brighton sitt tall på The American Express Stadium er på 87%. Når det er sagt må jeg hurtig hive frampå at kapasiteten hos badebylaget er på 30.750 mens snittet er på 26.767 tilskuere.

Hva så med våre kolleger i tetstriden? Vel, lørdagens motstander på Loftus Road, Leicester, fyller opp 70% av sitt relativt nye stadion, King Power Stadium. Kapasiteten er dog på 32.500.
Burnley er det dårligere stilt med. De er helt nede på 54%. Kapasiteten på gamle Turf Moor er drøye 22.500 men høstens beste tilskuertall er 16 074. Der i gården kan en ikke skylde på tabellposisjon og lite spenning. Blackpool med nivåets fjerde laveste kapasitet, Bloomfield Road, er oppe på 81%.

Elland Road
Leeds og Elland Road er for mange en marerittstadion. Du finner ikke så mye mer trøkk fra tribunene andre steder. Men de fyller "kun" opp 63%. Men så er kapasiteten på hele 40.204 tilskuere, som er klart størst i championship.

Flere klubber ligger rett over 50%, også kalt halvfulle tribuner: Nedrykkskandidat Sheffield Wednesday, Ipswich, Bolton og Millwall.
Barnsley er på eksakt 50%. Noen har under halv stadion også. Birmingham og Blackburn er litt gråe blitt (hhv 48-47%) mens vi i bånn finner oljehovedstadslaget Middlesbrough som kun har 46%. Helgrått, spør du meg!

Slitne storklubber
Gamle storklubber sliter med å trekke publikum. De som bygde nytt stadion før nedturen starta er ikke spennende nok lenger.
Folk finner andre baner, ja, og ikke minst antallet tv-kanaler som sender de store kampene helgene gjennom. Og kanskje prisene på enkelte baner avgjør noe. Ikke alle har råd til å gå på kamp lenger, og i alle fall hver hjemmekamp.

Vi har kommet et steg videre med planene for et nytt stadion. Det blir sagt at det skal bli plass til rundt regna 40 000 tilskuere, altså omtrent det samme som Leeds.
Vi skal gjøre det godt, spille attraktivt, om vi skal fylle opp 70-75%. Det blir antagelig den største utfordringen.