Av DAG HÅKON HELLEVIK

Vi hadde rett på nesten 9 av de 49 millionene med pund som Liverpool mottok da Raheem Sterling i sommer gikk fra Anfield til Manchester City. The Guardian anslår nå boten til ligaen til ca 8 milloner. Det er noe helt annet enn de 58 millionene som opprinnelig var lansert som «worst case».

At vi brøt FFP-reglene så det singlet i det ene året vårt i Championship har det aldri vært tvil om.  Ligaen tillot opprinnelig bare et underskudd på 8 millioner pund per sesong, og spekulasjonene gikk om at QPRs underskudd hadde vært så mye som 70 millioner. Det var dette som var utgangspunktet for et regnestykke som endte med en mulig bot på 58 millioner pund og kanskje til og med nedrykk til The Conference.

Senere vedtok imidlertid ligaen å endre reglene til å tillate et underskudd på 39 millioner fordelt over tre år. Dette ga QPR muligheten til å argumentere med det urimelige i at klubben skulle bli dømt etter et regelverk som lovgiver selv hadde innsett var for strengt. Deretter presenterte W12 et regnskap som viste et underskudd på 9,8 millioner i 2013/14, nokså nær både 8 millioner på ett år og 39 delt på tre. Men dette regnskapet forutsatte en gjeldsavskrivning fra eierne på 60 millioner pund ført som inntekt, et grep som muligens var innenfor lovens bokstav, men helt klart et brudd med lovens intensjon.

Artikkelen i The Guardian tirsdag er basert på lekkasjer fra behandlingen av saken i ligaens organer, og inneholder ikke noen begrunnelse for hvorfor boten måtte bli hva den nå ryktes å bli. Derfor er det foreløpig ikke mulig å vite hvilke regnestykker ligaen har eller ikke har akseptert. Dessuten vil det ha spilt en rolle hva advokatene på begge sider mener ville holdt vann i retten. The Football League har ingen interesse av å gå til retten med en prinsippsak av et slikt kaliber - og tape.

En del ting er likevel sikkert. Det ene er at Rangers har redusert sine utgifter ganske kraftig fra toppåret 2012/13, da vi rykket ned under Hughes og Redknapp. For det andre er det sikkert at hvis vi slipper unna med 8 millioner kan det feires som en seier i W12, men for det tredje vil dette også føre med seg protester fra klubber som mener at vi slipper billig unna. Ledelsen i Brighton var nylig i media og luftet en fortventning om at QPR måtte bli «tatt skikkelig hardt».

Uansett utfall er det opp til den nye ledelsen under Lee Hoos, Les Ferdinand, Ruben Gnalaningam og ikke minst Tony Fernandes selv å se til at vi ikke lager en slik suppe for oss selv en gang til. Men hvem vet. Hvis det er én fotballklubb som kontinuerlig presterer å pisse i sin egen suppe uansett hva man ellers måtte ha satt fram av ingredienser, så er det QPR.